Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Důchoďáky ve velkých potížích. A v ČR přibývá 1600 nakažených seniorů denně

Autor: ČTK - 
26. října 2020
20:50

Mezi nakaženými covidem-19 je v posledních dnech průměrně přes 1600 seniorů denně. Celkem jich bylo pozitivně testováno od 1. října více než 25 000. Aktuálně tvoří lidé nad 65 let více než 14 procent nakažených, lidí nad 75 let je asi 6,5 procenta. Vyplývá to z prezentací, které v pondělí zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

V lůžkových zařízeních sociálních služeb se nakazilo do 24. října téměř 3000 lidí, jak klientů, tak zaměstnanců. Za celé září to bylo méně než tisíc lidí. Celkem je 152 zařízení, kde se v říjnu nákaza vyskytla. Nejvíc jich je ve Středočeském kraji (34), Moravskoslezském (24), Jihomoravském (15), Olomouckém (12), Královéhradeckém a Plzeňském kraji (11). Méně než stovku nakažených v domovech pro seniory a dalších podobných zařízeních má jen nejmenší Karlovarský a Pardubický kraj.

Nárůst výskytů případů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb vede k vyššímu počtu případů u zdravotníků a sociálních pracovníků, ale v případě průniku do domovů pro seniory a ostatních zařízení poskytovatelů sociálních služeb také vyšší počet hospitalizací, včetně hospitalizací v těžkém stavu,“ uvedl ve své prezentaci národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Pouze seniorský věk není podle odborníků základním faktorem, že by nákaza covidem-19 ohrožovala nemocného na životě. Zásadnější je zdravotní stav, ohroženější jsou lidé s vážnými chronickými nemocemi, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita.

Liblín: 89 pozitivních klientů

Domov sociálních služeb Liblín na Rokycansku má po druhém sobotním testování 89 pozitivních klientů celkem ze 132 seniorů a mentálně postižených a 39 zaměstnanců, tedy polovinu. Ředitel Petr Kounovský ČTK v pondělí řekl, že zařízení, zřejmě nejpostiženější koronavirem v Plzeňském kraji, jede takzvaně jen s šíleně odřenýma ušima.

V pondělním počtu 89 klientů je 73 lidí, jimž vyšly pozitivní výsledky už minulé úterý, kdy bylo 17 pozitivních zaměstnanců. „Ode dneška (pondělí) nám pomáhají čtyři studenti vyšší odborné školy v Plzni. Pracují i u lůžek. Jezdíme si pro ně,“ uvedl ředitel.

Domov by jich vzal více. Podle Kounovského potřebuje překlenout současnou situaci do středy, kdy končí desetidenní karanténa pozitivních z prvního testování. „Mohli by už snad ve čtvrtek po tom svátku nastoupit, pokud nám je lékaři uvolní,“ uvedl.

 

Podle ředitele v pondělí zůstala v prádelně, kde z pěti zůstala jedna, respektive dvě ženy. Jedna z nich ještě nemá výsledek testu. „Potřebujeme prát pořád. Děvčata nahoře musí mít denně čisté oblečení, aby byla zajištěna dezinfekce,“ uvedl. Domov dnes po poledni začal oslovovat všechny bývalé pracovníky, kteří jsou ochotni pomoci.

Už se nám ale vzpamatoval stravovací provoz, ale musím hodně klepat. Tam to bylo pomalu na zavření. Jakžtakž drží údržba,“ uvedl Kounovský.

Podle něj nabídl krajský epidemiolog Petr Pazdiora, že zajistí pomoc armády. „Sám se ozval, sám komunikoval,“ uvedl.

Kounovský ocenil solidaritu. Firma Bravos Radnice ve spolupráci s Kooperativou mu v pátek přivezli domů roušky, rukavice a ochranné obleky. „Obec i místní nám dávají věci. MK Market nám poslal 100 plášťů. Darovanský dvůr nabídl, že by pro nás vařil,“ uvedl. V pondělí přišly další dary od spřátelených firem, například od pražské společnosti Soral & Hanzlík Medical.

Klienti komunikují s rodinami a přáteli dvěma tablety, které domov dostal darem. „A také přes můj notebook, který jsem si koupil k Vánocům a ještě jsem ho nepoužil. Dal jsem ho do první a teď do druhé vlny. Klienti tak mluví aspoň přes skype,“ uvedl ředitel. Časy hovorů jsou s rodinnými příslušníky domluvené na přesný čas, lidem techniku odnese na pokoj a zapojí ji sestra či sociální pracovník.

Znojmo: 60 nakažených

Klienti znojemského domova důchodců, kteří se nakazili koronavirem, mají jen mírné příznaky. Nikdo z nich dosud nepotřebuje hospitalizaci. Nákaza se projevila u téměř 60 ze 183 klientů. Všichni jsou izolováni v jedné ze dvou budov domova, řekla ČTK ředitelka městské organizace Radka Sovjáková.

Průměrný věk obyvatel domova pro seniory je 87 let. „Jsme velmi rádi, že příznaky jsou mírné, třeba jen zvýšená teplota. Lidé, kteří se o ně starají, pracují na maximum. Dělají vše pro to, aby zůstali v domácím prostředí. Rodina nakažených klientů nám vyjádřila ve většině případů podporu,“ sdělila Sovjáková.

Nákaza se projevila také u několika zaměstnanců. „Všichni jsou v domácí izolaci s mírnými příznaky. Na dvou odděleních, kde se nákaza vyskytla, jsme ještě zpřísnili hygienické podmínky a po oddělení se personál pohybuje pouze oděn do všech ochranných pomůcek. Mají respirátor, štít, pokrývku hlavy, overal, návleky a rukavice. Oddělení opouští nejdříve po třech hodinách nebo v případě nutnosti,“ popsala ředitelka.

„Naštěstí se nám pořád hlásí noví dobrovolníci“

Kvůli onemocnění je pro zařízení velmi obtížné pokrýt směny. Zaměstnance doplňují dobrovolníci. Podle Sovjákové se však už stalo i to, že po nabídce pomoci nakonec na smluvený čas nedorazili. „Je to velmi frustrující. Chápeme, že si najednou lidé uvědomí, že půjdou do rizikového prostředí, ale potřebujeme, aby nás alespoň informovali předem. Naštěstí se nám pořád hlásí noví dobrovolníci, ale musíme je denně obvolávat. Je to velmi náročné,“ poznamenala.

Podle pondělních údajů hygieniků přibylo v Jihomoravském kraji za posledních 24 hodin 357 potvrzených případů nemoci covid-19. Ve Znojmě je nových případů nejméně ze všech okresů kraje, a to 11.

 

V Moravskoslezském kraji hledají lůžka pro seniory

Moravskoslezský kraj hledá lůžka pro seniory, kteří jsou kvůli covidu-19 hospitalizováni, ale jejich zdravotní stav není vážný. Pro tyto seniory by mohlo být už v tomto týdnu k dispozici 35 lůžek vyčleněných v Bílovecké nemocnici. Novinářům to po dnešním jednání krizového štábu řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Největší problém, který je, je dneska ten, že máme celou řadu seniorů, kteří jsou v situaci, že nepotřebují nemocniční péči, nicméně jsou odmítáni, aby byli vzati zpět do svých domovů seniorů, případně ke svým blízkým. To je věc, kterou jsme teď řešili,“ uvedl Vondrák. Podle něj si kraj vyžádal z nemocnic seznamy takových seniorů.

Kvůli vyčleněným lůžkům pro covidové pacienty by z Bílovce museli být pacienti převezeni například do nemocnice v Orlové na Karvinsku. Kraj chce vyjednat i další volná lůžka například v Sanatoriích Klimkovice, případně v Rehabilitačním ústavu v Hrabyni.

Podle mluvčí lázní Ivany Gračkové by zástupci kraje měli na jednání přijít v úterý. Gračková ale upozornila na to, že aktuálně jsou lázně naplněny zhruba z 80 procent, což s ohledem na aktuální personální situaci fakticky znamená maximální možnou kapacitu.

V Moravskoslezském kraji za neděli přibylo 824 nakažených covidem. Je to méně než v sobotu, kdy mělo pozitivní test 1119 osob. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 26 664 lidí. Vyplývá to z údajů chytré karantény.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa