Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Johnson jednal o vztazích po brexitu, nic ale nedomluvil. Diskuzi blokují rybolov i cla

Autor: ČTK - 
10. prosince 2020
00:00

Večerní jednání mezi britským premiérem Borisem Johnsonem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou o budoucích obchodních vztazích průlom nepřineslo, mezi oběma stranami zůstávají velké rozdíly. Dnes o tom po schůzce obou politiků informují agentury. Johnson se s von der Leyenovou dohodl, že vyjednávací týmy budou dál pokračovat v práci, ale do neděle by mělo padnout jasné rozhodnutí o dalším osudu rozhovorů.

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. Právě v přechodném období chtěly strany domluvit a sepsat, jak si představují své vztahy od počátku roku 2021. Pokud nenajdou shodu v nejbližších dnech, aby případnou úmluvu mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty, zkomplikují od ledna obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty.

„K rozhodnutí dospějeme do konce víkendu,“ uvedla von der Leyenová po zhruba tříhodinové pracovní večeři, diskuzi na ní označila za „živou a zajímavou“. Pozice obou stran však podle ní zůstávají „velmi vzdálené“. Vyjednavači se vrátí k rozhovorům „neprodleně“.

Obě strany mají již větší část textu hotovou, uzavření smlouvy však stále brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách. Brusel i Londýn trvají na tom, že se zásadními ústupky v těchto otázkách musí přijít druhá strana.

Video  Johnson mezi ovcemi, voliči, studenty či mechaniky v depu formule: Britský premiér pak triumfoval v předčasných volbách.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi