Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pohřeb Havlova kancléře (†87): Pithart, Bursík, Vondra i šéf ČT se loučili s Dobrovským

Aktualizováno -
7. února 2020
13:57
Autor: ČTK, tsv, sab - 
7. února 2020
12:27

Luboš Dobrovský zemřel 30. ledna ve věku 87 let let. Pohřeb někdejšího ministra obrany a kancléře Václava Havla byl naplánován na pátek do strašnického krematoria. Dorazili na něj Michael Žantovský, Petr Pithart, exministři Jan Sokol, Martin Bursík či Jan Ruml, generál Petr Pavel, šéf ČT Petr Dvořák, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) a také předseda STAN Vít Rakušan. A mnozí další.

„Mně tehdy utkvěl v paměti jako člověk, který byl naprosto neposedný a neustále přicházel s novými a novými nápady a byl netrpělivý, že se je nedařilo realizovat. Byl to člověk, který ve svých hodnotách nikdy nikam neuhnul, to pro mě bylo vždy inspirující, byl tělem i duší demokrat s respektem k lidským právům,“ vzpomínal generál Petr Pavel před kamerou Blesk Zpráv.

„Luboš Dobrovský byl člověk hlubokých hodnot, pevných zásad, pevného charakteru, naprosto nesmlouvavý, ale byl to také člověk velmi sečtělý, velmi přátelský, velmi zábavný a dobrý kamarád,“ říkal šéf Knihovny Václava Havla i někdejší velvyslanec v USA i Velké Británii Michael Žantovský.

Video  Michael Žantovský na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kancléř Havla i velvyslanec v Rusku

Dobrovský se narodil 3. února 1932 v Kolíně. Koncem 50. let nastoupil do rozhlasu, kde do začátku normalizace působil jako komentátor a zahraniční zpravodaj.

Za normalizace byl skladníkem, čističem oken a topičem. Podepsal Chartu 77 a redigoval samizdatové publikace. V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničí, od října 1990 do července 1992 byl československým ministrem obrany.

Později vedl kancelář prezidenta Václava Havla a v letech 1996 až 2000 zastupoval Českou republiku jako velvyslanec v Rusku. V roce 2002 ho Havel ocenil Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Byl nositelem řady dalších ocenění.

„Byl to statečný, spravedlivý, přísný člověk, proto to mohl být hrdý člověk, my jsme navíc byli sousedi, znám ho přes padesát let,“ řekl Blesk Zprávám Petr Pithart.

Video  Pohřeb Havlova kancléře (†87): Loučí se i Petr Pithart  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vondra: Odmítl přijmou metál od neduživého člověka

„Budeš nám fakt chybět, na českém hříšti neznám náhradníka, který by tě vystřídal. U nás v Česku, kde patří k národní výbavě rozšířená schopnost kličkovat, taktizovat, relativizovat, všechno nějak ukecat, jsi patřil k těm výjimečným osobnostem, které jsou do všeho zpříma. Nebral sis servítky, mluvil jsi precisně, ostře a rovně,“ říkal ve smutečním projevu europoslanec Alexandr Vndra (ODS).

„Když jsi s něčím nesouhlasil, nebo se ti něco nelíbilo, dal jsi to najevo energicky a hned. Naposledy nedávno, když jsi odmítl přijmout státní ocenění, protože ti nabídku učinil, jak jsi doslova uvedl, člověk nečestný a neduživý. Byl jsi něco jako semafor, který neměl místo pro oranžovou, buď jsi hlásal ′jeď′ anebo ′stůj′. V konfrontaci se zbabělci, grázly a vyčůránky to byl postoj potřebný a důležitý,“ dodal Vondra, který byl také ministrem obrany.

Alexandr Vondra během proslovu na pohřbu exministra obrany a Havlova kancléře Luboše Dobrovského (7.2.2020) Alexandr Vondra během proslovu na pohřbu exministra obrany a Havlova kancléře Luboše Dobrovského (7.2.2020) | Foto Blesk - David Malík

Dobrovský šéfoval i Pavlovi Fischerovi

Senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer při příchodu pronesl: „Přicházím se poklonit svému šéfovi, když velel kanceláři prezidenta republiky, tak to byl náročný šéf, ale spravedlivý, měl esprit, měl vtip a uměl být přísný a taky uměl přijít a říct, že se omlouvá, že něco přehnal, nebo ze něco podcenil, musím říct, že jako státník v těch nejvyšších funkcích, ať už jako velvyslanec nebo jako ministr, prosazoval věci způsobem, který byl pro nás vždycky příkladem.“ 

„Jsem moc rád, že jsme spolu zůstali ve spojení i potom a že jsme pracovali vlastně ještě v minulém roce na celé řadě témat. Takže přicházím se rozloučit s přítelem a s mužem, který toho hodně udělal pro celou naši společnost, byl rovný, otevřený, férový, vtipný,“ dodal Fischer a poznamenal: „Osobnosti jako Luboš Dobrovský se nedají replikovat, ale to, za co bojoval, nebo to, v co věřil, v to přeci můžeme věřit i my a prosazovat to tam, kde zrovna jsme.“ 

Video  Petr Pavel na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rakušan: Oběd jsme už nestihli

„Poznal jsem ho jako člověka, který nám velmi pomáhal s židovským dědictvím našeho města, pomáhal nám i finančně i provozně i v navazování kontaktu, a v roce 2010, byť je to nepravděpodobné, přes náš věkový rozdíl jsme se skutečně stali přáteli, stýkali jsme se často. Měli jsme na únor ještě domluvený společný oběd a mně je moc líto, že ho nemůžeme absolvovat. Dával mi v podstatě nejcennější rady v těch oblastech, které jsem zmínil, které mi kdo dával, a na konci se mi vždycky omluvil, že mě jako starý dědek dvě hodiny zdržoval a já jsem ho marně přesvědčoval, že mě nezdržoval,“ řekl Blesk Zprávám šéf STAN Vít Rakušan.

„Byl člověkem nesmírně vtipným, sebeironickým, měl nadhled sám nad sebou a to v té dnešní době možná trošičku chybí, já jsem mu předával jako starosta cenu města Kolína a byl to jediný člověk, který chtěl přesvědčovat o tom, že si ji zaslouží, a dával mi mnoho argumentů, proč si ji nezaslouží,“ dodal Rakušan.

Video  Vít Rakušan na pohřbu Luboše Dobrovského  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 8. února 2020 10:58 )

to byla pakáž na pohčbu!! komunista Pithar­t,kmot­ři,tu­nelá­ři,zlo­ději,­křivá­ci,od­kláně­či mili­onu,­mili­ard,b­astar­di kteří náš stát zniči­li,vy­rabo­vali,­zesra­li a dneska s drzostí gangu si hrají na demo­kraty­.Hnuj,­humus pakáž!

Kedin55 ( 7. února 2020 18:11 )

No hlavně jak se zkur.skladník komunista stal ministrem obrany? Teď je vidět co za zkur.pakáž Havel a ta sebranka gaunerů kolem něho v 90.letech měli...tvl škoda že těch hajz.zl.ů nepochcípalo víc..ale už teď se potácí..třeba prase Pithart a dalši brzo zkapou

Kedin55 ( 7. února 2020 18:00 )

Přesně zasr.ana pakáž..ten Pithart to je taky pěkná svi.ně..*** zasr.

borka30 ( 7. února 2020 16:26 )

Jasně, další bývalý člen KSČ, který pak po sametovce převlékl kabát, aby se měl opět dobře. Pithart, Kubera, Štěch a další rovněž bývalí komouši.

verka1 ( 7. února 2020 15:45 )

Kde mají Karlika Rakušáka? Už dlouho nebyl ve společnosti. A to se senát loučil s Kuberem.
Tohoto ministra jsem moc neznala, nejhorší vlády, ministři byli v 90' minulého století.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa