Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

21. srpen jako významný den? Rusové zuří a mluví o „velkém rozčarování“ a kalení vztahů

Autor: ČTK - 
18. prosince 2019
20:33

Ruská diplomacie se ve středu ohradila proti rozhodnutí českých zákonodárců zanést na seznam významných dnů ČR Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Tento krok sotva přispěje ke spolupráci mezi oběma státy, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS.

„Snaha Prahy znovu se vracet k událostem starým půl století s cílem zapojit je do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí ovzduší rusko-českých vztahů, sotva napomůže úspěšnému průběhu dvoustranné spolupráce,“ uvedla ruská diplomacie. Na stránce ministerstva je materiál označen jako komentář tiskového oddělení úřadu.

V noci z 20. na 21. srpna 1968 obsadila Československo okupační vojska V noci z 20. na 21. srpna 1968 obsadila Československo okupační vojska | Post Bellum, Paměť národa

Přijetí zákona komentář označil za „velké rozčarování“. Odporuje totiž podle něj dvoustranným úmluvám, zakotveným v česko-ruské smlouvě o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993, ve které obě strany vyjádřily přání udělat tlustou čáru za totalitní minulostí, spojenou s nepřípustným použitím síly proti Československu v roce 1968 a dalším neoprávněným pobytem sovětských vojsk na československém území, dodalo ruské ministerstvo.

Proti byli jen komunisté

TASS připomněl, že podle českých historiků během pobytu sovětských vojsk v Československu od srpna 1968 do poloviny roku 1991 zahynulo 406 čs. občanů, ruští historici hovoří o smrti 12 sovětských vojáků jen během prvního měsíce po vstupu vojsk Varšavské smlouvy.

To, že Česko si bude 21. srpen připomínat jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy, schválil Senát 4. prosince v rámci novely o státních svátcích. Novelu, kterou předložilo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, prezident Miloš Zeman podepsal, jak 13. prosince oznámil prezidentův mluvčí. Česko tak nově bude mít v kalendáři 15 významných dnů.

Sněmovní projednávání poznamenal výrok komunistického poslance Stanislava Grospiče, podle něhož obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací a že lidé, kteří v důsledku invaze zahynuli, byli většinou oběti dopravních nehod. Grospičova slova vyvolala vlnu kritiky a odsouzení, poslanec se za ně veřejně omluvil až po několika dnech.

Česko-ruské vztahy letos negativně ovlivnilo několik událostí. V červnu vyvolal v Česku pobouření návrh ruských poslanců, aby účastníci vojenské invaze do bývalého Československa v srpnu 1968 získali status válečných veteránů.

V září vyvolal spory návrh Prahy 6 na odstranění pomníku sovětského maršála Ivana Koněva, ruský ministr kultury Vladimir Medinskij kvůli tomu přirovnal starostu městské části Ondřeje Koláře (TOP 09) k nacistickým pohlavárům.

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný (ODS) se zase dostal do sporu s ruskou ambasádou kvůli záměru zřídit v městské části pomník vlasovcům, kteří v květnu 1945 padli při osvobozování Prahy v květnu 1945 a předtím stáli na straně nacistického Německa. Rusko minulý měsíc také zařadilo českou humanitární organizaci Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací.

pajato73 ( 13. července 2021 08:35 )

hele ty zmetku, drz zobak a nech se zapsat do skoly. Hrdina pres pismenka se pak mozna stane i z tebe

pindal ( 20. prosince 2019 17:40 )

Když v Polsku se dostala k moci Solidarita,v 80 letech,tak naše armáda se přesunula na hranice s Polskem.Blokovala silnice a přejet z Hradce do Náchoda byl velký problém.Rozkaz vlitnout do Polska asi nepřišel,jinak by jsme udělali to samý,připravený jsme byli.Asi nás nepozvali.

Kazin ( 20. prosince 2019 12:04 )

A navíc líbí se Mne jak je tu každý silný a nadává na Rusy no kdyby se tu objevili tak zaleze půlka s Vas mamince pod suknu a plakalo. Hrdinové přes písmenka a mléko na bradě 😂😂

Kazin ( 20. prosince 2019 11:52 )

Fandím Rusům a tak to zůstane. Jen připomenu 1968 Rusko, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, NDR, tak to máme státy které Nás okupovali. Tak co kde a proč jen Rusko nic méně tehdy to byl Sovětský svaz ne Rusko. Dále 1938 - 1945 2svetova válka a Německo do teď žádné reparace chodí tu jako bosove a podnikají a co k tomu letem Němcům do ***E. Chyba byla v roce 1989 Rusové to tu mneli rozehnat.

Kazin ( 19. prosince 2019 22:35 )

Hlavně, že Němcům letem do***e. Čeští politici jsou kretenu. Fandím Rusku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa