Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Firmy a odbory už po sedmé žádají o prodloužení Antiviru. Havlíček je tomu nakloněný

Aktualizováno -
12. dubna 2021
16:12
Autor: ČTK - 
12. dubna 2021
14:27

Odbory a zaměstnavatelé vyzvali vládu, aby prodloužila program Antivirus s příspěvky na mzdy do konce června. Po jednání tripartity to novinářům řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) je na případném prodloužení shoda. Podpora z Antiviru se má zatím vyplácet do konce dubna.

„Panuje všeobecná shoda na tom, že do doby, než bude kurzarbeit, musíme využít Antivirus,“ uvedl Havlíček. Neupřesnil, kdy by vláda měla o prodloužení a na jak dlouhou dobu rozhodovat.

Z Antiviru stát poskytuje příspěvky na mzdy od loňského 12. března, od vyhlášení prvního nouzového stavu, firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 000 korun. Příspěvkem B dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun.

Výslednou novelu kritizovali odboráři i zaměstnavatelé

Vláda Antivirus prodlužovala už šestkrát. Na program má navázat dlouhodobý kurzarbeit, který mělo Česko mít podle plánu od loňského listopadu. Kabinet se na něm ale dlouho nedokázal shodnout. Výslednou novelu kritizovali odboráři i zaměstnavatelé. Poslanci do ní pak navrhli desítky změn. Spory přetrvávaly, a to hlavně ve vládním táboře.

Poslední jednání se uskutečnilo podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka začátkem dubna. Výsledkem je návrh tří poslanců, na němž je shoda, uvedl Hanák.

Video  Tisková konference po jednání vlády (15.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Havlíček: Kurzarbeit není ideální řešení pro dobu pandemie

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci, kdy podnik platí lidem za odpracované hodiny a stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas. Podle dřívějšího návrhu, který podpořili odbory a podnikatelé, měl stát poskytovat 70 procent hrubého výdělku do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Vláda by stanovila, odkdy je možné kurzarbeit mít, na jak dlouho a jaký může být výpadek práce. Firma by státní podporu mohla pobírat nejvýš rok.

Pracovník by doma mohl zůstat jeden den až čtyři dny v týdnu. Zdravotní pojištění se mělo platit z celého běžného výdělku, sociální odvody by pak firma hradila i z příspěvku od státu. Podle Středuly se vedl spor hlavně o to, zda má podnik dostat peníze od státu předem, nebo až po vyplacení mezd.

Podle Havlíčka není kurzarbeit ideální řešení pro dobu pandemie a Antivirus je na ni lépe nastaven. Novela s kurzarbeitovými pravidly by se ale měla schválit za této vlády, míní vicepremiér. Volby budou na začátku října.

Středula podotkl, že po přijetí zákona musí vláda ještě kurzarbeit nastavit a spustit. Podle odboráře by tak Antivirus a kurzarbeit mohly existovat i současně. Podle pravidel EU se dá podpora vyplácet do konce roku.

Video  Havlíček a Skopeček do sebe šili v přímém přenosu. Handl se zdravím a Češi jako rukojmí.  - Pavlína Horáková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa