Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel Ransdorfův náhradník v Bruselu. Kohlíček (†67) z KSČM podlehl dlouhé nemoci

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao - 
7. prosince 2020
12:36

Po dlouhé nemoci zemřel bývalý europoslanec za KSČM a zastupitel Ústeckého kraje Jaromír Kohlíček. ČTK to potvrdila mluvčí strany Helena Grofová.

Někdejší komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) zemřel. Zůstaly po něm manželka a 4 děti.

Kohlíček byl zvolen letos do zastupitelstva Ústeckého kraje, na zastupitelstvu 16. listopadu však slib s ostatními zastupiteli neskládal a z jednání se omluvil.

„Potvrzuji smutnou zprávu, že pan bývalý europoslanec Kohlíček zemřel,“ řekla na dotaz ČTK mluvčí KSČM Helena Grofová.

Dlouholetý politik komunistů Kohlíček byl ve volbách v roce 2004 zvolen za Českou republiku do Evropského parlamentu (EP). Jako europoslanec působil ve výboru pro dopravu a turistiku. Mandát v roce 2009 obhájil. V roce 2014 se do EP nedostal, zasedl v něm o dva roky později jako náhradník po úmrtí Miloslava Ransdorfa (KSČM).

Náhradník za Ransdorfa kritizoval vedení strany

Poté, co se Kohlíček do Bruselu vrátil coby Ransdorfův náhradník, v květnu 2016 kritizoval na sjezdu postoj KSČM k zadržení Ransdorfa v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. „Doufám, že ti, kteří mu okopávali kotníky, se alespoň zastydí,“ uvedl.

Vedení strany se podle něj za Ransdorfa dostatečně nepostavilo, tvrzení odmítl předseda strany Vojtěch Filip. Šlo o kauzu, kdy byl Ransdorf v prosinci 2015 zadržen se třemi Slováky v curyšské bance. Následně náhle zemřel v lednu 2016.

Video  Komunisté pohřbili Ransdorfa: Říkali mu Centrální mozek galaxie  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Někdejší sklář i člen KSČ

Kohlíček v roce 2018 usiloval o pozici lídra KSČM pro volby do europarlamentu, dostal však jen čtvrtinu hlasů a neuspěl tak v souboji s europoslankyní Kateřinou Konečnou.

Kohlíček v minulosti působil i jako poslanec ve Sněmovně - od června 1998 do července 2004. Absolvent oboru sklo na VŠCHT působil za minulého režimu v teplické sklárně, kde se z pozice skláře-technika vypracoval na technického ředitele podniku. Od roku 1974 byl členem KSČM. Po revoluci působil i jako ředitel ocelárny.

Video  Kohlíček a jeho někdejší rozhovor během jeho působení v Bruselu  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

krapotkin ( 7. prosince 2020 16:36 )

Neboj, před ukradenou revolucí jich bylo v té zločinecké partaji skoro 1,5 milionu. Pak se rozlezli do "demokratických" stran a kradou vesele dál.

offline ( 7. prosince 2020 13:47 )

Teprve až nebude žádný další náhradník, bude líp. Ovšem tento má hned 4 děti, tak to hned tak nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa