Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf zemědělců zmínil „facku do tváře“: Dostat do obchodů víc českých potravin je nutnost

Autor: Markéta Mikešová - 
28. května 2020
21:25

Česko potřebuje na pulty obchodů dostat české suroviny, a to urychleně. V sázce je životní prostředí, potravinová soběstačnost naší země i budoucnost některých zemědělců. Říká to šéf Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, podle kterého je nutné, aby se supermarkety chovaly solidárně a začaly nabízet především českou produkci, zvlášť nyní po koronavirové krizi. Pomohlo by to například mlékařům, kteří se kvůli pandemii potýkají se sníženou poptávkou po zpracovaných mléčných výrobcích.

Pokles poptávky po mléčných výrobcích způsobilo zavření restaurací, škol a stravovacích zařízení. Produkty, které se používaly k vaření, najednou nikdo tolik nekupoval. Týkalo se to například smetany nebo másla, zájem o ně klesl o 20 procent. „Ta poptávka, která vypadla, vede k tomu, že máme problém s odbytem mléčných výrobků, a pro zemědělce to znamená poměrně velký propad ceny mléka,“ uvedl šéf Zemědělského svazu.

Pandemii pocítili i chovatelé masného skotu. Ti obvykle z Česka do zahraničí vyvážejí žívá zvířata, u nás se příliš nezpracovávají. Nyní ale klesl jak odbyt do zahraničí, tak odbyt do Česka.

Hovězí maso a mléko jsou dvě komodity, u kterých má Česko podle Pýchy skrytou nesoběstačnost. To znamená, že Česko jich sice produkuje dostatek, ale především je vyváží v čisté podobě. Nevyrábí z nich tedy v tuzemsku konečné potraviny, ty si kupuje venku.

Zemědělci mají mléko problém „udat“

Že se tak děje, potvrzuje předseda Družstevní rady Martin Lev. „Situace v mlékařském sektoru je značně komplikovaná (…) Není to otázka kvality mléka, tu máme skvělou, ale problém je v tom, že ho velmi dlouhodobě velmi špatně uplatňuje na našem trhu,“ uvedl Lev. Podle něj čeští zemědělci bez potíží mléko vyprodukují a zpracují ho, ale narazí, když ho chtějí „udat“. Výsledkem tak je, že u mléčných produktů je třetí největší agrární saldo.

Podobně hovoří Kamil Malát z Českého svazu chovatelů masného skotu. Hovězí jako surovina tu podle něj není dostatečně ceněno, tak zemědělcům nezbývá nic jiného než živá zvířata vyvážet. Češi proto následně dováží steaky ze zahraničí, a někdy dokonce i ty české. Děje se to proto, že v Česku není zájem toto maso zpracovávat.

Co se týče soběstačnosti u hovězího, ta je aktuálně na zhruba 125 procentech. „Je ale třeba si uvědomit, že za poslední léta dramaticky klesla spotřeba hovězího masa. Kdyby se ta spotřeba dostala na úroveň, která byla platná ještě někdy před 10 lety, tak v této komoditě soběstační nebudeme,“ vysvětlil Malát.

Cena versus životní prostředí

Případy na mléku a hovězím, kdy Česko vyváží kvalitní produkci ven a dováží pak zpracované potraviny ze zahraničí, podle Pýchy ukazují, proč je podpora českých potravin v obchodech nutná. K takovým komplikovaným převozům by podle něj nemělo docházet a už vůbec ne, když celý svět i zemědělství zasáhla koronavirová krize.

„Pokud obchodníci ignorují, že je tu složitá situace a dováží suroviny ze zahraničí, v některých případech i v akcích, tak to vnímáme jako facku do tváře českým zemědělcům. Vůbec se nám to nelíbí,“ uvedl šéf Zemědělského svazu.

Obchodní řetězce by se podle něj měly chovat solidárně a nabízet primárně české potraviny. Je to podle Pýchy navíc cesta, jak ulevit životnímu prostředí. „Jestli maso dovážíme z Jižní Ameriky, tak tím vytváříme ohromnou uhlíkovou stopu,“ míní. Tento argument směřuje i k Čechům, kteří koukají především po cenách. „Zákazník by si měl uvědomit, že si za to (zahraniční výrobky, pozn. red.) kupuje horší stav životního prostředí, horší kvalitu půdy, nižší zaměstnanost na venkově a mohli bychom pokračovat,“ říká šéf zemědělců.

Ceny jsou ale stále to hlavní, po čem se Češi v obchodech ohlíží. Právě z toho důvodu vzniká podle Pýchy nutnost legislativních opatření na podporu českých potravin. „Jakmile se Evropská unie otevírá dovozu například z Jižní Ameriky, tak první, kdo to odnese, jsou ti, kteří jsou závislí na cenách. Česká republika je do jisté míry rozvojová země uvnitř Evropy. Vyvážíme surovinu a dovážíme přidanou hodnotu,“ vysvětluje odborník s tím, že nemůžeme čekat 30 let, než se Češi dostanou na stejnou úroveň jako Němci a začnou regionální potraviny žádat sami. „Nám se to opravdu projevuje v krajině,“ říká Pýcha.

Návrh zákona vyvolal debaty

Povinný podíl českých potravin v supermarketech chtějí poslanci zavést novelou zákona o potravinách. Podle ní by muselo být příští rok v obchodech 55 procent českého zboží a poté postupně až 85 procent. Proti návrhu již vystoupily řetězce či Svaz obchodu a cestovního ruchu. Své výhrady má i Asociace soukromého zemědělství. Nejčastěji kritici zmiňují, že kvótami by se snížila nabídka v českých obchodech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

adamice ( 29. května 2020 05:30 )

U nás je velmi málo opravdových farmářů, kteří dřou do úmoru, a ještě je to baví. Ten zbytek, a to je bohužel většina, si myslí, že farmařina je úžasný byznys, na kterém rychle zbohatnou. A podle toho to také u nás vypadá. Máme vše z Polska za pakatel a s mizernou kvalitou.

m-99 ( 28. května 2020 23:02 )

A pokud kdokoli chce, muze uprednostnit pri nakupu domaci produkci i dnes. Nikdo mu nebrani. Z nejakyho duvodu ale zjevne nedokaze konkurovat. Kdyz producenti lobbuji za tento tunel nasich penezenek.

m-99 ( 28. května 2020 23:00 )

Pokud schvali tohle, bude jako nejvetsi zemedelec a producent potravin v ČR kousat hlavně ten Babiš.
Tady nejde o EU. Z ty rychle pryč. Tady jde o to, aby se nezhroutil trh s potravinama, kterej naprosto bez problemu fungoval i v dobe korona krize. Dopady by byly katastrofalni. Tohle je zakladni potreba.
Neni duvod uprednostnovat zakonem domaci producenty. At jsou lepsi nez ti zahranicni, to je cely. Pak budou uspesni.

m-99 ( 28. května 2020 21:50 )

Nesmysl na kterej jako zakaznici doplatime. Ceny porostou diky kvantitativne nizsi nabidce, nizsi konkurenci a neklesajici poptavce. Staci ale jeden-dva neurodny roky a ceny porostou nahoru obrovskym tempem. Cekat se pak da hladomor a zestatnovani. A byt by to bylo jen snahou o zastropovani cen, omezilo by to nabidku jeste vic.

Český potraviny samozřejmě ano, ale ne takto.
Pokud to projde, po české potravině do regálu z principu nesáhnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa