Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klaus si venku roušku nevzal naschvál a neomluví se. „Rouškaři jsou vítači migrantů“

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2020
09:55

Bývalý prezident Václav Klaus si roušku při připomínce 28. října nevzal záměrně. Má svou představu o významu roušek, řekl v rozhovoru s ČTK. Koronavirus považuje za víc než „pouhou“ nemoc a zneužití této nemoci za nástroj k přeměně světa. K otázce pandemie a současných vládních opatřeních se chce vyjádřit v knize, kterou se spolupracovníky z Institutu Václava Klause plánuje vydat počátkem prosince.

Klaus byl kritizován, že 28. října přišel uctít památku státního svátku bez roušky a mluvil bez ní s lidmi, kteří spadají do rizikové skupiny obyvatel. Bývalý prezident si nemyslí, že by to byla chyba.

„Já to dělám programově a záměrně, a když člověk něco dělá programově, tak za A to nepovažuje za chybu a za druhé považoval bych za nedůstojné, kdybych dělal to, co dělá řada našich politiků, že se začne omlouvat,“ řekl. K omluvě nevidí důvod. „Mám svou představu o významu roušek, ne že bych si ji já sám vymyslel, přeci medicínská profese má mezi sebou vášnivé bojovníky za roušky a stejně vášnivé odpůrce roušky,“ dodal.

„Rouškař“ je pro migranty i posílení EU, míní Klaus

Klaus si myslí, že takzvané rouškaře je možné definovat pomocí „celé řady dalších významných charakteristik“ podle „soubojů“ v dalších oblastech. „Rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidi, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňujících charakteristik,“ řekl. „Rouškaření“ podle něj něco říká o sebevědomí člověka, jeho politickém světonázoru či o hodnocení světa.

Své názory chce představit v pokračování jarní knihy Karanténa. „Protože myslím, že druhý lockdown, druhé umrtvení života v naší zemi, vyžaduje druhou knížku od nás na toto téma se zásadním, širokým názorem o těchto věcech,“ poznamenal.

Podotkl, že názor jeho a jeho spolupracovníků odráží název vydaného článku Covid-19: Pouhá nemoc, nebo instrument k přeměně společnosti a světa. „Myslím, že je naprosto zjevné, že my říkáme, že je to víc než pouhá nemoc a zneužití této nemoci a opatření, která státy zavádějí, je nástroj k přeměně světa tak, jak ho známe,“ řekl k chystané knize.

Klaus zkritizoval i číslo R

Kritizovat také chce tzv. číslo R, které ukazuje rychlost šíření viru v populaci. Zdůraznil, že hodnota tohoto čísla není bezprostředně měřitelná. „Je to velký matematický model založený na hromadě předpokladů a založený na celé řadě neměřitelných a nekvantifikovatelných údajů, a který je velmi, velmi sporný,“ uvedl.

Podle Klause by se Česko při hledání cesty boje s epidemií nemělo inspirovat u jiných států, ale na základě studování „tisíce článků, textů, studií a analýz“ by si lidé měli vytvořit svůj názor.

Při přijímání opatření státu podle něj platí pravidlo tzv. trade-off, tedy „něco za něco“. „Existuje dilematické rozhodování mezi dvěma nebo eventuálně více konkurenčními cíli,“ podotkl. Za konkurenční cíle považuje minimalizaci ztrát lidských životů a minimalizaci rozvrácení společnosti, ekonomiky, státních financí či školství. Na pomyslné křivce by se posunul „o kousek jinam“, než jsou současná vládní opatření.

U rozpočtu zmínil exprezident konec světa

Klaus zkritizoval deficit navrhovaného státního rozpočtu. Deficitní financování označil za „zhoubu lidstva“. Řekl, že on jako ministr financí a předseda vlády žil v kategoriích stamilionů korun.

„Dnešní vlády žijí ne v kategoriích miliard, ale žijí v kategoriích stovek miliard. To je pro mě konec světa, a to já nemohu přijmout ani vteřinku,“ zdůraznil. Za podstatu seriózní přípravy rozpočtu považuje škrty, ke kterým se současná vláda nedobrala. Zároveň zkritizoval ministryni sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), kterou označil kvůli jejím návrhům, například na zvýšení minimální mzdy či zvýšení důchodů, za antiškrtovou bojovnici a skutečnou zhoubu lidstva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gausgan ( 20. listopadu 2020 18:23 )

Jako ministr financí nebo čeho to byl tak byl možná použitelnej ale ostatní jeho profese stály za ***.Nechápu jak ho tenkrát někdo mohl zvolit.Je to od pohledu gauner.Mě nasral především blbýma kecama to už je lepší držet hubu.A pak to propiuštění věznů a zatlučení starých kriminálních činů nebudu jmenovat ale je to humus.Nevím proč si lidi volí takový ocasy asi je těžkej výběr?!?Je to na ***.Bejt jím tak chodím kanálama asi je to bezpáteřní krysa!Hnůj hadr můžeme s tím voskovat celý areál.

gausgan ( 20. listopadu 2020 18:17 )

Je mi 42 let neznal jsem ale RIP.V havlíčkově brodě mají ještě pár míst volných měl by se zamyslet.Zítra je pozdě!A taky by měl myslet na svoji pumpičku už není ok!

stoura ( 19. listopadu 2020 05:33 )

A tohle na toho pazdráta sedí jako ulitý

Martin Lapáček ( 15. listopadu 2020 15:01 )

Já roušku nosím a rozhodně nejsem vítač migrantů. Co si to vůbec ten sráč dovoluje mě takhle nazývat???

jajas ( 14. listopadu 2020 16:48 )

No fakt. Asi má své motto: Čím více lidí na.s.e.ru., tím větší budu mít radost ze života"! A to se mu daří!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa