Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zvládnutí covidu a léčba Ameriky: Dojatý Biden v projevu nabídl ruku i příznivcům Trumpa

Autor: ČTK, ČTK, mav, mav, trm, trm - 
8. listopadu 2020
03:53

Demokrat Joe Biden poděkoval svým voličům za přesvědčivé vítězství v amerických prezidentských volbách. Učinil tak v prvním vystoupení poté, co si podle amerických médií zajistil většinu ve sboru volitelů, který o příští hlavě státu formálně rozhodne. Zavázal se být prezidentem jednoty, který bude zastupovat všechny Američany a obnoví duši USA. Jako své programové priority vytyčil boj s pandemií covidu-19, klimatické změny a vypořádání se se zakořeněným rasismem ve Spojených státech.

„Lid tohoto národa promluvil. Dal nám jasné vítězství, přesvědčivé vítězství,“ řekl Biden ve městě Wilmington ve svém domovském státu Delaware čtyři dny po uzavření volebních místností.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

„Zavazuji se být prezidentem, který nechce rozdělovat, ale spojovat,“ pokračoval 77letý demokrat, který si dnes podle projekcí médií zajistil křeslo v Bílém domě díky vítězství v Pensylvánii, kde při sčítání hlasů dlouho zaostával za svým soupeřem a současných prezidentem Donaldem Trumpem. „Jsem pohnut důvěrou, kterou ve mne kladete. Budu prezidentem, který nevidí modré nebo červené státy, ale jen Spojené státy,“ doplnil Biden.

„Pojďme si dát navzájem šanci,“ vyzval podporovatele Trumpa, který v rozporu se zvyklostmi stále Bidenovo vítězství neuznal a výsledky voleb v několika státech právně napadl. „Všichni, kdo jste volili prezidenta Trumpa, rozumím vašemu zklamání. Ale teď si navzájem všichni dejme šance. Je čas odložit ostrou rétoriku, ztlumit teplotu, vidět se navzájem, slyšet se navzájem. Naši oponenti nejsou našimi nepřáteli. Jsou to Američané,“ volal Biden po jednotě. 

Demokrat pak uvedl, že chce hned v pondělí jmenovat tým vědců a dalších expertů, kteří by měli navrhnout strategii jeho budoucí administrativy pro boj s koronavirem. „Naše práce začíná zkrocením covidu. Nemůžeme napřed zachraňovat ekonomiku,“ oznámil Biden.

Potvrdil rovněž svoje dřívější prohlášení, že se jako prezident chystá zaměřit na klimatickou změnu a systémový rasismus v USA. Jeho budoucí vláda by pak podle jeho slov měla reflektovat etnické složení Spojených států.

Před Bidenem na pódiu krátce vystoupila jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová, která bude první ženou v podobně vysoké funkci v historii USA. „Budu první v tomto úřadě, ale ne poslední. Každá dívka u televize teď vidí, že Amerika je zemí možností. Teď vám vysílá jasnou zprávu: sněte s ambicí a přesvědčením," řekla Harrisová. „Budu se snažit být viceprezidentkou loajální, upřímnou a připravenou, budu myslet na vás a vaše rodiny,“ oslovila své voliče i odpůrce.

Ve volbách šlo podle ní o duši Spojených států, přičemž země je nyní na prahu nových dní. „Čtyři roky jste pochodovali za rovnost a spravedlnost, za naše životy a naši planetu. A pak jste volili. Zvolili jste naději, jednotu, vědu a ano, pravdu. Zvolili jste Joea Bidena za příštího prezidenta USA. John je léčitel, sjednotitel, ověřený člověk,“ pokračuje první žena zvolená americkou viceprezidentkou.

rapid15 ( 8. listopadu 2020 10:19 )

Snad Kamalu ne? Je to ženská ne chlap. Někam si to už konečně poznamenej!

viho ( 8. listopadu 2020 08:43 )

Joe Biden po 50 letech v politice slibuje, že přinese změnu. Co dodat... Je to takový americký Miloš Zeman.

Zvládnout Covid znamená postavit se tomu, kdo ho způsobil. Je důsledkem a trestem za kolaboraci světa se zločineckým režimem v Číně. Čínský komunistický režim sice vypustil do světa jako doktora Frankensteina republikánský prezident Richard Nixon. Ale demokraté ve své zaslepenosti Komunistickou stranu Číny podporovali desítky let a Covid je toho důsledkem.

Zatímco bude Biden s Harrisovou řešit spravedlivý podíl žen s pindíkem v americké armádě, Čína si půlku USA koupí a druhou půlku obsadí vojensky.

panda82 ( 8. listopadu 2020 08:17 )

No jo, ale Němcová s Fialou budou muset změnit strategii, přidat trochu demokracie a kamarádit se s ˇˇCSSD, no jo co kdyby

frantacizek ( 8. listopadu 2020 05:10 )

ten pravý, kterého teď Amerika potřebuje..I Kamala kvůli uklidnění rasových nepokojů..

Zobrazit celou diskusi