Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš v Blesku odmítl rezignaci: „Vypadáme jak banánová republika.“ Zeman s abolicí cukl

Aktualizováno -
5. prosince 2019
18:50
Autor: simao, kal, ula, vei, for, ČTK - 
3. prosince 2019
16:30

Auditní zprávou o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek zabývali poslanci. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zprávu zveřejnit odmítl, objevila se ale na webu. Babiš je navíc znovu obviněný v kauze Čapí hnízdo. Trestní stíhání obnovil šéfžalobce Pavel Zeman. Naopak venku z kauzy je Babišova manželka Monika. nejen o své rodině, ale i o tom, že nemá důvod odstoupit promluvil Babiš ve čtvrtek od 16:20 v přímém přenosu na Blesk.cz. Dění kolem něj sledujeme online.

  • Pavel Zeman rozhodl o kauze Čapí hnízdo: Premiér Andrej Babiš (ANO) je znovu mezi obviněnými. Podle Petra Fialy (ODS), Ivana Bartoše (Piráti) nebo Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by Babiš měl odstoupit.
  • Babiš čelí kritice za údajný střet zájmů. Má to vyplývat ze závěrů auditní zprávy Evropské komise, které jsou neveřejné, ale kolují v médiích. Po jednání pražských radních primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že audit nezveřejní. Publikovala ho ale neziskovka Transparency International.
  • Hrozí přitom, že Česko bude muset vracet dotace pro Agrofert ve výši 285 milionů, jak uvedli Piráti pro prostudování auditu. Od února 2017, kdy začal platit tzv. lex Babiš, Agrofert načerpal dotace celkem za 451 milionů.
  • Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není. Stejně tak tvrdí, že v případě Čapího hnízda se ničeho nezákonného nedopustil. Mluví o účelových obviněních. 
  • Spolu s Babišem je obviněna i bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. Naopak Monika Babišová už ne.

Video  Zeman obnovil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak přesně to zdůvodnil?  - abl
Video se připravuje ...

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere a "Minář není Havel"  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš: Kauzy střetu zájmů a Čapího hnízda
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:05
3. 12. 2019

Ministryně Klára Dostálová (ANO) pro Blesk Zprávy netvrdila ani jednu ze tří cifer, které o auditu kolují, tedy 235, 282 nebo 451 milionů navracených dotací. Dostálová nicméně řekla, že auditní zpráva má zhruba 240 stran a že její český překlad očekává tento nebo příští týden.

18:15
3. 12. 2019

„Požádali jsme ministerstvo pro místní rozvoj o zaslání dokumentu, protože jsme dotčeným místem. Jakmile ho prostudujeme a podrobíme právním analýzám, zaujmeme k tomu stanovisko,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

18:10
3. 12. 2019
!

Kolik vlastně Evropská komise chce po Česku? To začíná být trochu zamotanější. Zatímco web Neovlivní.cz uváděl sumu 282 milionů korun, Deník N 451 milionů, web Info.cz zmiňuje s odkazem na audit Evropské komise cifru 235 milionů.

17:55
3. 12. 2019

Ve středu už se poslanci premiéra Andreje Babiše (ANO) dočkají. Tématem dne je třetí čtetí návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Babiš bude ale už od osmi ráno na výboru pro evropské záležitosti.

17:01
3. 12. 2019

Premiér Andrej Babiš rád komunikuje s lidmi na sociálních sítích. K auditní zprávě, podle které má Česko zřejmě vrátit 451 milionů korun z dotací kvůli jeho údajnému střetu zájmů, se ale Babiš dnes na sítích nezmínil. 

16:40
3. 12. 2019

Vládní ČSSD bude chtít na pondělním jednání vlády slyšet, jak budou dotčení aktéři na výtky Evropské komise reagovat. Podle předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka by bylo nejvhodnější, aby příslušné osoby doporučením komise vyhověly. I on zdůraznil, že náklady na případné vracení peněz nesmí nést daňoví poplatníci.

16:35
3. 12. 2019

ODS svolala mimořádnou tiskovou konferenci. „Informace, které se během dne objevují, jsou stále závažnější a pro české daňové poplatníky hrozivé,“ řekl předseda strany Petr Fiala.  

Občanští demokraté budou proto ve čtvrtek na jednání Sněmovny o auditní zprávě požadovat, aby poslanci zavázali vládu k vymáhání zhruba půl miliardy korun po firmách, které peníze z dotací čerpaly. „Jde nám o to, že zhruba té půl miliardy nebudou platit čeští daňoví poplatníci,“ dodal v krátkosti Fiala.  

16:29
3. 12. 2019

"Já si myslím, že poslanci, poslankyně, potažmo veřejnost má právo si vyslechnout třeba i oficiální vyjádření ministrů, popřípadě pana premiéra Babiše k poslancům v Poslanecké sněmovně, která má za úkol kontrolovat vládu. Já bych tento bod nazval Konečné znění auditní zprávy Evropské komise ke střetu zájmů,"

uvedl dnes šéf Pirátů Ivan Bartoš. Sněmovna by se měla zabývat situací kolem auditu ve čtvrtek, což se podařilo prosadit Pirátům, ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL.

16:24
3. 12. 2019

Ve Sněmovně dnes v kauzách střetu zájmů i Čapího hnízda reagovali na dotazy i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek či vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). "Já mám sám svoji osobní zkušenost se střetem zájmů ve vztahu k Evropské komisi, média poměrně dlouho psala, že Faltýnek má střet zájmů, že se bude vracet 20 milionů korun. Když jsme to dořešili, že se nic nestalo, tak o tom nepsal nikdo," připomněl Faltýnek, jehož stíhání v kauze Čapí hnízdo bylo zastaveno ještě dříve, než v případě Babiše a jeho rodiny. 

Schillerová ohledně závěrů utajovaného auditu a toho, zda by jej chtěla znát, řekla: "Ministerstvo financí obdrželo auditní zprávu včera v podvečer. V tuto chvíli neobdržela jsem ho ani já, nemám ho k dispozici, studují ho příslušní úředníci ministerstva financí." Nechá se zpravit těmito úředníky a přesně si ověřit znění důvěrnosti zprávy, plně však důvěřuje slovům ministryně Dostálové.

Alena Schillerová (za ANO) po boku Jaroslava Faltýnka na tiskovce ve Sněmovně (3.12.2019) Klára Dostálová a Richard Brabec ve Sněmovně 3.12.2019
16:15
3. 12. 2019

Na jednání pléna Sněmovny Babiš v úterý chybí, omluvil se z pracovních důvodů.

16:03
3. 12. 2019
!

Evropská komise v závěrečné zprávě konstatuje, že všechny dotace po 9. únoru 2017, kdy se stala účinnou novela českého zákona o střetu zájmů, byly Agrofertu vyplaceny neoprávněně. „Babiš je stále konečným vlastníkem holdingu Agrofert a od února 2017 také dvou svěřenských fondů, které přímo ovládá a má přímý ekonomický zájem na úspěchu holdingu,“ cituje Deník N klíčovou pasáž z údajně až 250 stran dlouhého textu.

15:49
3. 12. 2019

"Budeme vyžadovat, aby se vláda zodpovídala parlamentu. Trváme na zveřejnění auditu a navrhneme zřízení parlamentní komise, která by kontrolovala vládu, zda hájí v tomto případě zájmy občanů, ne zájmy premiéra a jeho firem. Řešením je výměna na pozici předsedy vlády,"

vyzval v úterý šéf opoziční ODS Petr Fiala.

15:25
3. 12. 2019

Do Babiše se kvůli údajnému střetu zájmů pustili i europoslanci. Veronika Vrecionová z ODS v Epicentru na Blesk.cz uvedla: „Je potřeba, aby kvůli tomu, že pan premiér je hamižný, tak aby kvůli tomu nevraceli peníze čeští daňoví poplatníci, ale ať si je vrací on sám.“

Video  
Video se připravuje ...
15:01
3. 12. 2019

Audit Evropské komise je ale jen jedním z bolavých míst Babiše. Dalším může být rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o kauze Čapí hnízdo, které zazní v Brně na Nejvyšším státním zastupitelství ve středu ve 13 hodin. Babiše i zbytek jeho rodiny Městské státní zastupitelství v Praze zbavilo obvinění v letos v září, když zastavilo trestní stíhání.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na tiskové konferenci ve kauze Čapí hnízdo. (4.9.2019)
14:44
3. 12. 2019
!

Andrej Babiš je konečným vlastníkem Agrofertu, od února 2017 ovládá svěřenské fondy a má přímý zájem na úspěchu firmy, cituje z auditní zprávy EK Deník N. Česko má podle auditu Babišova střetu zájmů vrátit 451 milionů korun z unijních dotací přidělených Agrofertu. Evropská komise to uvedla v závěrečné zprávě, píše Deník N.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš
14:29
3. 12. 2019

„Od začátku jsem postupoval striktně podle lex Babiš, který byl českými politiky sepsaný jenom kvůli mé osobě,“ vzkázal Blesku Andrej Babiš. Auditní zprávy však mají vypovídat o tom, že nadále ve střetu zájmů je. Nejdřív s tím přišel časopis Respekt, s dalšími informaci přišel web Neovlivní.cz a Deník N.

14:00
3. 12. 2019

Kvůli sporům ohledně auditní zprávy a dalšímu postupu se před úterním jednání Sněmovny sešli zástupci opozičních stran - Piráti, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Jan Hamáček (ČSSD) nedorazil, chyběli i zástupci KSČM a SPD. Šéf lidovců Marek Výborný mluví "kolosálním střetu zájmů" Andreje Babiše. Souhrn reakcí čtěte ZDE

Opoziční strany ladí noty před jednáním Sněmovny. Chtějí jednat o auditu EK kvůli Babišově střetu zájmu přímo na plénu
13:45
3. 12. 2019
!

Podívejte se na dnešní vystoupení ministryně Dostálové k auditům Evropské komise:

Video  
Video se připravuje ...
13:31
3. 12. 2019

Auditní zpráva dorazila však nejen na MMR pod vedením Dostálové. Jako připomínkové místo ji obdržel i pražský magistrát. A primátor Zdeněk Hřib (Piráti) následně vzkázal, že zvažuje, zda zprávu zveřejnit:

"Aktuálně řešíme s právním oddělením otázku případných sankcí vyplývajících z jeho zveřejnění. Občané mají právo na to znát jeho obsah a my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů."

13:22
3. 12. 2019

Spory se vedou kolem toho, zda je zpráva auditu ohledně střetu zájmů zveřejnitelná, či nikoli. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) tvrdí, že jej MMR zveřejnit nemůže a pověření úředníci jejího ministerstva připravují odpověď pro Evropskou komisi.

„Co považuji za velmi důležité říci a zabránit už dalším spekulacím, je, že k té zprávě přišel tzv. průvodní dopis. Ta zpráva jako taková se všemi dokumenty, které k tomu souvisejí, je opatřena confidential, což znamená důvěrné. Já jenom vás nechám nahlédnout, že to není nic, co bychom si vymysleli. To slovo confidential podtrhla sama Evropská komise,“ tvrdí Dostálová.

„S tím auditem nejsou seznamováni ministři, ten audit šel konkrétním osobám, které jsou zodpovědné za přípravu té odpovědi. A ty osoby, to jsou tzv. auditované subjekty. To znamená: ty se mohou s tím auditem seznámit. Já nemám vůbec žádnou pravomoc cokoliv zveřejňovat, říkat. Samozřejmě úředníci budou striktně dodržovat confidential, režim důvěrné,“ dodává ministryně.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš (oba ANO) v zasedací místnosti vlády
13:00
3. 12. 2019

Situace kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) nabírá na obrátkách hned na několika frontách. Blesk Zprávy pro vás proto hlavní momenty dění budou sledovat v online zpravodajství. Babiš čelí kritice, že je nadále ve střetu zájmů. On sám se brání, že postupoval podle českých zákonů - včetně lex Babiš, zákona o střetu zájmů.

„Střet zájmů zásadně odmítám, o to víc, že když jsem šel do voleb 2013, tak všichni věděli, co mám. Já jsem odešel z firmy 2014 a tuhle lex Babiš vymysleli ti zoufalci, když viděli, že mi nadále stoupají preference, i když mě Sobotka vyhodil z vlády. Tak to stále nestačilo, tak přišli s lex Babiš. Já to považuji za absurdní, a uvidíme, jak se k tomu postaví ČR,“ uvedl již v pondělí premiér Babiš.

Více o stíhání Andreje Babiše čtěte ZDE

fimiz ( 6. prosince 2019 22:16 )

Babiš šedne http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor/-Mam-radost-Na-rete-spoustu-lidi-Milion-chvilek-chysta-akci-a-reakce-jsou-tu-Mnohdy-plne-hnevu-606039

marmat ( 6. prosince 2019 20:21 )

Jako agitka na Hlavní nádraží "DOBRÝ"

marmat ( 6. prosince 2019 19:47 )

„Mám radost! Na**rete spoustu lidí!“ Milion chvilek chystá akci a reakce jsou tu. Mnohdy plné hněvu....
...Protože by zničili park na Karláku, bude to na Václavák a HLAVNÍ NÁDRAŽÍ !!!!

marmat ( 6. prosince 2019 19:38 )

JEDEN ,jediný audit!!! 48 hodin permanentních stíhacích akcí, naprosto hysterických reakcí a útoků opozice i médií
Výsledkem honu je havárie TOP 09 s Piráty a výzva sólistovi Hřibovi k rezignaci!
Opravdu "banánová republika"

marmat ( 6. prosince 2019 19:31 )

20:30 5. 12. 2019 Miloš Zeman
„(Pavel Zeman) chce, aby policie něco došetřila. Ne prošetřila, ale došetřila. Proti tomu chcete demonstrovat? To je nesmysl".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa