Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi na daních ušetří jen dva roky? Zrušení superhrubé mzdy bude omezené, Babiš vyslyšel Zemana

Autor: ČTK - 
26. září 2020
20:11

Vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy pouze na dva roky. České televizi to dnes večer řekl premiér Andrej Babiš (ANO). S návrhem, aby se superhrubá mzda zrušila pouze dočasně, přišel prezident Miloš Zeman, podle odborníků ale takový krok znepřehlední daňový systém.

„Myslíme si, že je to potřeba na dva roky, protože samozřejmě rozpočet na rok 2022 bude ještě připravovat naše vláda, ale po volbách potom ten, kdo vyhraje, takže myslím, že je to dobře,“ řekl Babiš.

Podobně argumentoval minulý týden i Zeman na schůzce s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Tehdy uvedl, že další vláda by se měla zrušením superhrubé mzdy zabývat znovu a tento krok by měl být provázen výrazným snížením daňových výjimek.

Zrušení superhrubé mzdy by znamenalo snížení daní z příjmu pro zaměstnance, protože by se základ daně snížil o platby povinných odvodů zaplacené zaměstnavatelem. Vláda se ke zrušení superhrubé mzdy zavázala v programovém prohlášení a podle Schillerové by k němu mělo dojít od příštího roku.

Podle dřívějšího vyjádření Schillerové by reálný výpadek příjmů veřejných rozpočtů kvůli zrušení superhrubé mzdy měl být něco přes 70 miliard korun, z toho 50 miliard korun připadá na státní rozpočet.

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu koncem srpna. Zároveň by měla zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 27. září 2020 15:32 )

od roku 2013 do roku 2019 se zvýšila daň z příjmu u průměrné mzdy o cca 61%, když dotyčná osoba neměla děti atd, aby mohla uplatnit nějakou slevu na dani, u minimální mzdy v roce 2013 se neplatila žádná daň z příjmu, v roce 2019 již byla u minimální mzdy daň z příjmu 615 Kč!!!!! U nás daně platí občané, oligarchové se jim vyhýbají

jjusa2 ( 27. září 2020 14:59 )

TROUBO kroutile,ale nikde jsem nepsala že tohle slibovala opozice,ěpatně jsi četl.Napsala jsem že Babiš se Zemanem zrušili superhrubou mzdu jen do příštích voleb,přece nebudou rušit napořád,když neví jestli v příští vládě bude premiér a podle tebe to vypadá že vyhraje opozice.Přece se nebude opozice chválit cizím peřím(zrušenou superhrubou mzdou)kterou zrušil předchůdce,jen ať si ji zruší opozice nebo daň NAPAŘÍ ZNOVU!!!

MAMKA2316 ( 27. září 2020 12:57 )

PRAHA SOBĚ !!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­https:­//www­.you­tube­.com/w­atch?­v=kXHv­eI85­Tc0&t=­324s

xiioma ( 27. září 2020 12:51 )

... je vidět, ze pr.. du rozumíš, když bereš dávky!!!

Desterz ( 27. září 2020 09:48 )

Začínám chápat Francouze, co odmítají mít děti. Tenhle zk*rvený svět si něco tak dobrého jako jsou naši potomci, prostě nezaslouží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa