Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komunisté drží vládu v šachu. Kvůli 10 miliardám navíc pro armádu nepodpoří rozpočet?

Aktualizováno -
20. října 2020
14:46
Autor: ČTK - 
20. října 2020
14:25

Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) trvá na tom, že rozpočet ministerstva obrany na příští rok by neměl vzrůst o deset miliard korun proti letošnímu, jak o tom v pondělí rozhodla vláda při hlasování o státním rozpočtu na rok 2021. Námitky proti plánu vznesli komunisté, kteří dosud menšinový kabinet ANO a ČSSD podporovali, minulý týden. Jak hlasovat, doporučí komunistickým poslancům širší vedení KSČM, řekla v úterý Vostrá ČTK. Osobně zvažuje, zda by kvůli investicím do armádních nákupů neměla Sněmovna vládě návrh vrátit k přepracování.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) novinářům před schůzí Sněmovny řekla, že vůle k převodu deseti miliard z kapitoly resortu obrany do vládní rozpočtové rezervy není ani u jedné z koaličních stran.

Pokud vláda předloží návrh zákona o státním rozpočtu do Sněmovny podle pravidel do konce října, sněmovní rozpočtový výbor se jím začne zabývat 4. listopadu, uvedla Vostrá. Kdy postoj k návrhu formulují komunisté, nepřiblížila, Ústřední výbor strany se nicméně má sejít 14. listopadu.

„Já upřednostňuji spíše lidi před nákupem různých děl. Pro mne, pokud nedojde k nějaké úpravě tak, jak jsme požadovali, začíná být tento návrh zákona nepřijatelný a opravdu zvažuji návrh na jeho vrácení vládě k přepracování,“ uvedla. Zmíněných deset miliard by podle ní mělo zůstat ve vládní rozpočtové rezervě pro potřeby státu v boji proti epidemii koronaviru.

Schillerová: Pokusíme se najít shodu

„Vůle k přepracování rozpočtu ve vztahu, že z ministerstva obrany by se deset miliard převedlo do vládní rozpočtové rezervy, není. Nebyla na straně ani jedné z koaličních stran. V tuto chvíli se musíme pokusit najít shodu. Buď ji najdeme v rámci Sněmovny, nebo budeme jednat o jiných podmínkách, případně jsme otevřeni jednat o podpoře rozpočtu napříč Poslaneckou sněmovnou. Cest je několik, nedám teď jednoznačnou odpověď,“ uvedla v úterý ministryně Schillerová.

Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020). Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020). | ČTK / Šimánek Vít
Generál Opata se vůči komunistickému návrhu vymezil

Rozpočet na obranu pro příští rok má podle rozhodnutí vlády činit 85,4 miliardy korun. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po jeho schválení kabinetem uvedl, že věří, že zodpovědně se zachová i Sněmovna.

Už minulý týden výzvu komunistů odmítl, stejně jako náčelník generálního štábu Aleš Opata. Ten mimo jiné poukázal na to, že stovky vojáků jsou od jara nepřetržitě nasazeny v boji proti koronavirové krizi a že armáda je efektivním nástrojem pro řešení masivních krizí či přírodních katastrof. Zároveň dodal, že armáda potřebuje moderní techniku, výcvik a kvalitní vojáky.

Filip: Nesmyslné a drahé věci pro armádu

Předseda KSČM Vojtěch Filip v úterý na tiskové konferenci tuto argumetaci odmítl. Uvedl, že nechce podporovat, aby daňoví poplatníci platili nesmyslné a drahé věci pro armádu vzešlé z nákupů bez výběrových řízení.

Letos ministerstvo obrany dostalo 75,5 miliardy korun, kvůli koronavirové krizi souhlasilo s navrácením 2,9 miliardy korun do státní pokladny. V příštím roce by s 85,4 miliardy korun měly výdaje přesáhnout 1,4 procenta HDP, což vládní koalice slíbila ve vládním prohlášení. Růst rozpočtu je plánován i na další roky, jeho tempo ale není plánováno dostatečně k tomu, aby v roce 2024 ČR vydávala na obranu dvě procenta svého HDP. Česko by tak nesplnilo závazek, ke kterému se opakovaně jeho představitelé u spojenců zavázali.

žanyn ( 20. října 2020 18:49 )

Nic než souhlas. Navíc si už ty miliardy dávno prošustrovali, tak na co jim cpát další.....

krapotkin ( 20. října 2020 18:42 )

Vyjímečně mají souzííí pravdu. K čemu cpát peníze do armády, když se pak místo obrany státu před migranty fláká po světě za zájmy teroristů z USA.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa