Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„ČT nedáme.“ Dav lidí vyrazil protestovat na Kavčí hory, postavili televizi pomníček

17. listopadu 2020
15:10

Před budovou České televize se dnes odpoledne sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovali proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Na autech byly české vlajky i hesla. Účastníci nesli transparenty: „Veřejnoprávní média teď: vyvážená žurnalistika, dozor nad politiky“, „ČT nedáme“, „Morava brání Českou televizi“ nebo „Masaryk naši demokratickou republiku přivedl na svět, tihle ji pohřbívají“ s karikaturami premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Podle organizátorů se v posledních týdnech a měsících stupňují pokusy o omezení nezávislosti České televize. ČT a její redaktoři podle nich čelí bezprecedentním útokům ze strany nejvyšších ústavních činitelů i politických představitelů z extrémní části politického spektra.

„Do Rady ČT při poslední volbě jejích členů Poslaneckou sněmovnou byla dosazena řada osob, jejichž jedinou kvalifikací je bezmezná loajalita k politikům a stranám, které se nikterak netají svou nevraživostí vůči médiím veřejné služby i potřebě zachování nezávislosti médií na politické moci,“ uvedl senátor David Smoljak (STAN).

Smoljak zmínil poslední krok rady, kterým bylo minulý týden odvolání dozorčí komise bez udání konkrétního důvodu v době, kdy má rada schvalovat rozpočet ČT na příští rok. Dozorčí komise je poradní orgán rady. Podle něj se tak zřejmě stalo v rozporu se zákonem.

Místopředseda rady Pavel Matocha na internetu uvedl, že k odvolání dozorčí komise vedla dlouhodobá nespokojenost rady s její prací. Vrcholem měl být její postup při posuzování koupě pozemku pod částí budovy ostravského studia ČT za vyšší cenu, než byl posudek, bez příslušné ekonomické analýzy.

„Rada ČT kromě taxativně vyjmenovaných okolností, kdy má povinnost člena dozorčí komise odvolat, má právo členy DK i tuto komisi jako celek odvolat kdykoli i bez uvedení důvodů, stejně jako třeba ministr může kdykoliv vyměnit členy svého sboru poradců, pokud k nim ztratí důvěru,“ uvedl Matocha. Pro odvolání hlasovalo deset z 13 přítomných členů rady.

Někteří radní podle organizátorů účelově šikanují vedení ČT a prosazují rozhodnutí, která jsou pro fungování této instituce destruktivní. Opakovaně útočí na nepohodlné redaktory, množí se pokusy ovlivňovat obsah vysílání a personální politiku. „Obáváme se, že pokusy o destrukci současných struktur ČT a její následné ovládnutí budou dále pokračovat,“ uvedli v prohlášení.

Organizátoři umístili před hlavní budovu České televize symbolický pomník veřejnoprávní instituce.

Pepicek1953 ( 18. listopadu 2020 05:57 )

jak se o závislost či nezávislost zajímá milion chcanek tak to začíná s tou nezávislostí pěkně smrdět,když si redaktor,,kus železa "a s ním i ta Norka mluví jen o sobě a propagují svůj názor tak už tady vidíme závislost,chemik z Mitasu tam je jak doma a jeho oponenti si ani nehlesnou,proč tedy Nova,Prima a i Barandov jedou bez nucených plateb nám nikdo nevysvětlil a to ani p.Dvořák který se dovede přizpůsobit každému režimu

gabreta ( 17. listopadu 2020 18:57 )

Pokud by koncesionářský poplatek dostávaly České telekomunikace, které šíří signál, máš pravdu. Pak mi vysvětli tvojí logiku, proč poplatky dostává ČT!!

gabreta ( 17. listopadu 2020 18:52 )

"V posledních týdnech a měsících stupňují pokusy o omezení nezávislosti České televize"
Co je třeba na požadavku zveřejnit odměny, za pokus o omezení nezávislosti ČT? Navíc, když si Dvořák dovolí říct, že lidi na to nejsou ještě připraveni!!

e.lesanova ( 17. listopadu 2020 17:46 )

Dav "lidí" ?? Vidím jen tlupu zaplacených oslů, které kam postavíte, tam budou za těch pár grošů stát...jinak smysl téhle "demonstrace" zjevně nechápou ani oni, protože dozorčí komise byla odvolána proto, že nekonala, co konat měla...Nebo demonstrují snad za to, aby se dále mohlo rozkrádat bez kontrol a aby lidé neměli šanci se dozvědět jak je nakládáno s financemi od platičů koncesionářských poplatků ??? Vypadá to tak

xiioma ( 17. listopadu 2020 17:31 )

Líbí se mi, jak tady lidi prezentuji své názory, že ČT je neobjektivní atd. Pravda je ta, že pokud někdo v televizi slyší názor, který je mu proti srsti a se kterým nesouhlasí, tak hned ČT osočuje z toho, ze je neobjektivní. Z neobjektivity prostě podle mě osočují ČT lidi, kterým nevyhovuje, co se tam říká.
Když řeknou, že Babiš je slovenským soudem uznaný agent STB, tak je to taky fakt a ne nějaky názor ČT. To, že se tyto informace Babisovi a jeho lokajům nelíbí, je přirozené, ale nic to nemění na faktu, že je to prostě objektivní pravda.

Zobrazit celou diskusi