Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf ČT Dvořák v ohrožení, o penězích jednal s Babišem. „Zemanův mazlík“ křeslo nedostal

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
25. listopadu 2020
17:48

Vypadá to, že pod šéfem České televize Petrem Dvořákem se kýve židle. Mají na něj spadeno členové Rady ČT, která navíc mění svoje vedení i dozorčí komisi. Tu nejprve odvolali a nové kandidáty vybrali za zavřenými dveřmi. Ještě před tím se objevily informace, že by měla být „klubem kámošů“. Usednout by v ní měl dle slov radního Zdeňka Šrapatky „mazlík“ prezidenta Miloše Zemana. Mezi radními zejména díky poslancům hnutí ANO sedí několik Dvořákových kritiků. Právě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) Dvořák ve středu jednal. Chce změnu zákona kvůli financování ČT. 

Do nové dozorčí komise Rada České televize zvolila Jana Lamsera, Michala Petrmana, Petra Juchelku, Evu Hubkovou a Zuzanu Prokopcovou.

Dozorčí komisi totiž před 14 dny rada odvolala a částečně to odůvodnila tím, že jsou vážné výhrady k její práci. Objevil se také návrh k tomu, aby se volba odložila, navrhl to bývalý předseda René Kühn, nápad však neprošel. 

Řada senátorů a poslanců, včetně ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), ale označila způsob odvolání dozorčí komise rady za nezákonný. Čtyři z pěti členů komise zaslali radě předžalobní výzvu, ve které označují odvolání za nedůvodné a žádají, aby mohli pokračovat v práci.

Byla dozorčka „trénink“ na sesazení Dvořáka?

Na situaci v radě minulý týden reagoval její předseda René Kühn rezignací, zdůvodnil to tím, že cítí slabý mandát a nesouhlasí s většinou rady. Připojil se k němu i místopředseda Jaroslav Dědič. Než se zvolí nový předseda, ve vedení Rady ČT se budou střídat její místopředsedové. Středeční jednání vedl místopředseda Pavel Matocha.

Odvolání důležité komise vyvolalo protesty a obavy o nezávislost televize. Mluví se také o tom, že si radní „vyzkoušeli“, že mají mezi sebou hlasovací většinu právě pro případné odvolání Petra Dvořáka. Pro bylo 10 ze 13 radních.

Právě odstupující předseda Kühn pak v DVTV řekl, že to vypadá, že se Rada ČT chystá na odvolání Dvořáka a on sám má strach o budoucnost České televize.

Kandidáty radní předem dohodli za zavřenými dveřmi

Na pracovní schůzce před středečním jednáním rady a také v pondělí se podle místopředsedy Matochy dlouze jednalo o navržených kandidátech do nové dozorčí komise. Proto nechtěl, aby se o členech vůbec diskutovalo, a rovnou přečetl, na jakých jménech se domluvili: Brozda Petr, Hauptovogel Martin, Hejl Filip, Hubková Eva, Juchelka Petr, Kysela Robert, Lamser Jan, Lichtenberg Oldřich, Musílek Václav, Petrman Michal, Prokopcová Zuzana, Žádník Radek.

Řekl také, že se stáhli či omluvili Radim Ječný, Tomáš Kollarczyk, Stanislav Spurný a Petr Šlechta. Potom předsedající Matocha okamžitě řekl, že dává o tomto hlasovat. Ze záznamu vyplývá, že radní Kuhn, Doktor a Dědič se zdrželi. Šarapatka byl proti.

Seznam kandidátů neznal předem ani generální ředitel České televize Petr Dvořák: „Ze strany České televize neproběhlo ověření těch parametrů kandidátů podle zákona, specificky nebyli jsme schopni ověřit jejich nestrannost,“ upozornil generální ředitel Dvořák a dodal: „Nemohu proto garantovat za ČT, že kandidáti nejsou v obchodním nebo jiném vztahu.“ 

Odpovědnost koncesionářům? Ne, je to naše věc, odmítl Matocha

Radní Zdeněk Šarapatka, který se dne svých slov neveřejného jednání záměrně nezúčastnil, ale okamžitě kritizoval, že se nebude diskutovat o jménech tak, aby vše mohla slyšet veřejnost. 

Matocha si stál za tím, že diskuze není potřeba. „Volíme náš poradní orgán a je to čistě naše interní věc, koho zvolíme do poradního orgánu,“ řekl místopředseda.

„Vy jste zodpovědný občanům ČR a koncesionářům především, jak si vůbec můžete dovolit tvrzení, že do toho nikomu nic není? To se tedy hluboce mýlíte,“ kritizoval netransparentní přístup nového radního Matochy dlouholetý radní Šarapatka. Právě občané, kteří platí koncesionářské poplatky, se tak starají o hlavní finanční příjem ČT, která tak nemusí být financovaná z reklamy nebo inzerce.

Zdeněk Šarapatka se nakonec odmítl zúčastnit volby do dozorčí komise, zdůvodnil to tím, že Rada České televize podle něj postupuje nezákonně. Hlasování se odmítl zúčastnit také René Kühn i Jaroslav Dědič. Kvorum pro zvolení nových členů dozorčí komise je však stále osm hlasů.

Šarapatka: Má to být „klub kámošů“

Podle Šarapatky jsou někteří kandidáti v rozporu se zákonem o ČT a neměli by správně být ani mezi kandidáty, natož mezi zvolenými členy dozorčí komise.

„Nová dozorčka bude klub kámošů a popravčích svobodné ČT. I ředitele Petra Dvořáka,“ uvedl radní Šarapatka a už v pátek zmínil, o kterých lidech jeho kolegové z rady, s jejichž názory nesouhlasí, uvažují. Šarapatka zmínil devět jmen a osm z nich ve středu skutečně zaznělo.

OBČANÉ SOS...BDĚTE A SDÍLEJTE! OSLOVTE své poslance a senátory! Jsme pro legraci! Nová "dozorčka" totiž bude klub...

Zveřejnil(a) Zdeněk Šarapatka dne Pátek 20. listopadu 2020

Pomáhal Soukupovi, hledat patrony na Dvořáka nebude

„Do dozorčí komise se má dostat i Bradáčův (radní Roman Bradáč, pozn. red.) kámoš z TV Barrandov, předtím programový ředitel Janečkovy ČT, se kterým se stávající ředitel Dvořák na Kavčích horách rozloučil: Radek Žádník,“ nastínil Šarapatka s tím, že má jít o pomstu.

Radní uvedl, že Žádník Dvořáka prý z duše nenávidí. „Žádník nám na generálního najde patrony!“ zmínil, jaký by měl mít Žádník úkol v dozorčí komisi.

Ředitel ČT Dvořák také upozorňuje, že Žádník působil v TV Barrandov Jaromíra Soukupa, se kterou se nyní Česká televize soudí. Výroky Radka Žádníka jsou přitom při soudním sporu používány televizí Barrandov jako argumenty, připomněl Dvořák. V soudním sporu s Českou televizí byla také Eva Hubková.

Žádník se nakonec členem dozorčí komise nestal, Hubková ano.

Zemanův mazlík“ neprošel

Mezi těmi, které si radní na neveřejném jednání domluvili jako kandidáty, byl třeba Šarapatkou zmiňovaný Václav Musílek. Radní uvedl, že ředitele kanceláře Jany Bobošíkové a bývalého mluvčího Václava Klause navrhla radní Hana Lipovská. Musílek v hlasování získal jen jeden hlas.

Lipovskou mimo jiné otevřeně podporuje mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Jak Šarapatka uvedl, Lipovská navrhla ještě producenta Lichtenberga. „Ano, nemýlíte se: Zemanova mazlíka a také spolupracovníka kampaní ČSSD,“ uvedl radní. 

Lichtenberg měl nejprve šest hlasů, poté tři a nakonec se do dozorčí komise nedostal.

Prezident Miloš Zeman se nedávno nechal slyšet, že by si přál, aby Petr Dvořák jako generální ředitel ČT skončil a naznačil, že by tak měli radní rozhodnout. ČT Zeman prý považuje za součást opozice.

Dvořák jednal s Babišem

Ještě před vyhroceným jednáním Rady ČT se šéf veřejnoprávní televize Petr Dvořák setkal s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Toho totiž vyzvaly dvě stovky českých osobností, aby zajistil podporu nezávislosti ČT.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prý Dvořáka ujistil, že doufá v uklidnění situace kolem rady tohoto média. Mluvili o tom však jen krátce. „Pan premiér mě seznámil se svou odpovědí na otevřený dopis upozorňující na situaci v České televizi, pod nějž se podepsaly desítky osobností veřejného života. Společně jsme konstatovali, že celá věc je v kompetenci Poslanecké sněmovny, která má možnost volit  a odvolávat Radu ČT, resp. její jednotlivé členy,“ řekl Blesk Zprávám generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Babiš už dříve podle spoluautorky otevřeného dopisu Olgy Sommerové uvedl, že do sporu nechce vstupovat právě proto, že je politik a nechce vyvíjet na nezávislou instituci nátlak. Vyslovil se pro odpolitizování systému nominací členů Rady ČT.

Šéf ČT chce po premiérovi změnu zákona kvůli penězům

Hlavním tématem schůzky Babiše a Dvořáka však ve středu bylo financování ČT. Ve Sněmovně je totiž návrh zákona o DPH, který je pro Českou televizi zásadní z hlediska jejího financování v následujících letech. Návrh v tuto chvíli neobsahuje ujasnění toho, jak mají média veřejné služby, ČT a ČRo, postupovat při odpočtu daně z přidané hodnoty po roce 2021.

„Požádal jsem proto pana premiéra, aby podpořil úpravu zákona, která umožňuje veřejnoprávním médiím uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat doposud, a to až do roku 2024,“ sdělil Blesk Zprávám Dvořák. 

Česká televize tak podle něj díky tomu nebude muset v dalších dvou letech omezovat veřejnou službu a bude schopna zachovat vysílání programu ČT3 nebo investovat více peněz do kultury, například prostřednictvím nově vznikajícího fondu audiovize, i do sportu. Tedy do segmentů, které jsou významně zasaženy pandemickou situací, zdůraznil Dvořák.

„Pan premiér vnímá můj požadavek jako racionální a přislíbil, že s ministryní financí (Alenou Schillerovou /za ANO/) se bude tímto návrhem zabývat,“ uzavřel Dvořák a tato slova posléze potvrdil i premiér Andrej Babiš.

„ČT díky tomu prý pak bude moct zainvestovat do kultury, sportu nebo do programu ČT3. Slíbil jsem mu, že to proberu s paní ministryní financí Schillerovou, protože právě v době boje s pandemií vnímám takovou službu pro lidi jako velmi důležitou,“ uvedl Babiš.

V radě usedli Dvořákovi kritici díky ANO

Síly se v Radě ČT, která má pravomoc generálního ředitele odvolat, přeskupily na jaře tohoto roku, když poslanci v tajné volbě zvolili někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku, bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra, ekonomku Hanu Lipovskou, moderátora Lubomíra Veselého a šachistu Pavla Matochu.

Všichni jsou více či méně kritiky České televize a jejího současného vedení. Zvolili je poslanci volebního výboru, kde mají převahu politici z hnutí ANO a jejich partneři v hlasování. Právě na slyšeních dávali tito kandidáti jasně najevo, že jsou k ČT kritičtí. 

Noví radní vznášeli dosud na jednáních zejména připomínky k tomu, jak ČT pod Dvořákovým vedením nakládá s financemi. Právě při projednávání zprávy o hospodaření byli slyšet nejvíce. I kvůli svým výhradám pak někteří z nich hlasovali proto, aby Dvořák nedostal žádné roční prémie.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek. (24. 6. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Staroduchodce ( 29. listopadu 2020 18:55 )

Šarapatka zase kvákal: zachraňte mého chlebodárce, milionáře a komunistu Dvořáka.

denisz ( 26. listopadu 2020 04:02 )

Zapamatujme si lidi (politiky, osobnosti aj.),co dnes tak
útočí na nové složení Rady ČT, konkrétně na Lipovskou.
a pokrytecky říkají, že jim jde o ochranu nezávislosti ČT
a kritického zpravodajství, ovšem jen vůči premiérovi, ne
už vůči nim, oblíbeným stranám. Nejde ani tak o podivné
poměry V ČT, netransparentního hospodaření, ale jen
o to nevyvážené zpravodajství, pro veřejnost nepřijatelné.
Nejde jim o nápravu nepravosti a zla, ale o pravý opak.
Jde jim o nadstandartní vstřícný postoj ČT vůči jejím stranám
a vyvolávaní záští vůči druhé straně pana premiéra. Druhá
strana tedy, zcela demokratickou cestou přes parlament,
dosadila lepší čestnější radní, aby neblahý stav napravili.
Všechno je tedy v pořádku a na dobré cestě, jen ti darební
se budou pokrytecky vztekat : Ne objektivnost pro všechny,
ne informovat o všech politických stranách vyváženě stejně.
Je to proti účelu veřejnoprávního media, co veřejnost platí.

nespokojeny ( 25. listopadu 2020 19:34 )

Přesně řečeno. ČT je veřejnoprávní, neobjektivní žumpa.
Pokud by to "nějak" šlo, což v praxi bude velmi těžké, přivítal bych , kdyby se nemuseli platit poplatky.
Rád zašlu tuto částku na něco slušného, smysluplného.
Osobně to řeším tak, že už se na politické pořady a zprávy na ČT - 4.roky nedívám.

e.lesanova ( 25. listopadu 2020 19:07 )

A pročpak se ředitel Dvořák tak vehementně snaží zabránit kontrole hospodaření, kdy minulá komise nečinila, co měla?? Patolízal Šarapatka už neví, co by vymyslel, aby tomu zabránil...a veřejnost tím má nabýt dojmu, že s miliardami bylo nakládáno jak mělo??? Je potřeba, aby naopak vše konečně bylo maximálně transparentní, "oblíbené" začerněné smlouvy byly minulostí, veřejnost znala výše platů zaměstnanců, vyplácení bonusů, tok financí...Proč se tedy Dvořák nechce "pochlubit", že vše bylo v pořádku a lze doložit každou korunu???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa