Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brexitu stále chybí koncovka: V jednání mezi EU a Británií přetrvávají neshody

Aktualizováno -
5. prosince 2020
19:38
Autor: ČTK - 
5. prosince 2020
19:25

Přes pokrok v řadě oblastí přetrvávají v jednáních mezi Evropskou unií a Británií neshody, které brání uzavření dohody o pobrexitových vztazích. Ve společném prohlášení po sobotním podvečerním telefonátu to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Šéfové vyjednávacích týmů po jednodenní přestávce opět zasednou k intenzivním rozhovorům v neděli v Bruselu.

Británie z Evropské unie odešla letos 31. ledna, až teď o Silvestru skončí přechodné období určené k vyjednání dohody. Obě strany mají již větší část textu hotovou, uzavření smlouvy však stále brání spor o pravidla hospodářské soutěže, dohled nad řešením sporů a rybolovná práva v britských vodách.

„I když uznáváme vážnost těchto neshod, shodli jsme se, že naše vyjednávací týmy by se měly znovu pokusit zhodnotit, zda je možné je překonat,“ uvedli oba politici ve společném prohlášení po zhruba hodinovém telefonátu.

Šéfka unijní exekutivy a britský premiér spolu hovořili den poté, co obě strany přerušily intenzivní jednání v Londýně, v nichž podle diplomatů konečný kompromis překazily především odlišné názory na témata rybolovu a státní pomoci britským firmám.

„S Borisem Johnsonem jsem o jednání EU se Spojeným královstvím telefonovala,“ informovala předsedkyně na twitteru. „Neshody zůstávají. Dohoda nebude, dokud se nevyřeší. Hlavní vyjednávači se sejdou zítra, my si opět promluvíme v pondělí.“

Podle vyjádření z obou stran se přitom již hraje o každý den. Pokud nebude dohoda hotová během několika příštích dní, aby ji mohly do konce roku prostudovat, prodebatovat a schválit parlamenty na obou stranách, čeká obě strany divoký rozchod. V takovém případě by od ledna zkomplikovaly obchodování přes Lamanšský průliv cla a kvóty podle pravidel Světové obchodní organizace.

 

Video Veronika Bednářová v pořadu Prostor X o Brexitu - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa