Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův milovník espézetek Hrouda skončil. V Děčíně se zhroutilo vedení

Aktualizováno -
25. června 2020
15:00
Autor: ČTK, sab - 
25. června 2020
10:40

V Děčíně se ve čtvrtek rozpadlo vedení města. Zastupitelé dnes odvolali pět radních včetně primátora Jaroslava Hroudy (ANO), další čtyři radní rezignovali. Vládní koalice ANO, Náš Děčín, ČSSD se na začátku jednání zastupitelstva rozpadla. Kdo povede město dál, rozhodnou politici při vyjednávání o nové koalici. V zastupitelstvu o 27 členech měla koalice těsnou většinu 14 hlasů. Odstupující náměstek Václav Němeček řekl, že koaliční partneři ANO a Náš Děčín neplní dohody. Děčínský primátor Jaroslav Hrouda (ANO) byl v minulosti kritizován za papalášské praktiky, když si nechal vyrobit registrační značku s textem PRIMAT0R. Naposledy v zimě i proti němu nespokojení občané protestovali při demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Teď se i pod primátorem kýve židle.

„Nelíbí se mi postup vedení města v rámci investice v ulici Prokopa Holého, protože se tam platí věci, které se podle mě platit nemají,“ řekl Němeček, který se jako jediný za ČSSD dostal po volbách do děčínského zastupitelstva. „Druhá věc je, že neplní (vedení města) dohody, které mezi námi byly, to já těžce nesu,“ uvedl profesí strážník.

Třetím důvodem pro rezignaci byla podle Němečka atmosféra na úřadě. „Zůstávám řadovým zastupitelem,“ uvedl. Hlasovat se bude o odvolání náměstka primátora Vladislava Rašky (Náš Děčín). K dispozici post radního dal Ondřej Smíšek (Náš Děčín), který vyzval ke stejnému kroku primátora Jaroslava Hroudu (ANO). Na funkci radního rezignoval i Martin Weiss (ANO). Zastupitelé pak odvolali zbylé čtyři radní.

Vydírání a tlak, zmínil proti ANO zastupitel

V návaznosti na to se děčínská vládnoucí koalice rozpadla. Funkce se vzdal i radní Jakub Houška (Náš Děčín). Právě hnutí Náš Děčín spolupráci s ANO ukončilo.

Koalici tvořilo doposud ANO, Náš Děčín a ČSSD. K rozpadu koalice vedly podle radních neshody mezi jednotlivými členy. „Dostali jsme se pod tlak, čelili jsme vydírání,“ uvedl zastupitel Petr Toncar (Náš Děčín).

Komunální volby v Děčíně v roce 2018 vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu. Druhá skončila Volba pro Děčín se čtyřmi mandáty. Třetí Náš Děčín má čtyři zastupitele. Piráti, Změna pro Děčín, ODS a KSČM mají po dvou mandátech, ČSSD a SPD jednoho zastupitele.

Děčínským primátorem je už dva roky Jaroslav Hrouda (ANO). Ten se v minulosti snažil dostat i do vedení Ústeckého kraje. Zvolený nebyl ani ve volbách do Poslanecké sněmovny. Primátor přiznal, že radní nebyli schopni se domluvit. „Situace je neúnosná. Nutné je odvolání náměstka pro územní a investiční rozvoj Rašky,“ uvedl primátor, který vyčetl hnutí Náš Děčín, že prosazovalo investice do sportu.

Město budou vést zřejmě odvolaní radní

Odvolaný náměstek primátora Jiří Anděl (ANO) řekl, že se s právníky řeší, kdo povede město, než bude zvolena nová rada. „Mělo by to být tak, že město bude řídit pět odvolaných radních. Mezitím se bude dojednávat nová koalice,“ uvedl Anděl.

Jednání zastupitelů od počátku provázely silné emoce a padaly nejrůznější návrhy ohledně vedení města, místy se někteří politici v nepřehledné situaci ztráceli.

Kritice čelí Raška zejména kvůli rekonstrukci čtvrti Podmokly. „Já jsem přesvědčen, že Raška svou funkci nezvládl,“ uvedl opoziční zastupitel Petr Zdobinský (Piráti). Stavbu zahájilo minulé vedení města na jaře 2018. Znalecký posudek odhalil chyby při rekonstrukci.

„Pro nás to bylo naprosto nečekané,“ řekl novinářům Raška. „Šli jsme na dnešní jednání zastupitelstva s tím, že se na sociálních sítích spekulovalo o odvolání primátora, ale my jsme se ničeho neúčastnili,“ prohlásil.

Příšera i primátor, proslavil se Hrouda

Hrouda se nechvalně zapsal do povědomí veřejnosti i za hranicemi Děčína, když si krátce po svém zvolení nechal na auto dát registrační značku s textem „PRIMAT0R“. Šlo navíc o luxusní služební auto za milion korun, které pořídil bez výběrového řízení.

„Lidé by svého primátora měli znát, měli by mít možnost se s ním pobavit, zastavit ho třeba na ulici, až ta značka vejde ve známost, lidé budou vědět, že toto je primátor a toho můžeme oslovovat,“ obhajoval se tenkrát Hrouda.

Že je ale milovníkem drahých a originálních poznávacích tabulek dokazuje i jeho osobní auto. Jeho Mustang zdobí registrační značka ve tvaru „The BEA5T“, tedy anglicky „zvíře“. Dalšího svého plechového oře pojmenoval podobně „MONSTER“, tedy „příšera“.

Hroudu pak nepřímo kritizoval i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Víte, jak často mluvím a kritizuji kumulaci funkcí, zneužívání výhod, drahá služební auta, prostě papalášství. To se začíná objevovat i u nás,“ poznamenal loni ve svém projevu na celostátním sněmu hnutí Babiš. „Primátorské SPZ, milionové superby a podobné nesmysly. Když to čtu v médiích, tak jsem naštvaný a stydím se za to, jaké lidi naše krajské organizace vybírají na kandidátky,“ doplnil. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa