Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman se nechá naočkovat v lednu, řekl Babiš po obědě v Lánech. Podával se bažant a šunka

Aktualizováno -
3. ledna 2021
14:50
Autor: ČTK, vei - 
3. ledna 2021
07:55

Prezident Miloš Zeman se v neděli na tradičním novoročním obědě setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Oproti původním plánům poobědvali bez rodin. Důvodem jsou opatření proti šíření koronaviru. Setkání se nejprve mělo konat za účasti manželek i dětí, po kritice ale politici ustoupili a domluvili se na schůzce ve dvou. Na snímku z oběda jsou tentokrát oba zachyceni bez roušky i respirátoru. Babiš na tiskové konferenci pak mimo jiné uvedl, že Zeman se nechá naočkovat v druhé polovině ledna na plánované lékařské prohlídce a nebude si vybírat.

„Pana prezidenta jsem ubezpečil v tom, že naše vláda bude bojovat nejen proti pandemii covid-19, ale i proto ekonomickým a sociálním dopadům,“  řekl Babiš novinářům po obědě s Milošem Zemanem

Obě věci se dají podle premiéra zvládnout, když se bude očkovat včas a pokračovat v antigenních testech „a budeme apelovat na obyvatelstvo, aby dodržovala ta opatření,“ dodal Babiš s tím, že věří v obrat šíření nákazy po 10. lednu. Právě do 10. ledna mají platit stávající opatření vlády.

Zeman se nechá očkovat v lednu

Zeman se podle Babiše nechá očkovat v druhé polovině ledna při pravidelné lékařské prohlídce. „Vakcínou, která bude k dispozici, takže si nebude vybírat,“ dodal Babiš. Prezident v minulosti řekl, že si počká až na vakcínu, která se bude podávat pouze v jedné dávce. Nyní je k dispozici očkovací látka od firem Pfizer a BioNTech, podává se ve dvou látkách.

5. ledna bude mít podle premiéra Babiše ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tiskovou konferenci, kde má podrobně představit systém očkování. Do něj se budou moct lidé registrovat od 15. ledna, potvrdil premiér. „Bude pro všechny seniory nad 80 let a plus bude pokračovat očkování lékařů a sester, zdravotního personálu, který se stará o covidové pacienty a seniory,“ podle premiéra jde o zhruba půl milionů lidí, kteří by měli být naočkovaní do konce února. 

Nové vakcíny by měli podle premiér dorazit do České republiky každý čtvrtek v lednu. Všechny vakcíny, které jsou nyní v České republice by měly být naočkované do 6. ledna. Sedmého má pak dorazit další zásilka. 

Video  Andrej Babiš v Lánech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vláda chce naočkovat zhruba 60% dospělé populace. Podle Babiše jde o zhruba 5 milionů vakcín celkem by jich do České republiky mělo dorazit zhruba 9 milionů. Premiér znovu kritizoval evropský očkovací ústav kvůli pomalému schválení vakcíny od firmy AstraZeneca,  kterou začne očkovat v pondělí Velká Británie. „To by pomohlo, protože tuto vakcínu mohou očkovat praktičtí lékaři,“ vidí výhodu v této látce premiér.

Vakcína se dá navíc skladovat jen při teplotě 2 až 8 stupňů Celsia. Babiš si podle svých slov neumí vysvětlit proč když jsou tyto vakcíny akceptované v USA nebo Velké Británii, proč už nejsou schválené také v rámci EU. 

Babiš mluvil s prezidentem nejen o epidemické situaci, ale také o rozpočtu na letošní rok, který ovšem dozná začátkem roku změn. Vláda se chystá předložit během prvních měsíců jeho novelu. I kvůli tomu se Babiš do Lán za dva týdny vrátí. Prezident ho spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) pozval na schůzku expertního týmu. „Jsme optimista, myslím, že to můžeme vše zvládnout a uděláme vše proto, abychom to zvládli,“ dodal premiér.

Brzké vypsání voleb

Babiše prý prezident zaskočil brzkým vypsání podzimních voleb. Ty Zeman vypsal na 8. a 9. října letošního roku. Tím začala v podstatě předvolební kampaň a strany tak musejí nejpozději od 5. ledna zřídit transparentní účet vše, co se bude týkat jejich propagace započítávat do 90 milionového rozpočtu, který mohou na kampaň vynaložit. 

„Vidíte, na to jsme vlastně zapomněli.Pan prezident se tak zkrátka rozhodl,není to příliš výhodné. ale respektuji to,“ reagoval Babiš na dotaz Blesk Zpráv. 

Ani po setkání s Milošem Zemanem nechtěl Babiš jednoznačně odpovědět na otázku, zda se chystá kandidovat na prezidenta. „Myslím, že to teď není vůbec důležité. Musíme se soustředit na to, aby naše vláda dovládla do voleb,“ vyhnul se Babiš přímé odpovědi na dotaz Blesk Zpráv po té, co na tu samou otázku neodpověděl ani ve vysílání CNN Prima News. „Uvidíme, co bude po volbách,“ dodal v Lánech.

Babiš dorazil do Lán krátce před 13. hodinou. Hrad neumožnil novinářům tradiční  fototermín. Fotografie zveřejnil jen na sociálních sítích. „Pan premiér se po příjezdu na zámek podepíše do pamětní knihy, ve 13 hodin bude ve Žluté jídelně zahájen zahájen novoroční oběd,“ řekl k plánovanému programu v Lánech Blesk Zprávám hradní mluvčí Jiří Ovčáček

„Podávat se bude pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi,“ přiblížil slavnostní menu Ovčáček.

Rouška a respirátor stranou

Zatímco do pamětní knihy se premiér podepisoval ještě v respirátoru u prostřené tabule už oba státníci seděli bez zakrytí úst a nosů. Po dlouhé době tak bylo oběma ústavním činitelům vidět opět do obličejů. Stejně jako loni zvolil prezident šedivou kravatu, letos má ale jiný vzor. Premiér má naopak stejnou vázanku jakou si vzal i na novoroční projev. 

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na novoročním obědě v Lánech (3. 1. 2021) Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO) na novoročním obědě v Lánech (3. 1. 2021) | Twitter / Jiří Ovčáček

Zeman do Lán stejně jako před rokem pozval kromě Babiše i jeho ženu Moniku s dětmi Vivien a Frederikem. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou.

Právě dcery Kateřina a Vivien podle premiéra ale přišly s myšlenkou společnou akci obou rodin zrušit. 

Plán se totiž dočkal ostré kritiky opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé. Babiš i ministr zdravotnictví Ivan Blatný (za ANO) formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec ale premiér s prezidentem ustoupili a poobědvají jen spolu.

Video  Babišův novoroční projev: Premiér připustil chyby během koronakrize, vidí záblesk naděje  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

„Novoroční oběd moji rodiny s rodinou pana prezidenta neproběhne. Jak jsem teď řekl na Nově, s panem prezidentem jsme se domluvili, že se setkáme jen my dva. Abychom dodrželi tradici. A s rodinami se potkáme až v lepších časech,“ informoval premiér Babiš nakonec 28. prosince na své twitterovém účtu. Rodiny se potkají jindy.

Babišová si dala těstoviny

Manželka premiéra Monika Babišová Blesk Zprávám ke zrušenému obědu v Lánech řekla, že ji situace mrzí a místo slavnostní tabule si dá s dětmi těstoviny. 

„Určitě nás to mrzí, těšili jsme se všichni. Loni to bylo velmi příjemné, když jsme byli i s dětmi. Jelikož jsme přejedení, tak si dnes dáme jen něco lehkého, asi těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozarellou,“ reagovala. 

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Oba politici se ale nevyhýbají ani politickým tématům. Součástí setkání v předchozích letech byl například zápis do pamětní knihy lánského zámku.

Video  Zemanovo „smutné“ poselství: Chválil vládu, obul se do opozice a vyzval Čechy, aby se nechali očkovat  - TV Nova
Video se připravuje ...

Loni i předloni se při novoročním obědě podávala paštika z kachních jater na portském víně a candát pečený na másle se zámeckými bramborami. Menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami.

Video  Babišův „trapas“ na novoročním obědě. Za Kateřinou Zemanovou přišel bez daru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 4. ledna 2021 10:47 )

Tak v urážení už léta vyhrává pan prezident ing. Miloš Zeman, CSc. Jen nevíme, jak se potom cítí, to by nám mohl říci Ofšašek, jak je cítit.

esprit ( 4. ledna 2021 01:38 )

Tebe měli do 20 let v láhvi od okurek

esprit ( 4. ledna 2021 01:35 )

pre žando dej,na hloupost a zlodějnu

esprit ( 4. ledna 2021 01:34 )

Prezident přibral kila, taky ale otoky. Co to? Premiér je poloviční.Stačila by mu dětská židle.

BoziMilda ( 3. ledna 2021 20:30 )

Takhle na noc už bys neměl koblihu, dej si až ráno !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa