Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Pán v brýlích“ bránil Čechy, když Novotného Rusové odpojili. Dostal nálož děkovných dopisů

Autor: sova - 
8. prosince 2019
16:40

Vystoupení starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) v ruské státní televizi Rossija-1, které pobouřilo Rusy, rezonovalo v Česku z mnoha důvodů. Jedním z nich byl i výstup jediného účinkujícího v moskevském studiu, který se postavil na českou stranu. Byl jím pro našince tehdy ještě bezejmenný „pán v brýlích“, který si dovolil argumentovat i něčím jiným, než emotivními výkřiky. Ruská „oficiální“ stanoviska „naboural“ historickými fakty, za které si od vyhrocených moderátorů a dalších diskutujících vysloužil označení „nemocný člověk“. Krátce poté však byla českou twitterovou komunitou jeho identita odhalena – jde o ruského politologa Andreje Nikulina. Jeho vyjádření nyní získal web iRozhlas.cz.

„Pojďme se pobavit o Češích, pane Kalašnikove,“ začal politolog Nikulin svůj projev směrem ke komunistickému poslanci Leonidu Kalašnikovovi. Novotný byl před malou chvílí odpojen a Kalašnikov tak mohl „v klidu“ pronést výroky, ve kterých obviňoval české legionáře ze snahy rozvrátit Rusko a z rozpoutání občanské války.

„O těch Češích, kteří před sto lety se svými pluky a prapory přecházeli na naši stranu, aby spolu s námi bojovali proti Němcům. Proč se to změnilo? Přestali mít rádi Rusko a Rusy? Ne, chovají se k nám skvěle. Poznali sovětskou vládu a bolševiky, kteří jim dali kolektivizaci, represe, rozkulačování a válku s církví. Pochopili, co je tato moc zač,“ snažil se kolegům ve studiu vysvětlit ruský politolog.

„My jsme vás zachránili, vy jste nás zradili“

Nikulin se nyní podrobněji vyjádřil pro iRozhlas.cz a vrátil se k dílu s Novotným. „Upřímně řečeno, drtivá většina Rusů nad tím vůbec nepřemýšlí a ani si nepamatuje komplikované okamžiky sovětsko-rusko-českých vztahů,“ řekl s tím, že Rusové většinou opakují „oficiální klišé“ jako: „My jsme vás zachránili, vy jste nás zradili“ nebo „Západní rusofobové lžou o naší velké minulosti“.

Debata se po odpojení Novotného dostala do roviny, která se tvářila, že zkoumá historické vztahy Čechů a Rusů. Diskuze se sice vedla už jen v televizním studiu, i tam se však příznivci ruského „oficiálního scénáře“ museli potýkat s „narušitelem“ v podobě Nikulina.

Ten se svými kritickými postoji v ruských médiích nevystupoval poprvé, díky zájmu o Novotného projev v ruské show se však jeho slova poprvé dostala i do Česka.

Nejprve bych lidem v Česku rád poděkoval za podporu, kterou mi projevují. Tato gesta mě utvrzují v názoru, že moje postoje nejsou jen ‚hlasem volajícího na poušti‘ a v české společnosti jsou poměrně pozitivně vnímány – bez toho, aby lidé měli klapky na očích a byli svázáni propagandistickými stereotypy,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

„Blahobyt a naději na lepší budoucnost už Rusové nemají“

Podle absolventa filozofické fakulty Moskevské státní univerzity je pro ruskou veřejnost nesmírně složité podívat se na složité okamžiky minulosti kriticky. „Přináší to velké množství nepříjemných otázek a odpovědí. V mnoha případech přitom tito lidé nemají nic jiného, než obraz velkého a laskavého Ruska, které vždy přináší dobro, osvobození a jen to nejlepší. Pokud o tento obrázek přijdou, ztratí to poslední, protože ekonomický blahobyt a naděje na lepší budoucnost už nemají,“ tvrdí nyní Nikulin.

Český regionální politik a bývalý novinář Pavel Novotný na konci listopadu „zaútočil“ v ruské televizi způsobem, který druhé straně vyrazil dech. Kritiku vlasovců, kterým starosta plánuje v pražských Řeporyjích postavit pomník, odrazil věcnou argumentací podanou sobě vlastním provokativním způsobem.

„My nestavíme žádný památník Vlasovovi, to je nesmysl. My stavíme pomník třem stům vojákům Ruské osvobozenecké armády padlým při osvobozování Prahy. Já nevím, o čem ten člověk mluvil, jestli je opilý nebo zhulený,“ odmítl rétoriku politologa Vladimira Kornilova, který hovořil o zločinné roli příslušníků Ruské osvobozenecké armády.

Novotný připomněl Rusům Katyň

Když atmosféra ještě více zhoustla a i moderátoři už začali ztrácet nervy, Novotný zasadil další ránu: „Tak prosím vás, řekněte tomu zfetovanému, nebo opilému pánovi, že o vlasovcích u Norimberského tribunálu nic neříkali. A už vůbec nemluvte o tom, jak stříleli Poláky. Vy jste stříleli Poláky v Katyni. Vy jste měli smlouvu s Ribbentropem. Opakuji, to je ruská státní lež.“

Poté byl Novotný označen za „hlupáka a podrazáka“ a jiným diskutujícím bylo divákům vysvětleno, že řeporyjský starosta je nástupcem československých legionářů, kteří chtěli rozvrátit Rusko a v bývalém Ruském impériu mimo jiné rozpoutali občanskou válku.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Moderátorská manželská dvojice Olga Skabejevová a Jevgenij Popov nakonec odmítla i Nikulinova slova. Označili jej za „nemocného člověka“ a vyzvali diváky, aby si poslechli stanovisko ruského prezidenta Vladimira Putina.

Celý incident s Novotným v ruské televizi měl ještě dohru. Stanice si do jednoho z dalších vydání pozvala jeho jmenovce Stanislava Novotného. Bývalý policejní prezident a nynější spojenec dezinformačních médii tu tvrdil, že je v Česku starosta pražských Řeporyjí považován za blázna a jeho slova tu nemají váhu. Politik ODS pro Blesk Zprávy kontroval, že Stanislav Novotný je kolaborantské koště, na které plive, a že Rusové zřejmě unesli jeho rodinu a donutili ho tak říkat, co si přejí.

Pavel Novotný ocenil vystoupení Nikulina s tím, že je to skvělý chlap. „Už jsem mu napsal, že je u nás v Řeporyjích vždy vítaný. Byl výtečný v tom bizarním, ulhaném, státně telenovelovém, ubohém TV spektáklu. Velmi jej ctím i přes jeho kritické nahlížení na mou „naivní“ participaci na té jejich propagandě. Držel se výtečně!“

pindal ( 11. prosince 2019 21:15 )

Teprve teď si uvědomuju,co je demokracie a přestávám hovořit.Celá příroda funguje bezeslov a jede.Howg domluvil jsem.

pindal ( 11. prosince 2019 20:30 )

Říct o Zemanovi,že je debil,naznačuje to,že jste na opravdu na vysoké úrovni.Mohl by jste Česku pomoct,moc by to potřebovalo.

pindal ( 11. prosince 2019 20:21 )

Že by si vybírali jenom to co se jim líbí?To si nemyslím,tak negativní myšlení nemám.

pindal ( 11. prosince 2019 20:04 )

Tady mohu psát příspěvky,ale objeví se tam jenom některé,asi to na blesku ještě nemají vymakaný.

pindal ( 11. prosince 2019 19:09 )

Ano,jsem stejného názoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa