Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Budou Češi také hlasovat na dálku? Nepředstavitelné, říká Vondráček. Fiala vidí rizika

Autor: ČTK, Mii - 
8. listopadu 2020
12:31

Průběh voleb amerického prezidenta, v nichž přinesly zvrat a vítězství Joea Bidena korespondenční hlasy, podle některých českých politiků ukazuje slabiny korespondenčního hlasování. Podle předsedy ODS a politologa Petra Fialy nové formy hlasování představují riziko, protože pro demokracii je důležitá důvěra lidí a taky přijetí porážky jako legální i legitimní. „Platí dvakrát měř, jednou řež, než se rozhodneme pro jiné způsoby hlasování,“ uvedl na sociálních sítích.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) považuje výsledky voleb v USA za dostatečné průkazné. V pořadu Partie na FTV Prima ale uvedl, že podle něj je nepřijatelné a nepředstavitelné, aby se v Česku nakládalo s volebními hlasy jako v USA. „Míra ověření je nízká,“ konstatoval s tím, že problémy nejsou masové, ale některé lístky zřejmě vyřazené byly, i když být neměly.

„Zda poražený dokáže přiznat porážku a důstojně předat úřad vítězi, je důležitým testem síly demokracie,“ komentoval na twitteru průběh voleb ve Spojených státech předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Na sociální síti blahopřál Bidenovi i kandidátce na viceprezidentku Kamale Harrisové. „USA a Česko sdílejí stejné hodnoty a věřím, že je budeme v rámci transatlantické spolupráce společně prosazovat,“ uvedl. S poznámkou, že USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě, popřál na twitteru Bidenovi i Fiala. Uvedl také, že Bidenův protikandidát - dosavadní prezident Donald Trump - prohrál sám se sebou.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

„Dokázal mobilizovat svoje voliče, ale i svoje odpůrce. Trumpova problematická osobnost negativně přebila úspěšnou konzervativní agendu a prokazatelné výsledky,“ uvedl Fiala. Rozdíl mezi vítězstvím a prohrou v rozdělené americké společnosti podle něj způsobil Trumpův populistický a nenávistný narcisismus.

Téma se objevilo před senátními volbami

„USA bojují s nedůvěrou v regulérnost korespondenčních hlasů posílenou rozdílnými zákony v jednotlivých státech, což ovlivňuje sčítání a zdržuje vyhlášení výsledku. Netrpělivost, podezřívavost a rozhořčení jsou pochopitelné, bez ohledu na to, zda jsou namístě. Tohoto ať si všímají všichni sociální inženýři, co u nás chtějí pořád něco měnit,“ uvedl Fiala v reakci na volby.

Po zavedení korespondenční volby volala s poukazem na koronavirovou epidemii část české politické scény před říjnovými volbami do krajských zastupitelstev a části Senátu. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na její zavedení v nynější sestavě Sněmovny není dost hlasů.

Diskuze probíhají i o internetovém hlasování:

Video  Internetové volby v Česku nebudou. Stát se bojí útoků  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

gejzovic ( 9. listopadu 2020 17:08 )

Všude ve světě dotoho kafrují,tak ať se nestěžují

gejzovic ( 9. listopadu 2020 11:52 )

Vypadá to že ten maglajs tam máš ty

cervena_sedma ( 8. listopadu 2020 16:49 )

Selanku v hlavě mají především negramoti, komouši, důchodci, kteří neznají jazyky a věří každýmu hloupýmu řetězovýmu mailu. Bohužel, u nich se to často kombinuje

cervena_sedma ( 8. listopadu 2020 16:46 )

Netančím, neprskám, pomáhám jako dobrovolník v domově pro seniory a nikde nebyl žádný binec při sčítání. Jen je problém těch 120 milionů nějak přehledně spočítat a překontrolovat. To nějakou dobu trvá. A pokud víte, kolik je u nás obyvatel a kolik států , že ne 51, tak se nikdo nemusíme ničeho bát.

e.lesanova ( 8. listopadu 2020 16:26 )

cervena sedma...nejste vy zakuklená Pekarová?? V hlavě stejnou selanku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa