Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Hamáček vstává z bahna, handl Vrbětic s Rusy nikdo nepotvrdil a záhadné volno před výbuchem

Aktualizováno -
6. května 2021
20:55
Autor: simao, vei - 
4. května 2021
08:44

Kauza Vrbětice v Česku znovu ožila a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) byl podle svých slov vláčen bahnem, ze kterého zvolna vstává. Objevily se nové informace o jeho plánované cestě do Moskvy pro vakcínu Sputnik V. Seznam Zprávy uvedly, že měl v plánu vyměnit „tiché odložení“ kauzy Vrbětice za milion Sputniků. Hamáček to odmítá, mluví o lžích. Web přišel i se svědectvím Hamáčkova stranického kolegy, kterému měl 15. dubna říct, že do ČR přiveze milion dávek Sputniku a zachrání tak ČSSD od volebního debaklu. Ukázalo se, že jím byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Podle zjištění Blesk Zpráv se neuskutečněnou cestou zabývá protimafiánský policejní útvar. A podle serveru iROZHLAS.cz policie na dva dny zadržela majitele areálu, šéfa zbrojařské firmy Imex Group Petra Bernatíka. Den před výbuchem dal totiž brigádníkům nečekaně volno a v areálu byl sám.

  • Jan Hamáček (ČSSD) podle Seznam Zpráv svolal na ministerstvu vnitra 15. dubna schůzku, kde řešil následující možnost: „Nabídnout Rusku dohodu, která zněla: V Česku bude kauza potichu odložena, Rusové výměnou za to dodají milion dávek Sputniku V a ruský prezident Vladimir Putin se v Praze sejde s americkým protějškem Joem Bidenem.“
  • Hamáček tuto verzi odmítl. Podle něj jde o nesmysl a lži. „Já musím říci, že toto je asi nejtěžší okamžik mého života, a to mám za sebou relativně dlouhou politickou kariéru,“ uvedl Hamáček v úterý při své obhajobě na tiskovce ve Sněmovně. Ve středu přidal informaci o trestním oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou a o tom, že chce 10 milionů od vydavatele Seznam Zpráv jako omluvu. Omluvu žádá také od lídrů koalice SPOLU.
  • Sněmovna řešila v úterý i ve středu kauzu za zavřenémi dveřmi na plénu - bez jasného výsledku. Ve čtvrtek se šéfové tajných služeb účastnili jednání komisí a výborů. Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun potvrdil, že Hamáček cestu do Ruska plánoval, nicméně žádný handl nepotvrdil.
  • Podle zdroje Blesk Zpráv z ministerstva obrany byla Hamáčkova ruská mise již skutečně v pokročilém stadiu plánování - měl dokonce objednané letadlo do Moskvy.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) připomíná, že Hamáčkovu cestu do Moskvy nedoporučoval, na záležitosti kolem schůzky se zeptá Hamáčka osobně. Popřel přitom, že by Hamáčkovi schválil letadlo na cestu do Moskvy.
  • Prezident Miloš Zeman stále nedostal odpověď od prezidenta Vladimira Putina, kterého žádal o vakcíny Sputnik V. Uvedl to iROZHLAS.cz s odvoláním na vyjádření šéfa hradního legislativního odboru. Hrad nevydal ani Zemanův dopis Putinovi s odkazem na údajný obsah osobní povahy.

Rusko a výbuchy ve Vrběticích
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
7:20
19. 4. 2021

Na emotivní vyjádření šéfa lidovců Mariana Jurečky („Prostě srát na hlavu si nesmíme nechat.“) reagoval na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který vede nyní i resort zahraničí. „Mariane vůbec tomu nerozumíš a chceš na tom vytloukat politické body. ČR musí držet slovo. Navíc pro ty Rusy musí přiletět letadlo. Nebo ty je do Moskvy odvezeš? Je to od Rusů nefér, ale my to zvládnem, pošlem speciál a odletíme se vztyčenou hlavou,“ uvedl.

Jenže Jurečka ze svého hněvu slevil jen mírně. „Honzo, nedocvaklo mi, že jsi to velvyslanci řekl včera v 19, ale říkat že tomu nerozumím? Rozumím jasně, že reakce vlády má být adekvátní tomu co se stalo a to doposud není! 18 „diplomatů“ a lhůta 48 hodin a oni 20 našich do 24 hodin a mohl bych pokračovat, ale to nepatří sem,“ prohlásil.

7:12
19. 4. 2021
!

Jednotka na špinavou práci. Tak mluví o elitních agentech ruské GRU, kteří podle české policie a tajných služeb mají podíl na výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku, armádní generál Petr Pavel. V Epicentru Blesku řekl i to, že Rusko považuje Českou republiku za dobyté území a nechová se k ní jako k suverénní zemi. Vyhoštění necelých dvou desítek zaměstnanců ruského velvyslanectví je podle Pavla rázný krok, upozorňuje ale na to, že agentů ruských tajných služeb je v Česku pod diplomatickým krytím mnohem víc.

Video  
Video se připravuje ...
6:37
19. 4. 2021

Český vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který dočasně vede ministerstvo zahraničí, by měl zahraniční kolegy informovat o vyhoštění 18 ruských diplomatů v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014. Některé unijní země už daly v této věci najevo Česku podporu.

6:30
19. 4. 2021

Pěkné pondělní ráno, vítejte zpět u online zpravodajství o kauze zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé. 

O možném zapojení ruské tajné služby do explozí v muničním areálu ve Vrběticích bude odpoledne jednat vláda. Zprávu k tomu předložila Bezpečnostní informační služba (BIS), premiér Andrej Babiš (ANO) by ji chtěl zveřejnit. Vláda se zřejmě bude zabývat i dopady případu na dukovanský tendr a reakcí na ruské vyhoštění pracovníků ambasády ČR v Moskvě. 

Česká vláda v reakci na informace o podílu tajné služby GRU na dvou explozích munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodla o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko následně vyhostilo 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který nyní vede i ministerstvo zahraničí, řekl, že přehnaná ruská reakce může vést k dalším krokům ze strany ČR.

Babiš i Hamáček se také vyslovili proti účasti ruské společnosti Rosatom na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Vláda může firmu vyřadit ze seznamu uchazečů, které čeká bezpečnostní prověření.

Premiér Andrej Babiš (ANO, vpravo) a první místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci (17. 4. 2021) Premiér Andrej Babiš (ANO, vpravo) a první místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci (17. 4. 2021)

Video  Zemanův projev z vozíku: Prolomil mlčení o Vrběticích, promluvil o ruských agentech i BIS 
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 8. května 2021 13:05 )

To, že někdo z vlády jde předjenávat Sputnik, to dělají i jinde v EU (existuje snad Zahraniční obchod?). Že do Ruska někdy jede, to také není nic divného (senátoři a poslanci taky si jezdí kamkoliv a kdykoliv, aniž něco dokonce zajistí nebo vymyslí). Čekám, že opět nadšeně vystoupí 3 a 2 svatí a informují nás o tom handlu za mlčení o Vrběticích.

wenzel trousil ( 7. května 2021 18:08 )

Neni cas stou komedii skoncit? Cesko se Rusku omluvi,,,diplomate se vrati a podruhe si sve zakazane vybusniny Cesko snad pohlida...Zlatej "vejbuch" pod perinou! Ten lze svest jen tezko na Putina!!

DanY67 ( 6. května 2021 19:47 )

Průser jsou takový lidé jako vy!

xxxx678 ( 6. května 2021 19:45 )

Zvláštní. Nevím, co napsal Fík proti pravidlům diskuse!? "Zase jste vy dvě tlustoprdy zlé" nebo tak něco...babizna nahlašuje a svádí na druhé.

UFO1 ( 6. května 2021 19:37 )

StB divadlo které zastírá probíhající průs er

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa