Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Historický okamžik,“ oceňuje Babiš brexitovou dohodu. Neúčast v Erasmu však politiky trápí

Aktualizováno -
25. prosince 2020
16:45
Autor: ČTK, Mii - 
25. prosince 2020
11:38

Uzavření dohody mezi Evropskou unií a Británií o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) výbornou zprávou pro všechny obchodníky a lidi. Je velká šance, že od ledna příštího roku nenastanou účinky brexitu bez dohody se všemi cly a tarify podle režimu Světové obchodní organizace, odpověděl na dotaz ČTK ministerský předseda.

„Je ovšem potřeba zdůraznit, že dohodu, kterou dojednal Michel Barnier, teď musí velmi rychle prostudovat a odsouhlasit všechny členské státy. Pevně věřím, že se to podaří a dohoda začne platit 1. ledna 2021. My pro to uděláme všechno,“ uvedl Babiš.

Na sociálních sítích premiér poznamenal, že po několika letech je brexitový proces skoro dokončený. Pro EU a Spojené království je to historický okamžik, dodal.

Uzavření dohody je podle předsedy ODS Petra Fialy dobrou zprávou i přímo pro Českou republiku. „Máme s Velkou Británií mimo jiné silné ekonomické vztahy, je to významná země pro náš export, řada našich občanů působí ve Velké Británií, dohoda je pro nás důležitá,“ uvedl Fiala. Podle europoslance ODS Jana Zahradila by nedohoda znamenala další ránu pro obě ekonomiky postižené koronavirovou krizí. „Nepátrejme nyní, kdo ustoupil více, ale pusťme se rychle do ratifikace,“ vyzval Zahradil.

Brexit bez nyní uzavřené dohody by se podle pirátského místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jana Lipavského nevyplatil ani jedné ze stran. „Je to konec nejistoty pro české firmy, Británie je naším pátým nejvýznamnějším vývozním trhem a máme s ní dokonce pozitivní obchodní bilanci,“ podotkl. Za běžných okolností by se však taková dohoda podle Lipavského uzavírala bez spěchu a stresu. „Přesto nečekám problém při (jejím) schvalování,“ dodal.

Benešík: Stabilní základ pro spolupráci

„Dohoda je vždy lepší než spory,“ zdůraznil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle europoslankyně za komunistickou stranu Kateřinu Konečnou bude brexit bolet, ale s dohodou o něco méně. „Obávala jsem se naprosté ztráty důvěry mezi oběma stranami a negativních dopadů na ekonomiku a životy občanů,“ uvedla. Sice nerozumí tomu, proč se Britové nechtějí podílet například na studentském programu Erasmus+, hlavní ale podle ní je, že se dohoda podařila, respektuje mír na irském ostrově a chrání evropské občany. „Je důležité, že Británie zůstává partnerem,“ dodala.

Místopředseda KDU-ČSL a šéf sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík uvedl, že dohoda přinese jistotu a stabilitu nejen pro obchodní vztahy, ale například i pro desetitisíce Čechů, kteří v Británii žijí a pracují. „KDU-ČSL vždy preferovala férové nastavení vzájemných vztahů po odchodu Spojeného království z EU, které by minimalizovalo brexitové škody na obou stranách. Věřím, že je to dobrý základ pro budoucí úzkou spolupráci,“ řekl. Vedle ekonomických vztahů je podle Benešíka důležitá i spolupráce v bezpečnosti a obraně či ve výzkumu a inovacích.

„Je samozřejmě dobrou zprávou, ze se nakonec dohoda zdařila. Jak pro Českou republiku a celou EU, tak zejména pro Británii,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Úplně nejlepší by ale podle ní bylo to, kdyby žádný odchod Británie z unie nenastal.

„Jedná se o obrovskou úlevu a dobrou zprávu nejen pro Evropskou unii a Velkou Británii, ale také pro Českou republiku, pro níž je Británie významný obchodní partner,“ poznamenal předseda sněmovního zahraničního výboru a místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Podle místopředsedy výboru Jaroslava Bžocha (ANO) dohoda ukazuje, že unie a Británie chtějí dál zůstat partnery a navzájem se podporovat. „Nacházíme se uprostřed pandemie covidu-19 a odchod Spojeného království bez dohody by mohl znamenat velké ekonomické ztráty, chaos a zmatek,“ uvedl Bžoch. Mrzí ho, že se Británie rozhodla nepokračovat ve studentském programu Erasmus+. „Beru to jako velkou chybu,“ dodal.

Studenti to s Británií budou mít těžší, říká Nerudová

Nešťastný konec Velké Británie v Erasmu zmínila i rektora Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Podle ní se budou pobyty ve Velké Británii financovat z velmi omezených finančních zdrojů, což považuje za špatné.

„Zatím jsme se nedomlouvali na stanovisku. Musí se to řešit na úrovni Evropské unie. Je to velký problém, protože Británie u Erasmu spadne do třetích zemí,“ uvedla Nerudová.

„To je špatně. Určitě se to negativně odrazí v počtu výjezdů, protože daleko více peněz je v Erasmu než v dalších projektech na výjezdy do třetích zemí,“ doplnila rektorka. Podle ní jezdí z univerzity do Velké Británie desítky studentů. „Nebudeme jim moct nabízet tolik míst, kolik jsme jim nabízeli. Budeme řešit náhradní varianty,“ uvedla Nerudová.

Zeman si zatím názor nechá pro sebe

Uzavření dohody o vzájemných vztazích po skončení přechodného období po brexitu oznámili ve čtvrtek britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Smlouvu musí schválit Evropský i britský parlament.

Prezident Miloš Zeman dojednání smlouvy dnes podle mluvčího Hradu komentovat nebude.

hades ( 25. prosince 2020 20:55 )

Jsi idiot?

Matos7 ( 25. prosince 2020 18:54 )

Nevím proc nýmandi jako Fiala, Pekarová, Lipovský atd.se k dohodě vůbec vyjadřují. Je to zlodejina co chce EU kolem Británie provádět. Krást ryby v jejich vodách. To jako, že i u nás bude legální, že soused muže lest do vaši chodby valet se ve vaši posteli a podle Ods Hop09 KDU a Stanu v pořádku. Hnus velebnosti

DanY67 ( 25. prosince 2020 15:09 )

Aspoň tohle je ok správa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa