Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dohoda o odchodu Británie z EU je hotová. „Úleva i smutek,“ říkají vyjednavači

Aktualizováno -
24. prosince 2020
18:09
Autor: ČTK, for - 
24. prosince 2020
16:40

Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Oznámil to dnes úřad britského premiéra Borise Johnsona. „Dohoda je hotová,“ uvedl úřad a dosažení dohody označil za „skvělou novinu“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila dosaženou dohodu za dobrou, spravedlivou a vyváženou. Chrání podle ní evropské zájmy. Ulevila si také, že má EU brexit konečně za sebou. 

„Vše, co bylo Britům slíbeno během referenda v roce 2016 a v loňských parlamentních volbách, je touto dohodou splněno,“ uvedl úřad premiéra. „Převzali jsme zpět kontrolu nad svými penězi, hranicemi, zákony, obchodem a vodami, ve kterých lovíme ryby,“ dodal. Předseda vlády také uvedl, že na něj mnozí tlačili, aby dohodl prodloužení přechodného období. On to ale odmítl, protože už chtěl ukončit nejistotu, jak řekl.

Británie je nyní třetí zemí, zůstává ale pro EU partnerem a spojencem, uvedla von der Leyenová. „Dnešek je dnem úlevy i smutku,“ poznamenala. „Byla to dlouhá a křivolaká cesta. Dosáhli jsme ale dobré dohody. Je to spravedlivá, je to vyvážená dohoda,“ uvedla von der Leyenová. Uzavření dohody o budoucích vztazích podle ní bylo správné a zodpovědné z obou stran.

Evropská unie podle von der Leyenová ukázala v jednáních jednotu a sílu. „Můžeme konečně nechat brexit za sebou a Evropa se může dál posouvat kupředu,“ zdůraznila. Dohoda podle šéfky EK obsahuje zásadní opatření pro případ, že se jí některá ze stran nebude řídit. 

I hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier označil dnešek za den úlevy, který je ale poskvrněn i smutkem nad odchodem Británie z EU. 

Video  Žantovský: Brexit rozděluje i královskou rodinu. Trump porušuje všechna pravidla a zvyklosti 
Video se připravuje ...

Nyní se s dohodou musí seznámit parlament. Podle Johnsona o nové dohodě bude hlasovat 30. prosince. 

Merkelová: Historická dohoda

Německá kancléřka Angela Merkelová označila dohodu za historickou. „Touto dohodou vytváříme základy pro novou kapitolu v našich vztazích,“ uvedla Merkelová. „Británie bude i mimo Evropskou unii nadále důležitým partnerem Německa a Evropské unie,“ dodala.

Kancléřka slíbila, že Německo urychleně dohodu prostuduje. Vláda by o ní mohla jednat už v pondělí 28. prosince. „Věřím, že máme před sebou dobrý výsledek,“ dodala.

Jednání britského premiéra Borise Johnsona s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (9.12.2020) Jednání britského premiéra Borise Johnsona s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (9.12.2020) | Reuters

Úmluva prospívá podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona i jeho občanům, především rybářům a dalším výrobců. Podle něj se EU vyplatilo zachovat si tvrdý postoj.

Za dobrou zprávu označil výsledek jednání také italský premiér Giuseppe Conte. Británie podle něj zůstane klíčovým partnerem a spojencem EU a stejně tak Itálie. Španělský premiér Pedro Sánchez dohodu rovněž přivítal. „Španělsko a Spojené království budou pokračovat v dialogu, aby dosáhly dohody o Gibraltaru,“ dodal.

Referendum o brexitu, kterým Britové v červnu 2016 vyslovili souhlas s odchodem z EU, odstartovalo pracná vyjednávání s konečným cílem dosáhnout obchodní dohody mezi EU a Británií. Jednání, narušovaná pandemií nemoci covid-19, se zadrhla na rybolovu, pravidlech hospodářské soutěže a dohledem nad řešením sporů. Ke svému konci dospěla po mnoha odkladech až dnes.

Po oznámení shody se ozvalo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) s tím, že dohoda o uspořádání obchodních vztahů znamená značnou úlevu pro automobilový sektor. 

e.lesanova ( 25. prosince 2020 01:02 )

Británii lze jen závidět, že se opět stane "svou" zemí, výhoda ostrova, že si konečně ohlídají hranice a mohou vyčistit stát od nelegálních parazitů, nemusí nikomu poklonkovat a řídit se svými zákony...

denisz ( 24. prosince 2020 22:36 )

Tak si Británie nakonec tvrdě vybojovala spravedlivou
dohodu s bruselskými namyšlenými byrokraty. Takhle
kdyby naší zástupci tam takto tvrdě vyjednávali pro
Česko, bylo by nám lépe. To se tam jen tupě vyžívají
v auditech na podnět českých udavačů, konkurenčních
politiků z řad Pirátů, TOP09, KDU a jiných. To jsme dopadli.

t.novak ( 24. prosince 2020 21:02 )

Budou prosit, aby se mohli vrátit!

hedvika111 ( 24. prosince 2020 20:54 )

Je to velmi smutné a doufám, že nám se to nikdy nestane.

krapotkin ( 24. prosince 2020 20:35 )

Tak vzor už máme. Kdy bude Czechxit ?

Zobrazit celou diskusi