Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schillerová pózovala pod květy, Bartoš líbal svou „kněžku“: Politici slavili 1. máj

Aktualizováno -
1. května 2021
18:57
Autor: sova, for, Mii, ČTK - 
1. května 2021
16:11

1. máj považován za svátek úzce spjatý s politikou a nejinak tomu bylo i tuto sobotu. Kromě tradičních setkání politických subjektů se konaly i demonstrace, mimo jiné i jejich odpůrců. Oslavy se už druhý rok konají ve stínu koronaviru. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která se netají svou oblibou v pózování před objektivem, připomněla sobotní datum i z jiné stránky – jako svátek lásky. Podobně ho oslavil šéf Pirátů Ivan Bartoš, jenž se vyfotil, jak líbá svou manželku.

Už v pátek odpoledne si na Střeleckém ostrově 1. máj připomněli současný šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefem Středulou.

Situace pořád není natolik dobrá, abychom si mohli dovolit pořádat osobní setkání jako do roku 2019. Přesto ale náš předseda Jan Hamáček a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula již dnes (v pátek) uctili památku tohoto svátku položením věnce u památníku na Střeleckém ostrově,“ napsali sociální demokraté na facebooku.

Kulhánek připomněl vstup do EU

V sobotu se k oslavám alespoň virtuálně připojili i další členové strany. „Svátek práce je připomínka boje dělníků za 8hodinovou pracovní dobu. Teď už snad nebudou muset zaměstnanci stávkovat, aby měli čtyřdenní pracovní týden, jak chceme za ČSSD. Děkuji všem pracujícím i důchodcům, kteří už si svoje odpracovali. Jste skvělí,“ napsala na twitter ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a připojila video.

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) zase upozornil na fakt, že sobota není jen 1. májem, ale také 17. výročím vstupu ČR do Evropské unie. „EU má své chyby, ale je to záruka prosperity a míru pro všechny členy. Díky tehdejší vládě ČSSD, že nás do EU dovedla,“ uvedl Kulhánek na twitteru.

Komunisté zpívali Internacionálu

Pražští komunisté se sešli v sobotu časně ráno na Střeleckém ostrově v Praze u pamětní desky připomínající první dělnickou oslavu prvního máje z roku 1890. Promluvila mimo jiné předsedkyně Krajského výboru KSČM Praha Marta Semelová. Šéf strany Vojtěch Filip doporučil okresům, aby organizovaly oslavy Svátku práce akcemi typu promenádních koncertů, kolem kterých budou lidé jen procházet a komunisté jim budou moci rozdávat propagační materiály.

Vysokou účast ale zaznamenali komunisté na setkání v Brně. Na tamním Moravském náměstí si vestoje poslechli Internacionálu. Členové a příznivci KSČM na Moravském náměstí v projevech mimo jiné vyzvali k pospolitosti. Upozornili na podle nich ubývající sociální vymoženosti a vyzvali lidi, aby na podzim přišli volit a dali hlas levici.

„Snad se nám blýská na lepší časy. Doufám, že už bude líp. A věřím, že po podzimu nám bude ještě líp,“ řekl předseda brněnské KSČM Martin Říha. Proslovy trvaly dohromady asi půl hodiny. 

Schillerová připomněla lásky čas. Nezůstala sama

Řekněte svému milému nebo milé, že je vašemu srdci nejblíž,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na facebooku a připojila i fotografii pod rozkvetlou třešní. Připomněla tím, že 1. máj je také svátkem lásky.

Ve stejném duchu se vyjádřil i odvolaný ministr zahraničí za sociální demokracii Tomáš Petříček. „Letos mám pocit, že nejvíc potřebujeme lásky čas, čas pozornosti pro druhé a pevné zdraví,“ napsal na twitteru.

„Přeji všem krásný První máj - svátek lásky i svátek práce. Rozkvetlá trešeň na Vysočině se musí trochu hledat. Nezapomeňte na polibek. My jsme s manželem Petrem nezapomněli  A práci taky oslavujeme - na zahrádce. Ať se vydaří i vaše oslavy,“ popřála Čechům exministryně školství a poslankyně z ČSSD Kateřina Valachová.

Volného příznivci dorazili bez roušek

Zhruba 250 lidí se účastnilo protestu organizovaného blokem nezařazeného poslance Lubomíra Volného na Střeleckém ostrově v Praze. Většina účastníků neměla po většinu akce nasazenou ochranu dýchacích cest, policisté je krátce po ohlášeném začátku na tuto povinnost upozorňovali a některé z nich legitimovali.

Akce začala asi o hodinu později oproti plánovanému začátku v 10:00 kvůli zpoždění Volného. Při příchodu poslance účastníci protestu tleskali. Řada z nich držela české vlajky.

Z Letné na Petřín

A demonstrace byla svolána i na pražskou Letenskou pláň. Tu svolala iniciativa Chcípl PES, která protestuje proti přístupu vlády k řešení pandemie. Občany zvala na prvomájovou procházku od stanice lanovky Újezd k zastávce Petřín.

1. Máj v ČR: Lidé na Petříně zvedali májku, ale také si přitom zaprotestovali 1. Máj v ČR: Lidé na Petříně zvedali májku, ale také si přitom zaprotestovali | ČTK / Říhová Michaela

Z odhadovaných jednoho tisíce demonstrantů, kteří se měli objevit na Letenské pláni, se jich nakonec vyklubalo jen 200. Na Petřín ale nakonec dorazili a poklidně zde vztyčili „májku“ v podobě portrétu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterému jeden z protestujících přilepil prasečí nos.

vilda69 ( 3. května 2021 08:12 )

donypan:

manunu ( 3. května 2021 06:58 )

7vox7: Znáš přísloví " Podle sebe, soudím tebe"? To, co jsi napsala "sedí" na tebe, jak pr... na hrnec.

donypan ( 2. května 2021 10:43 )

Paní Schillerové to moc sluší,ale ten pirátský drogový odpad to je síla.

Zdenek ( 2. května 2021 10:42 )

fakt kvuli pracchum dela 60-tileta zenska ze sebe m l a d i c i ..... kam se hrabou ZLATOKOPKY ..... Alena Schillerová
Ministr financí České republiky - Datum narození: 18. března 1964 57 let, Brno, Česko ... jooooooooooo jou prece VOLBY ..... sice soudruzka a jeji familie naplnuje na 100% - „Kudy chodil, tudy škodil. Ve dne škodi a v noci krad, sociální demokrat"..... ale propaandite z StB moc dobre vi , co na PODINU-DOLNICH 10 milionu zabira ....... takze fota MLAICE??!!?? pod rozkvetlou kvetinou ,,,, mladdice predd AUTEM a COBROU - Schillerová si pózováním s celníky zavařila. Po ministryni jde kvůli politické reklamě zvláštní úřad - http­://www­.bul­var.cz­/schi­llero­va-si-pozovanim-s-celniky-zavarila-po-ministryni-jde-kvuli-politicke-reklame-zvlastni-urad .... jo volby - volby ....... Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 jsou volby, které mají proběhnout ve dnech 8. a 9. října 2021

xxxx678 ( 2. května 2021 08:22 )

Nemá žádného muže po svém boku? Nikdy jsem neviděla, že by jí nějaký, doprovázel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa