Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi chtějí otevřít hospody a volně dýchat. Fiala, Jurečka a Pekarová si natočili jejich přání

Autor: Sabina Dračková - 
28. prosince 2020
18:30

Hodné děti, zdravou rodinu, normální svět a otevřené hospody nebo poctivou vládu. To přejí Češi Čechům v bilančním videu, které si natočila opoziční trojice šéfů Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Fiala (ODS). Na pozitivní vánoční video vsadil ale i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan a u stromečku na záběrech pózovala také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nejsložitější a nejhorší rok mého života, hodnotil zase u vánoční hvězdy premiér Andrej Babiš (ANO).

„Sousedům bych chtěl popřát, aby měli dobrou úrodu švestek, výbornou slivovici, a aby i oni měli dobré sousedy,“ říká z Karlova mostu šéf lidovců Marian Jurečka. S koupeným kelímkem kávy v ruce, který byl ještě nedávno vinou nešikovného vládního nařízení prakticky zakázaný, se přidává i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která vzkazuje: „Já bych vám hlavně moc přála, abyste mohli opět dělat to, co máte rádi, co třeba celé životy budujete a to, co vás živí.“

Fiala z Brna volá po slušnosti

Šéf nejsilnější opoziční strany naopak ve videovzkazu přeje, aby v Česku zvítězila slušnost a odpovědnost. Při procházce svým rodným vánočně ozdobeným Brnem do nového roku s úsměvem vzkázal: „To dokážeme jenom tehdy, když budeme držet spolu.“

Video  Pekarová, Fiala a Jurečka si natočili přání Čechů. Chtějí hodné děti a otevřít hospody. Babiš smutnil  - SPOLU: ODS, TOP 09, KDU-ČSL
Video se připravuje ...

Video ale ukazuje hlavně přání „obyčejných“ lidí, kteří nejsou tak známí jako političtí představitelé. Jeden ze živnostníků také upozorňuje na to, že příští rok bude plný „nelehkých zkoušek“. Abychom mohli konečně volně dýchat, a to ve všech smyslech toho slova, přeje do příštího roku učitelka. Objevují se ale i přání za zdravou rodinu či uzdravenou republiku přesunutou do 21. století.

Mladá Česka si přeje otevřené hospody, kluby, divadla i muzea a svým rodičům „hodnější dceru“. Kovář zase vyzývá mladé k tomu, aby si uvědomili, že řemeslo má zlaté dno a těžká práce se vyplácí. Zaznívá i podpora směrem k malým farmářům. „Já přeju Česku konečně poctivou a slušnou vládu,“ vzkazuje pivovarník.

Trojkoalice sbírá síly před volbami

Ve vládě by právě tito tři šéfové opozičních stran po blížících se sněmovních volbách usedli. A měla by to být vláda společná, o hlasy voličů totiž budou lidovci, topka a občanští demokraté usilovat v trojbloku nazvaném SPOLU. Zatímco Fiala by chtěl být premiérem, Pekarová Adamová si brousí zuby na křeslo Jany Maláčové (ČSSD) ve vedení ministerstva práce a sociálních věcí. Jurečka by jakožto bývalý ministr zemědělství zřejmě rád nahradil Miroslava Tomana (ČSSD).

I když průzkumy favorizují hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše, koalice SPOLU věří, že ho porazí, což ostatně předseda ODS Fiala zdůrazňuje při každé příležitosti. Úspěch se však ještě předpovídá i dalšímu koaličnímu projektu, do kterého jdou společně Piráti Ivana Bartoše a STAN Víta Rakušana.

Volby budou 8. a 9. října 2021

Společná snaha středo-pravicových stran však vyvrcholí na podzim. Volby do Poslanecké sněmovny se příští rok budou konat 8. a 9. října. Rozhodl o tom prezident Miloš Zeman. Šéfové stran tak ještě užívají klidu na konci roku.

Rozhodnutí o termínu voleb musí spolupodepsat premiér. Zeman vypsání voleb na začátek října avizoval ve svém vánočním poselství. Poslední sněmovní volby se konaly 20. a 21. října 2017. Prezident v sobotu rozhodnutí vyhlásit volby na začátek října zdůvodnil tím, že chce stranám dopřát dost času na kampaň. „S tím, že samozřejmě to bude kampaň poněkud jiná, méně kontaktní,“ řekl. Kvůli covidu-19 budou podle něj muset strany více spoléhat na technické prostředky než na kontakt s voliči. V projevu je vybídl, aby předložily jasné programy bez frází.

Jurečka bude číst, do práce se vrátí 4. ledna

„Protože stále máme i malé děti, tak konec starého a začátek nového roku trávíme jako rodina doma,“ řekl Blesk Zprávám šéf lidovců Marian Jurečka, který nám už dříve prozradil, že kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem omezí vánoční návštěvy a setkávání. Posteskl si také nad tím, že se nemohlo na půlnoční mši v kostele zpívat. V klidovém režimu bude ještě několik dnů pokračovat.

„Relax a odpočinek doma, k tomu nějakou dobrou knížku ještě stihnu dočíst a pak už 4. 1. opět do práce,“ nastínil plány Jurečka.

Fiala pojede s rodinou na chalupu

Fiala, který Vánoce trávil s manželkou a jejím otcem, o kterého se dlouhodobě starají, plánuje s rodinou trávit i konec roku 2020. Na Silvestra bude s rodinou. „Konec roku i Silvestr budu s rodinou na chalupě na Českomoravské vysočině,“ řekl Blesk Zprávám Fiala. „Budu číst a psát, chodit do přírody, žádné návštěvy a společenské akce ostatně nejsou ani možné,“ dodal.

Fiala také říká, že se na konec roku těší a prý věří, že do toho nového vstoupí plný sil a energie. Doufá také, že nový rok přinese návrat k normálnímu životu. „A taky změnu ve volbách, abychom tu měli zase slušnou, odpovědnou politiku, která bude sloužit ku prospěchu občanů a k rozvoji naší země,“ doplnil své přání opoziční předseda.

Pekarová nabírá inspiraci, na Silvestra si připije s rodinou sektem

Jediná dáma v čele české politické strany Markéta Pekarová Adamová se netají tím, že Silvestr ani obvykle netráví na party, ale naopak doma. Jinak tomu nebude ani letos. „V rámci rodiny uděláme malé občerstvení a o půlnoci si dáme sekt,“ vzkázala s dodatkem: „Letošní oslavy tak pro nás nebudou ničím výjimečné.“

Stejně jako její opoziční kolegové i ona o svátcích hodně čte. „Během roku na to nemám moc čas, a tak nabírám nejen síly, ale i inspiraci z knih. Na příští rok, který přinese změnu ve všech možných oblastech, jí bude třeba,“ řekla Blesk Zprávám politička, která potřebuje svoji stranu nejen udržet ve Sněmovně, ale chce ji dostat i do vlády.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rakušan ukázal na „borce“ Bartoše i Pekarovou

Na vánoční video před pár dny vsadil i další opoziční politik. Šéf STANu v něm také neskrýval touhu po jiném vedení státu. „Při troše štěstí do jednoho roku bude premiér jeden z těchto borců,“ stálo na kartách, které politik doplňoval nadšenými gesty.

Na další kartě měl vystřižené a nalepené fotografie nejen sebe a svého „parťáka“ do příštích voleb Ivana Bartoše, ale i další opoziční šéfy Pekarovou Adamovou, Fialu i Jurečku. Rakušan s videem zabodoval, dostal od uživatelů sociální sítě několik tisíc palců nahoru a srdíček, což není u videí politiků příliš zvykem. Tisíce „lajků“ a reakcí dostávájí obvykle jedině premiér Andrej Babiš a na instagramu oblíbený poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Schillerová děkovala, Babiš smutnil

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) má obyčejně u svých videí pár stovek pozitivních reakcí, tentokrát se i ona vánočním a novoročním poselstvím trefila do černého, když nasbírala přes 1500 zdvižených palců.

Za doprovodu radostné hudby pózovala u vánočního stromku na Staroměstském náměstí, balila dárky a aranžovala cukroví. U adventního věnce se vrátila do minulosti: „Před rokem touto dobou ještě nikdo z nás ani nemohl tušit, co rok 2020 přinese,“ řekla ministryně s tím, že situace byla nelehká a děkuje za dodržování pravidel či šití roušek. Poděkovala dobrovolníkům i zdravotníkům v první linii.

Opravdu zvláštní a vlastně úplně šílený nenormální rok - tak hodnotí uplynulých téměř 365 dnů premiér Andrej Babiš (ANO). „Upřímně musím říci, že pro mě to byl určitě nejsložitější, nejtěžší rok mého života,“ řekl předseda české vlády Babiš s tím, že tento rok byl náročný, hektický a bohužel i smutný.

„Vlastně jsem dost rád, že se blíží už ke konci,“ dodal se smutným pohledem a vedle vánoční hvězdy řekl, že se těší na klid. Lidi vyzval, aby si prohlídli rodinné fotky a podívali se na pohádky a komedie.

 

LuCo ( 30. prosince 2020 18:24 )

Štětky? ? To je sprosté slovo?

LuCo ( 30. prosince 2020 18:23 )

Husy kejhají, ratlíci štěkají a *** natírají....

AVATAR ( 29. prosince 2020 17:31 )

AVATAR ( 29. prosince 2020 17:30 )

zadnice ( 29. prosince 2020 10:33 )

Koalice SPOLU to je výkvět a spolu s Rakušanem, Bartošem,...atd. nás určitě vytrhnou - alespoň hubou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa