Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Grospičovo tvrzení o okupaci v roce 1968 vyvolalo bouři. Lidé mu posílají seznamy obětí

Aktualizováno -
27. října 2019
13:35
Autor: Kateřina Sochorová, ČTK - 
26. října 2019
09:55

Komunistický poslanec Stanislav Grospič tvrdil, že mrtví z dob okupace Československa v roce 1968 byli pouze oběťmi dopravních nehod. Politickou scénu i sociální síť twitter následně zaplavila vlna pobouřených reakcí. Netrvalo dlouho a objevila se iniciativa poslanci vyjádřit nesouhlas dopisem obsahujícím jména obětí ozbrojených bojů, které ve svém prohlášení popíral. Dopis odeslalo několik desítek lidí, byl mezi nimi mimo jiné i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Komunisté projednají Grospičův výrok ve straně.

Sněmovna ve čtvrtek rozhodla, že se 21. srpen stane památným dnem, kdy si budeme připomínat oběti invaze a následnou okupaci někdejšího Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968. 

K novele zákona se Stanislav Grospič v rozhovoru pro Český rozhlas vyjádřil se slovy: „Každého promarněného života je třeba litovat a mít ho v úctě. Já bych ale poprvé řekl, že základní premisa z našeho pohledu je, že se nejednalo o okupaci. Byl to tragický moment, nebyl správný… ale taky nijak nebyla odzbrojena československá armáda nebo likvidována státní moc, jak tomu bylo v případě okupace nacistickým Německem.“

„A oběti? To byly vesměs oběti dopravních nehod. Myslím, že si zaslouží vyjádřit úctu, ale nebyly to oběti žádných aktivních ozbrojených bojů, to je třeba říci,“ pokračoval Grospič.

Uživatel twitteru s účtem @jietienming vyzval téměř 18 tisíc svých sledujících, aby poslanci za KSČM zaslali dopis se jmény obětí invaze. Jména padlých krátce předtím v twitterovém vláknu sám vyjmenoval.

V posledních jedenácti hodinách se s poněkud svérázným hashtagem #dopispropiču objevilo více než 50 tweetů. Mezi odesílateli onoho dopisu byl i starosta Řeporyjí Pavel Novotný. 

Pospíšil: Je to zrůdné a nepřijatelné

Mimo dopisy uživatelů twitteru si Grospičův výrok zasloužil také kritiku politiků z řady stran. Jiří Mihola (KDU-ČSL) označil komunistu za stalinistu a ignoranta historie. „Je to drzost, je to nestydatost!“ uvedl na twitteru. „Ani špetka pokory, zato výsměch obětem, jejich rodinám a nám všem. Hanba!“

Jiří Pospíšil (TOP 09) se ke Grospičově výroku rovněž vyjádřil také na twitteru. „Vyjádření poslance Grospiče, dle kterého 21. srpen 68 nebyl okupací a mrtví byli oběťmi dopravních nehod, je zrůdné a zcela nepřijatelné,“ prohlásil.

„Tak soudruh Grospič nepovažuje sovětskou okupaci za okupaci. Když za komunisty chodí s prosíkem premiér s ministryní financí a prezident navštěvuje jejich sjezd, divíte se potom, že si troufají hlásat takové nehoráznosti?“ reagoval na Grospičův výrok Martin Kupka (ODS).

Filip: Grospiče bychom neměli za jeho slova ostrakizovat

KSČM projedná výroky Grospiče ve stranických orgánech. V České televizi to v neděli řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury byla Grospičova slova skandální, byť z jeho strany nijak překvapivá. Poslanec by podle něj měl skončit v čele mandátového a imunitního výboru.

Filip v ČT prohlásil, že nepovažuje Grospičova slova za něco, kvůli čemu by ho měl ostrakizovat. Připustil však, že i dopravní nehody by v srpnu 1968 nevznikly, pokud by po Československu vojáci nejezdili. V úterý budou podle něj komunisté probírat, jaký dopad mohou Grospičova slova mít a zda byla vhodná. „Nikomu neberu právo na jeho názor,“ uvedl. Místopředsedovi strany také nechce nic vzkazovat přes média.

Uživatel Jie stojí mimo jiné i za „babišovou seznamkou“, událostí, při které před týdnem twitterový profil Andreje Babiše (ANO) zaplavily milostné inzeráty.

manunu ( 5. listopadu 2019 12:30 )

Komunisti jiní nebudou. Nechápu, že je ještě někdo volí.

querty ( 29. října 2019 14:15 )

Nejednalo se o okupaci, ale o invazi vojsk to je všeobecně uznávaný termín. Na internetu lze dohledat i počty padlých a je to přes 100 na obou stranách. Okupace byl vstup Němců 15.3. 1939. a to jej jiný kafe.

marmat ( 27. října 2019 18:13 )

anonym01: je to stejné jako DNA trollů.....vymlátit se TO beztrestně nedá ....
"kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti"/vyjíti/

marmat ( 27. října 2019 17:49 )

pooresch: Není problém Vás identifikovat a zahájit řízení za neskutečnou pomluvu a urážku osobnosti pana premiéra !
Vzpamatujte se anonymní hrdino !!!

marmat ( 27. října 2019 17:46 )

panda82....jste malý dítě, který až vyroste se tuto magořinku bude hodně stydět...
Zatím něco, CO možná pochopíte: NIKDY nemíchejte brambory a kiwi, ani hrušky s jabkama....to dělá pak podobný divy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa