Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš Válkovou jako ombudsmanku nechce. Zeman pro Blesk v neděli řekne, jestli ji podrží

Aktualizováno -
11. ledna 2020
19:15
Autor: Jakub Kopřiva, for - 
11. ledna 2020
05:40

Měla se podílet na »rudé« šikaně disidentů a napsat článek s mužem, který poslal na smrt Miladu Horákovou (†48). Favoritka na příští ombudsmanku Helena Válková (69, ANO) má nyní co vysvětlovat. A to i Miloši Zemanovi (75), který ji do funkce navrhl. Nejen k tomu se hlava státu exkluzivně vyjádří už zítra v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Premiér Andrej Babiš (ANO) už pro televizi Prima uvedl, že s Válkovou mluvil a návrh by měla podle něj odmítnout.

Válková je podle informací webu Info.cz podepsaná pod článkem z roku 1979, na němž se podílel i nechvalně proslulý komunistický prokurátor Josef Urválek (†69). Lidé už jí kvůli tomu začali na sociálních sítích i v diskuzích přezdívat (Ur)Válková.

V této i dalších publikacích se měla podílet na šikaně disidentů tím, že hájila zákony, které byly zneužívány proti nim. Pro poslankyni a profesorku práva je celá věc o to nepříjemnější, že je zároveň vládní zmocněnkyní pro lidská práva a horkou favoritkou ve volbě na novou ombudsmanku, kam ji oficiálně nominoval sám prezident Zeman.

Chce vysvětlení

Jenže poslední vývoj událostí prý dle kuloárních zdrojů Hrad velice nepříjemně zaskočil. Jak se hlava státu k celé situaci postaví, by mělo být jasnější už zítra. „Pan prezident se k profesorce Válkové vyjádří v neděli exkluzivně na Blesku v pořadu S prezidentem v Lánech,“ uvedl k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Poslankyně bude mít co vysvětlovat i svému stranickému šéfovi a premiérovi Andreji Babišovi (65, ANO). „Obvinění jsou závažná. Paní profesorka se v médiích vyjádřila v tom smyslu, že nařčení odmítá. Věc ale musí vysvětlit,“ řekl Právu předseda vlády.

Babiš se ke kauze vyjádřil i pro Primu v pořadu Partie, který televize předtáčela v pátek. „Ten člověk, ten Urválek, to je komunistický Esesák. To je zrůda, to se nedá obhájit,“ zmínil Babiš. Podle ministerského předsedy by se měla Válková nominace zpětně vzdát. „Mluvil jsem s ní. Vysvětlovala mi to, řekl jsem, že by se měla vyjádřit a odmítnout ten návrh,“ doplnil. 

Prý nevěděla

Sama Válková tvrdí, že se na žádné šikaně nepodílela. Prý tehdy neměla zprávy o tom, že by institut ochranného dohledu, o kterém psala, byl zneužíván proti disidentům.

„Ten článek (Info.cz) je absolutní nepravda. Chce se mi říct nesmysl a blábol,“ reagovala pro web SeznamZprávy.cz a hodlá se prý bránit žalobou. Míní také, že celá věc je jen něčí snahou, aby nakonec nebyla zvolena ombudsmankou.

Válková  v pátek večer v České televizi řekla, že hodlá nominaci na setkání s prezidentem dodatečně odmítnout. Nevyloučila ale, že přesto ombudsmankou bude, protože podle ní může prezident její návrh odmítnout. 

Podle svých slov navíc netušila, kdo byl prokurátor Urválek a na jakých politických procesech se v krvavých 50. letech podílel, což kritici považují za neuvěřitelné – Urválkovo jméno bylo dobře známé a ona byla tou dobou doktorkou práv.

muriQ ( 12. ledna 2020 12:04 )

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/zeman-nebude-jmenovat-valkovou-ombudsmankou-40309668?dop-ab-variant=101&seq-no=1­&sou­rce=hp­&dop_s­ource­_zone_­name=­novin­ky.sz­nhp.bo­x&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=nu­ll

xiioma ( 12. ledna 2020 10:22 )

"Nedá se to obhájit. Válková by měla nominaci na ombudsmanku odmítnout" říká Babiš, člen KSČ od roku 1980 a agent StB od roku 1982 pod krycím názvem Bureš.

Podvod s Čapím hnízdem.
Obcházení daňové povinnosti přes korunové dluhopisy.
Uklizení syna na Krym.
Lhaní v poslanecké sněmovně.
Náhlé onemocnění ženy a dítěte po zahájení trestního stíhání a náhlé uzdravení po jeho ukončení.
Fakturace za fiktivní reklamu na Čapím hnízdě za více než 300mil kč atd. atd.

To jsou snad věci co se obhájit dají?

Je vtipné jak Bureš svoje vlastní krysy hází ihned přes palubu, zatímco ony ho hájí do roztrhání těla.

sorgedoktor ( 12. ledna 2020 08:58 )

Anonym 01 nechte se opravdu psychiatricky vysetrir. Pokud to nejdo po Va cte, muzeter zpusobit dost dalsich dusevnich chorob

lynx ( 12. ledna 2020 07:53 )

Komouš Zeman udělá přesně to, co nas.ere nejvíce lidí. To je totiž jeho politický styl.

voqht ( 12. ledna 2020 00:46 )

Jen aby mu to Valkovka neoplatila doted ho hajila jak za Urvalka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa