Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Američanům se stýská? Trump už začíná být populárnější než Biden, ukazují průzkumy

Autor: šamol - 
23. září 2021
21:37

Podle nového průzkumu Harvard/Harris bývalý americký prezident Donald Trump poprvé od své prohry v prezidentských volbách 2020 předběhl prezidenta Joea Bidena v hodnocení popularity. Zatímco v květnu se Biden těšil nejvyšší podpoře - 57 procent, v září po chaotickém odchodu vojsk z Afghánistánu a krizi na jižní hranici s Mexikem podpora současné hlavy státu klesla na 46 procent. Informoval o tom deník Daily Mail.

„Rostoucí problémy na všech frontách vedly k překvapivému závěru, že Trump je nyní považován za stejně dobrého prezidenta, jako je Biden, což naznačuje, že líbánky jsou nahrazeny výčitkami kupujícího,“ řekl Mark Penn, spoluředitel průzkumu Harvard/Harris deníku The Times.

Průzkum přichází poté, co Biden v úterý jednal s bojujícími demokraty v Bílém domě ve snaze dosáhnout dohody o infrastruktuře za 1,1 bilionu dolarů a druhém účtu za 3,5 bilionu dolarů, který bude obsahovat nové sociální výdaje.

Prezident také schytává kritiku za novou migrační krizi v Texasu, protože tisíce migrantů, převážně z Haiti, překračují Rio Grande a usazují se v táborech mimo město Del Rio. Nepřidává mu ani odhalení, že vojáci USA omylem zabili 10 lidí, včetně jednoho humanitárního pracovníka a sedmi dětí, během zpackaného úderu v afghánském Kábulu.

Průzkum Harvard/Harris zjistil rovněž to, že 55 procent lidí věří, že bývalý viceprezident Mike Pence byl lepším viceprezidentem, než jakým je jeho nástupce Kamala Harrisová, a že 63 procent lidí si myslí, že Mike Pompeo byl lepším ministrem zahraničí než Antony Blinken.

Podle průzkumu společnosti Gallup, jenž byl zveřejněn ve středu, jen asi třetina nezávislých voličů schválila práci prezidenta Joea Bidena v srpnu.

Pouze 43 procent Američanů schvaluje jeho práci v kanceláři, zatímco více než polovina - 53 procent - tvrdí, že s ní nesouhlasí. Viceprezidentka Kamala Harrisová si vede o něco lépe, s hodnocením 49 procent.

Oproti červenci se jedná o výrazný pokles

Je to další pokles po Bidenově 50procentní podpoře v červenci, kdy většina USA bojovala s letním nárůstem koronaviru, který byl způsoben variantou delta. Bidenovo hodnocení nesouhlasu tehdy činilo jen 45 procent.

K poklesu přispívají z velké části nezávislí voliči, kteří ve vrcholu favorizovali Bidena na 61 procent. Nyní jen 37 procent nezávislých schvaluje práci, kterou dělá. 56 procent nezávislých s Bidenem nesouhlasí.

Celkově negativní pocity vůči americkým vůdcům odráží širší nespokojenost s celou vládou. Neuvěřitelných 69 procent dotázaných voličů tvrdí, že nesouhlasí s tím, jak se v zemi vládne. Je s ním spokojeno pouhých 30 procent, tedy méně než třetina. Od roku 2003 toto číslo nepřekročilo 50 procent.

Během 17denního průzkumu Biden vydal rozsáhlý a kontroverzní příkaz vakcinace pro většinu obyvatel USA. Několik států vedených republikány již oznámilo své plány, a sice podniknout právní kroky proti zamýšlenému nařízení.

Přibývají také problémy na jižní hranici

Mezitím Biden řeší i krizi na jižní hranici, jež se od nástupu do funkce zhoršuje. Podle údajů celních a pohraničních hlídek zde došlo v srpnu k více než 208 000 střetnutí migrantů. Ve fiskálním roce 2021 zatím pohraniční hlídka narazila na téměř 1,5 milionu migrantů.

Bidenova vlastní strana vypadá, že ji krize, které zemi postihly, nezaskočily. 90 procent demokratů jeho práci ve funkci stále schvaluje. To je jen o tři body méně než v srpnu a beze změny od července.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi