Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman volal Čechům na misích. Metnar vojáky potěší vrtulníky za 14,6 miliardy

Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
13:00

Prezident Miloš Zeman dnes telefonicky poděkoval vojákům nasazeným v zahraničních misích. Za přítomnosti vedení ministerstva obrany a armády se spojil s veliteli jednotek v Afghánistánu, v Mali, na Sinaji a Golanských výšinách a v Iráku. Pražský hrad to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Podle fotografie, kterou na twitteru zveřejnil prezidentův mluvčí, se videohovoru Miloše Zemana s vojáky zúčastnili i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník prezidentovy vojenské kanceláře Jan Kaše, náčelník generálního štábu Aleš Opata a další vojenští generálové.

Češi na misích: I v Mali či Iráku

Česká armáda má teď nejvíce vojáků v Afghánistánu, kde jich slouží asi 250. Na starosti mají například ostrahu spojenecké základny Bagrám.

Do Mali může armáda vyslat až 120 vojáků. V zemi, která bojuje s islámskými radikály, se podílí na ochraně velitelství výcvikové mise Evropské unie, na ostraze výcvikové základny i na výcviku.

Na Sinaj Česko vyslalo jednotku s transportním letounem CASA, která má na starosti monitorování oblasti i přepravu lidí a materiálu. Na Golanech je čtveřice českých vojáků součástí mise, která dohlíží na dodržování míru mezi Sýrií a Izraelem. V Iráku má česká armáda výcvikovou jednotku chemického vojska, výcvikem svých kolegů se v zemi zabývá i Vojenská policie.

Další vojáci působí také v Pobaltí, kde je v Estonsku česká jednotka se stíhacími letouny Gripen a v Lotyšsku asi padesátka příslušníků 72. mechanizovaného praporu, v Kosovu nebo v protipirátské misi.

Metnar stvrdí nákup vrtulníků

Právě ministr obrany Metnar již ve čtvrtek po jednání s americkým ministrem obrany Markem Esperem stvrdí podpisem dokumentu nákup vrtulníků pro českou armádu. Ministerstvo obrany za ně zaplatí 14,6 miliardy korun.

Metnar do USA odletí v úterý ráno. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Ministerstvo obrany se rozhodlo pořídit 12 vrtulníků od firmy Bell formou mezivládní dohody. Z USA vojáci získají osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Stroje armáda dostane v roce 2023. V její výzbroji nahradí ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35.

Video  Pes Doky na Hradě a metál pro jeho mrtvého pána. Podívejte se, co dojalo Vladislavský sál  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 9. prosince 2019 15:43 )

Asi jim chtel nabidnout prodat hrnce nebo nabidnout lepsi podminky kdyz vstoupi do ruske nebo cinske armady.

agfor ( 9. prosince 2019 14:00 )

Pokud to platí hloupý daňový poplatník, jde všechno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa