Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolání Jany Nečasové zamítl Nejvyšší soud. Bývalí zpravodajci dostali podmínečné tresty

Autor: ČTK, for - 
31. srpna 2021
22:20

Nejvyšší soud zamítl dovolání v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, uvedla dnes Česká televize (ČT). V kauze dostali podmínečné tresty někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nečasová a bývalí zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek.

O dovoláních všech čtyř aktérů kauzy Nejvyšší soud rozhodl už dříve, následně měl čas na vypracování odůvodnění svého rozhodnutí a jeho doručení účastníkům řízení. Dovolání všichni čtyři odsouzení podali v létě a na podzim 2019.

Kauza Jany Nagyové: Zleva bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, zpravodajec Jan Pohůnek a další exšéf VZ Ondrej Páleník Kauza Jany Nagyové: Zleva bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, zpravodajec Jan Pohůnek a další exšéf VZ Ondrej Páleník | Foto Blesk - Petr Novotný

Nečasová si u odvolacího soudu vyslechla tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Podle rozsudku zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády.

Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let. Všichni odsouzení vinu od počátku odmítali. Státní zástupce se pro čtveřici naopak domáhal nepodmíněných trestů vězení.

Podle odvolacího senátu Městského soudu v Praze byly původně uložené podmíněné tresty v rozpětí 18 měsíců až dvou let a pětileté zákazy činnosti nepřiměřeně mírné. Zároveň však neshledal důvody pro uložení nepodmíněných trestů.

Video  Karolína Peake vzpomíná na krizi Nečasovy vlády: Za co jí vyčinila Nagyová?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

LuCo ( 6. září 2021 17:42 )

Je to šikovná holka! S ODS točila jako s čamrdou!

PetPet ( 1. září 2021 14:46 )

Přátelství Nečasových s prezidentem překvapuje.

jonn ( 1. září 2021 06:39 )

Takže v kanýně pracovat může.

padrino ( 1. září 2021 01:08 )

Nečasová si u odvolacího soudu vyslechla tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Tak to pro ní trest není,protože je kantýnská.

Nagyová se vyučila prodavačkou a v 80. letech nastoupila do strojírenského závodu v Chodově na Sokolovsku. Tady pracovala v kantýně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa