Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Soud poslal na Janouška policisty, ten rychle „nakmital“ do vězení. Je v pražském Pankráci

Aktualizováno -
22. července 2021
12:45
Autor: ČTK, Mii - 
22. července 2021
09:46

Krajský soud v Brně vydal příkaz k předvedení lobbisty Romana Janouška do vězení. Žalobce uspěl před časem se stížností proti přerušení trestu. Na základě příkazu má být odsouzený dodán do nejbližší věznice, řekla dnes mluvčí soudu Klára Belkovová. Policie vyhlásila pátrání a Janouška zařadila mezi hledané osoby. Lobbista se následně Vězeňské službě přihlásil a podle České televize již nastoupil do pankrácké věznice v Praze. Vzal si s sebou igelitku plnou léků.

Soud příkaz vydal 21. července. „Příkaz byl odeslán Krajskému ředitelství Policie ČR hlavního města Prahy. S dalšími dotazy se proto prosím obracejte na Policii ČR a Vězeňskou službu, které by měly ve věci činit další kroky,“ uvedla mluvčí.

Krajský soud v Brně na konci dubna prodloužil Janouškovi o další dva roky přerušení výkonu trestu, a to ze zdravotních důvodů. Proti usnesení podal stížnost státní zástupce, Vrchní soud v Olomouci o ní v neveřejném jednání rozhodl koncem června. Pobyt ve věznici, kam je Janoušek zařazen, podle rozhodnutí olomouckého soudu není vzhledem k tamní zdravotní péči rizikový.

„Pražská policie obdržela od soudu příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody Romana Janouška. V současné chvíli probíhají standardní pátrací úkony. Muž je vyhlášen v celostátním pátrání,“ uvedla policie v návaznosti na vydaný příkaz.

Janouškův advokát Lukáš Trojan dopoledne uvedl, že vydanému příkazu nerozumí. Janoušek se ale nástupu do vězení bránit nebude, sdělil. „Klientovi doposud nebylo doručeno rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci. Lhůta pro vyzvednutí zásilky končí tento pátek. V souladu se zákonem plánoval po převzetí rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nastoupit výkon trestu,“ napsal advokát.

„Zdůrazňuji, ze klient se nijak nevyhýbá povinnosti nástupu do výkonu trestu. V posledních dnech absolvoval specializovaná zdravotní vyšetření. Dnes byla Vězeňská služba informována a bylo dohodnuto, že klient řádně a dobrovolně nastoupí k výkonu trestu,“ doplnil Trojan.

Podle České televize se Janoušek skutečně nebránil a již do výkonu trestu nastoupil. Na záběrech se opíra o holi a nese si v ruce igelitku plnou léků. Tvář měl zakrytou rouškou. Vězeňská služba podle mluvčí Vladimíry Tošnarové dostala od Trojana dopis, že se dnes lobbista chystá do výkonu trestu dobrovolně dostavit. Nástup však u žádného z odsouzených nesděluje, uvedla mluvčí.

Lobbista Roman Janoušek nastoupil do pankráckého vězení (22.7.2021) Lobbista Roman Janoušek nastoupil do pankráckého vězení (22.7.2021) | reprofoto ČT

Má být nemocný, ale čile jezdil na hory a na kole

Při nehodě před devíti lety opilý Janoušek v Praze úmyslně srazil autem ženu. Čelil obžalobě z pokusu o vraždu, prvoinstanční soud jej v dubnu 2014 potrestal třemi lety za těžké ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. V září téhož roku vrchní soud trest zpřísnil na 4,5 roku. V červenci 2015 odmítl Nejvyšší soud dovolání Janouška i žalobce.

Janoušek požádal o nové projednání kauzy. Pražský městský soud žádosti nevyhověl už v roce 2016. Ústavní soud (ÚS) mu ale loni nařídil, aby se lépe vypořádal s mužovými argumenty. Janouškův advokát opíral požadavek na obnovu trestního řízení o to, že vnímání jeho klienta mohla v době incidentu ovlivnit závislost na alkoholu a také hematom na mozku. Soud loni v květnu Janouškovu žádost o nové projednání jeho dopravní nehody znovu zamítl. Janoušek proti tomu nejprve podal stížnost k Vrchnímu soudu v Praze, později ji ale stáhl.

Janoušek nastoupil v listopadu 2014 do věznice. Zůstal v ní do března 2016, kdy byl dočasně propuštěn ze zdravotních důvodů. Do vězení se měl vrátit na jaře 2017. Následně neúspěšně žádal o upuštění od výkonu zbytku trestu. Pražský vrchní soud v létě 2019 při projednávání stížnosti mimo jiné uvedl, že při jím nařízeném sledování se zjistilo, že Janoušek chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si v tropickém horku na kole a navštívil galerii.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít. Server Seznam Zprávy ale letos koncem února zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na kterých se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Video  Lobista Janoušek se snažil utéct zadním vchodem  - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 23. července 2021 13:51 )

krásná červená igelitka ale ještě lepší je ta visačka na kšiltovce, tu si koupil spolu s kra´tasy někde cestou u Vietnamců a převlékl se někde cestou v roští. Nikdy neměl potíže s chůzí až včera a musel mít i hůl!!! Docela se ztrapnil

verka1 ( 23. července 2021 12:16 )

Doktorům se nic nestane, tak to chodí.

bullshit ( 23. července 2021 11:56 )

...Měli by ( pardon )

bullshit ( 23. července 2021 11:55 )

Léky v průhledné igelitce (ikdyž má jistě doma brašnu i od BOSSe a Vuittona), hůlka a kulhavá chůze Musí to být řádný vohnout, kdyby chvíli počkal šel za půlkou domů a měl by klid na utrácení poctivě našetřených milionů. Měly by prověřit i doktory co mu psali ty posudky, to je asi také podobná verbež.

bullshit ( 23. července 2021 11:52 )

Souhlas ale dnes je tam squadra snad ještě horší a hlavně vyčůranější...

Zobrazit celou diskusi