Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Temný den a panská rasa: Vpád nacistů si v Praze připomněli legionáři i politici

Autor: ČTK, štef - 
15. března 2019
17:40

Nejtemnější den moderních československých dějin. I tak překřtili politici 15. březen 1939 na páteční připomínce 80. výročí nacistické okupace. Společně s legionáři a sokoly si sešli na Hradčanském náměstí v Praze u sochy T. G. Masaryka. Akci pořádala Československá obec legionářská a účastnili se jí mimo jiné předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za KDU-ČSL+Nestraníci) nebo pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Své zástupce tu měla i slovenská a německá ambasáda. Česká republika si v pátek na mnoha místech připomíná 80. výročí okupace nacistickým Německem. Den poté byl vyhlášen protektorát Čechy a Morava.

Vondráček v projevu vzpomněl také prezidenta Václava Havla a jeho setkání s prezidentem Německa Richardem von Weizsäckerem v roce 1990. „Byli jsme schopni využít historické šance a podat si ruku s Německem, jakmile to bylo po ukončení studené války možné a k minulosti jsme se dokázali zodpovědně postavit. Já bych byl rád, kdybychom tuto linku v našich vztazích udrželi i do budoucna,“ řekl.

Horská prohlásila, že je důležité si dobu připomínat věrohodně a stejně tak ji interpretovat. Totalita má podle ní různé barvy, a to i dnes. „Vedeme boj s autoritářskými choutkami některých v naší společnosti. Je to jiný boj než ten frontový a viditelný, je rafinovaný a plíživý. Pravda se různě přetáčí a posouvá do oblasti dezinformací a vedou se nevybíravé verbální útoky na některé naše instituce a jedince,“ varovala.

„České země byly první na řadě a pocítily, co to znamená vláda panské rasy,“ připomněl Hřib. Vzpomenul parašutisty, kteří se účastnili akce Anthropoid a odstranili tehdejšího říšského protektora Reinharda Heydricha, i účastníky pražského povstání. „Jsme povinni nejen střežit odkaz hrdinů, ale sami hájit demokracii a svobodu,“ řekl předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský.

Na výročí okupace nacisty vzpomínají i další politici.

I když bývá jako datum zahájení okupace zbytků Československa nacistickým Německem označován 15. březen 1939, ve skutečnosti první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili státní hranici již v podvečer předchozího dne na Ostravsku. Brzo ráno 15. března se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině