Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf CIA ve Vídni zlehčoval havanský syndrom u pracovníků ambasády. A skončil

Autor: ČTK - 
24. září 2021
08:00

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) odvolala svého vedoucího ve Vídni, protože nebral dostatečně vážně případy takzvaného havanského syndromu mezi pracovníky místní americké ambasády, informoval deník The Washington Post. CIA zprávu odmítla komentovat. Havanským syndromem média označují náhlé zdravotní potíže, kterými z nevysvětlitelných důvodů trpí američtí diplomaté a jejich rodinní příslušníci.

Podle nejmenovaných zdrojů amerického deníku odvolaný důstojník přistupoval k informacím o zdravotních potížích s nedůvěrou. Podle dřívějších informací se ve Vídni mezi diplomaty, pracovníky velvyslanectví a jejich rodinnými příslušníky projevily desítky případů náhlých a zdánlivě nevysvětlitelných potíží.

Funkce ve Vídni má mezi americkými zpravodajci jistou prestiž. Odvoláním vedoucího chtěla CIA vyslat svým důstojníkům vzkaz, že případy takzvaného havanského syndromu nemají brát na lehkou váhu.

Havanský syndrom: Stres a vytížení, nebo útok nepřátel?

Zdravotní potíže ale vyhodnocovaly různým způsobem i samotné americké úřady, uvedla agentura AFP. Někdy je připisovaly stresu a pracovnímu vytížení, v jiných případech pak nepřátelským aktivitám zemí, jako jsou Čína či Rusko. Případy náhlých potíží, které se poprvé staly v roce 2016 v kubánském hlavním městě, označil tehdejší americký prezident Donald Trump za neobvyklé útoky.

Nedávno se k havanskému syndromu vyjádřili i kubánští vědci. Podle nich popisy obtíží uvedené v odborné literatuře odporují fyzikálním zákonům.

Havanský syndrom: útok mikrovlnami na diplomaty. Havanský syndrom: útok mikrovlnami na diplomaty. | Bílý dům, Jan Neomillner, Pentagon

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi