Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš v Blesku odmítl rezignaci: „Vypadáme jak banánová republika.“ Zeman s abolicí cukl

Aktualizováno -
5. prosince 2019
18:50
Autor: simao, kal, ula, vei, for, ČTK - 
3. prosince 2019
16:30

Auditní zprávou o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) se ve čtvrtek zabývali poslanci. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zprávu zveřejnit odmítl, objevila se ale na webu. Babiš je navíc znovu obviněný v kauze Čapí hnízdo. Trestní stíhání obnovil šéfžalobce Pavel Zeman. Naopak venku z kauzy je Babišova manželka Monika. nejen o své rodině, ale i o tom, že nemá důvod odstoupit promluvil Babiš ve čtvrtek od 16:20 v přímém přenosu na Blesk.cz. Dění kolem něj sledujeme online.

  • Pavel Zeman rozhodl o kauze Čapí hnízdo: Premiér Andrej Babiš (ANO) je znovu mezi obviněnými. Podle Petra Fialy (ODS), Ivana Bartoše (Piráti) nebo Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) by Babiš měl odstoupit.
  • Babiš čelí kritice za údajný střet zájmů. Má to vyplývat ze závěrů auditní zprávy Evropské komise, které jsou neveřejné, ale kolují v médiích. Po jednání pražských radních primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že audit nezveřejní. Publikovala ho ale neziskovka Transparency International.
  • Hrozí přitom, že Česko bude muset vracet dotace pro Agrofert ve výši 285 milionů, jak uvedli Piráti pro prostudování auditu. Od února 2017, kdy začal platit tzv. lex Babiš, Agrofert načerpal dotace celkem za 451 milionů.
  • Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není. Stejně tak tvrdí, že v případě Čapího hnízda se ničeho nezákonného nedopustil. Mluví o účelových obviněních. 
  • Spolu s Babišem je obviněna i bývalá náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová. Naopak Monika Babišová už ne.

Video  Zeman obnovil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak přesně to zdůvodnil?  - abl
Video se připravuje ...

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere a "Minář není Havel"  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš: Kauzy střetu zájmů a Čapího hnízda
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
10:19
5. 12. 2019
!

Hana Kordová Marvanová se pustila do Zdeňka Hřiba za to, že se dokument dostal do rukou Pirátů, ale nikoliv do rukou radních za další strany. „Je to důvěrný dokument a máme právo na informace. Měli bychom se ale chovat zde na úřadě stejně, jako požadujeme i jinde,“ zmínila.

Hřib se ale bránil. Podle něj se dokument nedostal ven z úřadu a radní do něj mohli nahlédnout.

Vedení Prahy na tiskové konferenci: Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09) Tisková konference pražských radních o Babišově auditu: Jiří Pospíšil, Hana Marvanová a Adam Zábranský (5. 12. 2019)
10:15
5. 12. 2019

Zdeněk Hřib odpovídal i na otázku, co vyřešil v Bruselu. „Účel byl návštěva výboru. Cílem ale bylo vysvětlit komisi, že je výrazná převaha veřejného zájmu, aby se ten dokument zveřejnil,“ uvedl a dodal, že navíc považuje za slušnost se nejdříve Evropské unie zeptat. 

Vedení Prahy na tiskové konferenci: Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09)
10:10
5. 12. 2019

„Ten proces neskončil. ČR má možnost se vyjádřit. Proti tomu stojí ale zájem občanů. Já mám jasný postoj, i přes rizika bych souhlasila s uveřejněním. Postupné uvolňování informací je nebezpečnější,“ zmínila Kordová Marvanová.

Pospíšil pak kýve hlavou na souhlas. Podle něj by mohlo otálení s uveřejněním způsobit problémy ve společnosti. 

Video  
Video se připravuje ...
10:07
5. 12. 2019
!

Audit Evropské komise potvrzuje střet zájmů Andreje Babiše a požaduje hloubkovou prověrku všech dotací vyplacených ze dvou operačních programů, uvedl pražský radní Adam Zábranský (Piráti).

Video  
Video se připravuje ...
10:02
5. 12. 2019

Pražští radní v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) využili téma auditní zprávy o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ke svému zviditelnění. A obnažení vlastních sporů.

Tisková konference pražských radních o Babišově auditu: Jan Čižinský, Zdeněk Hřib a Jiří Pospíšil (5. 12. 2019)
10:00
5. 12. 2019

„Nevidím důvod, proč by to nemělo být zveřejněno. Je tam zjevný veřejný zájem. Nicméně je nutné postupovat podle platné legislativy,“ uvedl důvod nezveřejnění auditu Zdeněk Hřib (Piráti).

Pospíšil dodal, že důvěru EU nesmí ČR porušit. „Spojené síly pro Prahu podporují zveřejnění, ale nesmí vzniknout negativní následky. Nařízení připouští variantu, že pokud se bez souhlasu zveřejní dokument, tak by na ČR bylo vedeno řízení a to by mohlo vést k sankcím,“ vysvětluje Pospíšil.

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
9:55
5. 12. 2019
!

Pražský primátor Zdeněk Hrib (Piráti) dorazil na tiskovou konferenci ještě spolu s europoslancem Jiřím Pospíšilem (TOP 09). Audit nezveřejní.

Dorazil i poslanec Jan Čižinský, pirátský zastupitel Adam Zábranský a politička Hana Kordová Marvanová. 

Tisková konference pražských radních o Babišově auditu: Jan Čižinský a Zdeněk Hřib (5. 12. 2019)
Video  
Video se připravuje ...
9:35
5. 12. 2019

Start vystoupení primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) nabírá další zpoždění.

9:00
5. 12. 2019

Start tiskové konference na pražském magistrátu má zpoždění. Podle informací Blesk Zpráv má začít nakonec až v 9:30.

8:20
5. 12. 2019

Tisková konference na pražském magistrátu má začít v devět hodin. Živě ji můžete sledovat zde:

8:05
5. 12. 2019

Zatímco Miloš Zeman si na vyjádření k novému vývoji kauz Andreje Babiše dává čas do večera, jeho mluvčí Jiří Ovčáček už plní twitter svými výroky. „Dovolil bych si uctivě upozorniti ctěné publikum, že není únor 1948 a na Hradě nesedí dr. Edvard Beneš,“ uvedl ve středu večer. „Je prosinec 2019, čas adventní. Pod stromeček si dáme nádherný dárek. Obranu svobody a demokracie před uličními výbory a falešnými proroky z plání.“ Ráno přidal fotku Hradu s vánoční výzdobou.

7:30
5. 12. 2019

Přejeme krásné čtvrteční ráno z redakce Blesk Zpráv. Vítejte u pokračujícího online zpravodajství z dění kolem premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho kauz. Dnes se hned po ránu mimořádně sejde pražská rada kvůli auditu z Bruselu, který se týká Babiše a jeho údajného střetu zájmů. A je možné, že radní v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) na tiskové konferenci v 9:00 zprávu odtajní.

Auditem se v rámci jednání Sněmovny budou zabývat i poslanci. Začnou s tím v 11 hodin dopoledne po písemných interpelacích. V 16:30 odvysíláme živě rozhovor s premiérem Babišem v Blesku. A prezident Miloš Zeman se poprvé vyjádří k novému vývoji kauzy Čapí hnízdo v osm večer na Barrandově.

22:40
5. 12. 2019

Děkujeme vám za pozornost u dalšího dne našeho online přenosu k potížím Andreje Babiše. Kauzám střetu zájmů a Čapího hnízda se budeme věnovat i ve čtvrtek, kdy český premiér, jak bylo zmíněno, mj. zavítá do studia Blesku na živé vysílání od 16:30. S naším online přenosem se přihlásíme opět ve čtvrtek ráno.

22:35
4. 12. 2019

„Premiér Andrej Babiš cítí úlevu, že VSZ Pavel Zeman zrušil stíhání jeho rodiny. Prý to byla prasárna. Byla, ale z jeho strany. Do kauzy Čapí hnízdo zatáhl rodinu totiž sám premiér,“ rýpl si na twitteru senátor Herbert Pavera (TOP 09).

22:17
5. 12. 2019
!

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schodek má činit stejně jako letos 40 miliard korun. Pro rozpočet hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Ostatní poslanci hlasovali proti. Zbývá na něm už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

V dílčích hlasováních poslanci přidali peníze například na sociální služby nebo menším obcím na školy a byty. Sněmovna přesunula v rozpočtu kolem dvou miliard korun. Prošly všechny pozměňovací návrhy, které předložila KSČM. Drtivou většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů Sněmovna odmítla. Neuspěla například ODS s návrhy na úspory výdajů v celkovém objemu 46 miliard korun.

22:10
4. 12. 2019

„a) Pan Babiš kontroluje společnosti skupiny Agrofert.

b) Projekty Agrofertu, které získaly podporu po 9. únoru 2017, porušují legislativu o střetu zájmů.

c) Pan Babiš se aktivně účastnil implementace rozpočtu EU v České republice.

d) Pan Babiš jako veřejný činitel porušoval legislativu o střetu zájmů.“

I toto prý obsahuje auditní zpráva, k jejímuž zveřejnění vyzval premiér Babiš dnes ve Sněmovně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Info.cz upozorňuje, že je v Česku celkem 20 kopií auditu. Každá z nich má unikátní vodoznak.

21:55
4. 12. 2019

„Existuje důvodné podezření, že manželka pana Babiše, která je jeho blízkou osobou, nebude konat v konfliktu se zájmy svého manžela, který je nejenom zakladatelem, ale také jedinou osobou, která ji může z tohoto postu kdykoliv odvolat,“

uvedli auditoři v auditu, jak píše Info.cz.

21:30
4. 12. 2019
!

Evropská komise se domnívá, že premiér Andrej Babiš nadále plně kontroluje skupinu Agrofert, přestože ji převedl do svěřenského fondu, píše Info.cz, které získalo z důvěryhodných zdrojů znění utajovaného auditu EK

„Služby Evropské komise jsou názoru, že pan Babiš je nejen schopen vykonávat silný vliv ve svěřenském fondu, ale ve výsledku má rozhodující moc, která může být považována za to, že celou entitu kontroluje,“ píše se prý na straně 46 auditu. „Vytvoření svěřenských fondů nesměřovalo k tomu, aby akcie firmy byly převedeny na entitu, která by byla nezávislá na panu Babišovi,“ tvrdí auditoři.

21:03
4. 12. 2019
20:25
4. 12. 2019

„Samozřejmě tady byla velká poptávka. Na Letné ti demonstranti chtěli nejen Babiše do vězení, ale chtěli ho i zabít,“

řekl na Nově premiér Babiš. „Tlak na státního zástupce i na nejvyššího státního zástupce byl ze všech stran a já celkem chápu to jeho rozhodnutí,“ dodal Babiš.

Demonstrace na Letenské pláni spojená s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019)  Demonstrace na Letenské pláni spojená s 30. výročím sametové revoluce (16. 11. 2019)
19:54
4. 12. 2019
!

Nový protest proti Babišovi již v prosinci

„Máme znovu trestně stíhaného premiéra. Andrej Babiš dostal po evropském auditu již druhý mikulášský dárek,“ píše spolek Milion chvilek pro demokracii, vedený Mikulášem Minářem. 

„V tuto chvíli máme opět trestně stíhaného premiéra. Po evropském auditu, který potvrdil obrovský premiérův střet zájmů a neoprávněné čerpání financí z veřejných rozpočtů, je to tento týden již druhý skandál, který jasně ukazuje na nutnost premiérovy okamžité demise. Problémy Andreje Babiše zásadně poškozují celou republiku. Rozhodli jsme se proto, že nebudeme čekat s dalšími protesty až do ledna. To, co se děje, je zcela nepřijatelné,“ vzkázal Minář. První demonstrace bude 10. prosince na Karlově náměstí v Praze.  

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
19:37
4. 12. 2019
!

„Určitě ne, tahle účelová štvanice trvá už 4 roky,“

uvedl při svém televizním kolečku Andrej Babiš na Nově na dotaz Reye Korantenga, zda přemýšlel, že by premiérské křeslo na čas uvolnil pro někoho jiného. „Já jsem dneska 3 hodiny mluvil o úspěších naší vlády, my jsme úspěšná vláda,“ tvrdí Babiš. Podle něj účelová kauza občany obtěžuje. O nestrannosti nejvyššího státního zástupce nepochybuje a je přesvědčen, že je u nás justice nezávislá. 

Babiš bude ve čtvrtek hostem ve studiu Blesku - v Epicentru speciál vystoupí v 16:30.

19:10
4. 12. 2019
!

Andrej Babiš vystoupil v ČT a popsal svou komunikaci s Milošem Zemanem:

„Já jsem požádal pana prezidenta, on právě seděl v letadle, se vracel ze summitu NATO - jsem ho požádal, aby neopakoval ten jeho návrh, který si myslím, že není potřebný. Pan prezident to akceptoval a určitě se s tím ztotožnil. Takže určitě žádný návrh abolice navrhovat nebude. Podle mého názoru to není potřeba, já jsem nic neudělal, nic protizákonného, a jsem přesvědčen, že to musí dopadnout v můj prospěch."

18:33
4. 12. 2019
!

„Je to fajn, že nám to už skončilo, ale samozřejmě radost nemám, když manžela stále někdo obviňuje. Je to pro nás velmi nepříjemné a vůbec se mi o tom nechce mluvit,"

vzkázala Blesk Zprávám manželka premiéra Monika Babišová v první, poněkud rozporuplné reakci na verdikt šéfa žalobců Pavla Zemana.

Andrej Babiš s manželkou Monikou na Čapím hnízdě Andrej Babiš s manželkou Monikou na Čapím hnízdě
18:10
4. 12. 2019

Petr Fiala (ODS) je nadále nespokojený, že Českou republiku vede trestně stíhaný premiér.

Video  
Video se připravuje ...
17:45
4. 12. 2019

„Je potřeba vyzvat samotného premiéra Andreje Babiše, aby se v této chvíli vyvaroval jakýchkoli byť verbálních útoků na státní zastupitelství,"

míní Vít Rakušan (STAN). Pavel Zeman využil svého zákonného práva, aby byla kauza znovu otevřena.

Video  
Video se připravuje ...
17:29
4. 12. 2019

„Samozřejmě je důležité, aby ten případ skončil u samotného soudu. Jedině ten může rozhodnout o vině či nevině. Ale to, že tady máme teď trestně stíhaného prmeiéra, to, že tady jsou audity Evropské komise, které jasně prokazují - podle předběžných zpráv, byť jsme ještě neměli možnost je číst - že dochází k obrovskému střetu zájmů a porušování evropského práva, to jsou další věci k tíži pana premiéra a ten by měl prostě jednoznačně rezignovat na svůj post. Každá standardní politická strana by už dávno takovéhoto svého předsedu k rezignaci vyzvala, to u hnutí ANO bohužel asi očekávat nemůžeme," uvedla ve Sněmovně šéfka ANO Markéta Pekarová Adamová.

Video  
Video se připravuje ...
17:01
4. 12. 2019
!

Podívejte se, jak Andrej Babiš dnes na tiskovce ve Sněmovně reagoval na dotazy novinářů:

Video  
Video se připravuje ...
16:32
4. 12. 2019

Předseda vlády se po tiskové konferenci, kde reagoval na znovuotevření trestního stíhání, znovu vrátil do Sněmovny na jednání o rozpočtu. 

Babiš uznává, že má mizernou docházku. Ironicky pak poznamenal, že snad jeho dnešní tříhodinový projev jeho absenci trochu dožene. 

 

16:21
4. 12. 2019

Andrej Babiš (ANO) vyzval pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby neváhal audit zveřejnit. Dokonce se nechal slyšet, že se na to těší a sám je zvědavý. Hřib jeho přání nejspíše vyslyší, jak vyplývá z příspěvku, který zveřejnil Pirát Marcel Kolaja

16:10
4. 12. 2019

Premiér také Blesk Zprávám potvrdil, že s prezidentem Milošem Zemanem hovořil o abolici, tedy o rozhodnutí hlavy státu o nepřípustnosti trestního stíhání. 

„Mluvili, není důvod na abolici. Požádal jsem ho, aby ji nenavrhoval a on souhlasil,“ řekl premiér Blesk Zprávám. 

16:06
4. 12. 2019

Premiér si také rýpnul do svého vícepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). „Bylo by dobré, aby chodili na vládu, je třeba víc pracovat," uvedl na adresu ministrů sociální demokracie. Dnes totiž Sněmovna ohledně ministrů ČSSD zela prázdnotou. 

Babiš tak reagoval na dotaz médií, jak vnímá poznámku ministra Hamáčka, který uvedl, že kauza zatěžuje fungování menšinového kabinetu. 

 

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně na tiskové konferenci, kde se vyjadřuje k rozhodnutí státního zástupce o kauze Čapí hnízdě (4.12.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně na tiskové konferenci, kde se vyjadřuje k rozhodnutí státního zástupce o kauze Čapí hnízdě (4.12.2019)
15:47
4. 12. 2019

Babiš se pochlubil, že nemá moc času. „Teď mi píše pan Ovčáček: Za chvíli budu mluvit s panem prezidentem a požádám ho, aby mi abolici neuděloval,“ uvedl dále předseda vlády na dotaz novinářů, jestli je možnost, že by mu byla udělena. Odmítl ale, že by ji potřeboval

„Nemám žádné osobní problémy, já jsem v pohodě, já jsem nic neudělal,“ opakoval dále a uvedl, že žádné rozhodnutí on sám nečetl, protože na to má advokáty. 

Babiš rovněž vyzval novináře, aby nešířili lži. Vyčinil, že se v úterý objevovaly zprávy o údajné částce, kterou má ČR vracet EU. To premiér popřel a zopakoval, že Česká republika žádné peníze vracet nebude. „Rozhodněte se aspoň na té částce,“ uvedl.

„Vy poškozujete pověst České republiky. Zahraniční politiky to nezajímá, nikdy je to nezajímalo. Pokud o tom nebudete psát, tak to nebude zajímat nikoho,“ dodal dále, což u některých novinářů vyvolalo smích. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně na tiskové konferenci, kde se vyjadřuje k rozhodnutí státního zástupce o kauze Čapí hnízdě (4.12.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně na tiskové konferenci, kde se vyjadřuje k rozhodnutí státního zástupce o kauze Čapí hnízdě (4.12.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně na tiskové konferenci, kde se vyjadřuje k rozhodnutí státního zástupce o kauze Čapí hnízdě (4.12.2019)
15:39
4. 12. 2019
!

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil mezi novináře, aby se vyjádřil k dnešnímu rozhodnutí Pavla Zemana. Tiskovku prý sledoval ve sněmovní jídelně. 

„Já jsem určitě rád, že došlo k zastavení stíhání mé rodiny, mé paní a dětí a dalších osob. Ta tendence je pozitivní (...) Já jsem nic protizákoného neudělal. Věřím, že rozhodování Zemana bylo složité, ale nejsem zas tak překvapen. Ale opakuji, že jsem nic protizákoného neudělal, každý rozumný člověk odhalí, že je to vykonstruované," uvedl.

15:12
4. 12. 2019

Mezitím se ve Sněmovně stále projednává rozpočet. Koluje informace, že jednání o nejdůležitějším zákoně roku by se mohlo protáhnout dlouho do noci. Mluví se dokonce o hlasování po půlnoci. 

Napovídá tomu i seznam řečníků, kteří se přihlásili do rozpravy se svými pozměňovacími návrhy. Prozatím je přihlášeno 17 poslanců. S přednostním právem pak ještě hodlají vystoupit předsedové stran. 

Ke slovu se už dostal Vít Rakušan (STAN). Ten zopakoval, že do dopravní infrastruktury poteče málo peněz. Národní investiční plán pak nazval „paní Kolombovou“ - pořád se o tom mluví, ale nikdo to pořádně neviděl. 

15:07
4. 12. 2019

Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) také zareagovala na vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten uvedl, že bude potřebovat ještě čas na doplnění důkazů. Válková médiím sdělila svůj odhad, jak dlouho tato procedura potrvá. 

„Nejvyšší státní zástupce řekl, že už je hodně odpracováno. Hodně jsem o tom přemýšlela, i z hlediska mé praxe, kterou mám. Půl roku nevím, co by tam dělal. Můj odhad je, že za tři měsíce by to mohlo být. Měsíc je málo, navíc když jsou v tom Vánoce,“ zmínila.

14:51
4. 12. 2019
!

Radost z konce „neuvěřitelné prasárny“ a pocit naprostého štěstí – tak se nyní cítí Andrej Babiš. Premiér to napsal Blesk Zprávám. 

„Já chci hlavně říct, že mám velkou radost a cítím úlevu, že je definitivně zastaveno trestní stíhání mé rodiny, mojí manželky a mé dcery. Zvykl jsem si na to, že jdou po mně. Že mě chtějí za každou cenu vyštvat z politiky. A protože je jasné, že mě nikdo neuplatí, museli najít jiné, sofistikovanější způsoby. Ale zatažení mojí rodiny do celé té sprosté a vylhané kauzy byla od začátku neuvěřitelná prasárna,“ napsal Blesk Zprávám předseda vlády. 

Dodává, že je rád, že má případ sestupnou tendenci. „Původně mělo spáchat trestný čin 11 osob, pak jen sedm osob a teď už na tuto údajnou organizovanou trestnou činnost stačí už jenom dvoučlenná skupina. Takže trend je pozitivní a doufám, ze směřujeme k nule a dobře to dopadne. Protože jsem přesvědčený, že jsem nic protizákonného nespáchal,“ dodal. 

14:42
4. 12. 2019

Babiš se neobjevil po obědové přestávce ve Sněmovně, kde se poslanci vrátili ke třetímu čtení státního rozpočtu. Blesk Zprávám minulý týden premiér přislíbil, že dorazí na čtvrteční interpelace. Dnes ale odmítl, že by zítra po písemných připomínkách zůstal na první bod programu, tedy na projednávání finálního auditu. 

Video  
Video se připravuje ...
14:35
4. 12. 2019

Blesk Zprávy se ptaly i pravé ruky premiéra Andreje Babiše Jana Hamáčka (ČSSD), jak se k obnovení trestního stíhání postaví. „Sociální demokracie nemá žádný nový důvod k tomu, aby měnila své rozhodnutí o účasti ve vládě,“ uvedl vicepremiér Hamáček. 

Hamáček ale uznal, že situace kolem premiéra nenahrává bezproblémovému chodu vlády. „Kauzy pana premiéra komplikují vládě práci a poškozují její úsilí o prosazování programu, který pomáhá lidem. Hnutí ANO 2011 zvítězilo ve volbách. „Má plné právo i plnou zodpovědnost za to, koho nominuje na premiéra,“ dodal Blesku. 

14:27
4. 12. 2019
!

Opoziční předsedové mluví jasně: Andrej Babiš musí podat demisi a vyřešit si své problémy.

K rezignaci premiéra vyzvali předsedové Ivan Bartoš (Piráti) a Petr Fiala (ODS). Ozvala se i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Podle Topky může jedině soud rozhodnout o vině či nevině premiéra, rezignace je ale zcela na místě. „Budeme apelovat na to, aby premiérem dál nebyl – řešíme spíše problémy Andreje Babiše, než abychom řešili problémy České republiky,“ uvedla důvod k apelu Pekarová Adamová. 

Podobně mluvili i předsedové dalších opozičních stran a hnutí. „V čele vlády potřebujeme mít člověka, který se věnuje problémům České republiky,“ konstatoval předseda ODS Petr Fiala. Ivan Bartoš pak vyzval k rezignaci jako první a to pár minut po zveřejnění zprávy. Žádost o odstoupení napsal na twitter. 

Opozice ale nevyzývá k odchodu jednotně. Vít Rakušan (STAN) o rezignaci nezažádal. Mluvil ale podobně jako jeho kolegové ze Sněmovny. „Je na zvážení premiéra, zda je to pro ČR únosné – zda bude mít prostor věnovat se práci premiéra ČR a zda je ku prospěchu ČR, aby vykonával tak důležitou funkci,“ konstatoval Rakušan na mimořádné tiskové konferenci. 

14:10
4. 12. 2019

Výzvu k rezignaci přidala na sociální síť i nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

14:06
4. 12. 2019
!

Předseda ODS Petr Fiala oficiálně vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby rezignoval. 

Občanští demokraté očekávají, že AB vyvodí osobní odpovědnost a odstoupí z funkce předsedy vlády do doby, než si své problémy vyřeší. „V čele vlády potřebujeme mít člověka, který se věnuje problémům České republiky,“ dodal Fiala.

14:04
4. 12. 2019

„Každá událost má nějaký vliv na politiku, ale je to situace, ve které jsme byli. Nevím žádné detaily,“ uvedl Lubomír Zaorálek. Na dotaz, jak bude problém řešit koalice, se zdráhal odpovědět. „Chceme se seznámit se zprávou, ale je potřeba postupovat podle pravidel,“ odvětil Blesk Zprávám. 

14:00
4. 12. 2019

Podívejte se na záznam tiskové konference Pavla Zemana i na klíčový koment o Andreji Babišovi (ANO).

Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
13:57
4. 12. 2019

I člen koaliční strany ČSSD Jan Chvojka se vyjádřil k obnovení trestního stíhání. Uvedl, že na konečném verdiktu se musí dohodnout se svou stranou, sám žádné závěry neudělá.

„Od začátku ledna 2018 říkáme, že by bylo lpší, kdyby v pozici premiéra byl někdo, kdo nemá takovou zátěž. Zeptejte se hnutí ANO, jestli nezmoudřeli,“ poznamenal dále Chvojka na dotaz novinářů, jestli současná situace premiéra nezatěžuje politickou scénu a vláda by si nezasloužila předsedu, který má čistý stůl. 

13:42
4. 12. 2019

Vít Rakušan by byl velmi rád, kdyby se pozornost novinářů přenesla právě na rozpočet. 

„Jediným adekvátním politických krokem je reakce pana premiéra – těch kauz, které zpomalují chod vlády, bylo ažaž,“ zdůraznil.

13:38
4. 12. 2019

„Je na zvážení premiéra, zda je to pro ČR únosné – zda bude mít prostor věnovat se práci premiéra ČR a zda je ku prospěchu ČR, aby vykonával tak důležitou funkci,“ uvedl krátce po tiskové konferenci předseda STAN Vít Rakušan. 

Rakušan rovněž poznamenal, že nyní končí pozornost ohledně rozpočtu a celá situace kolem premiéra je nebezpečná. „Lidé pak mají pocit, že si nejsou rovni,“ zmínil.

13:35
4. 12. 2019

Městské státní zastupitelství uvedlo, že respektuje částečné zrušení rozhodnutí o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo. K obsahu se vyjadřovat nebude.

13:29
4. 12. 2019

Obnovení trestního stíhání pořádně rozštěbetalo sociální sítě. Opoziční předseda Ivan Bartoš (Piráti) vyzval premiéra Andreje Babiše k rezignaci. Podobně se vyjádřil i předseda Petr Fiala. 

„Kombinace trestně stíhaného premiéra a aktuálního auditu EK k střetu zájmu premiéra Babiše je nepřijatelná. Je to závažná zpráva, která má vliv na celou politickou scénu. Premiér Babiš by měl do vyřešení svých problémů odsoupit a nezatěžovat jimi ČR,“ popsal Fiala.

13:20
4. 12. 2019

Odpověď na rozhodnutí Pavla Zemana přišla i z Hradu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že hlava státu Miloš Zeman si počká s vyjádřením do televize Barrandov. 

Reakce na tento příspěvek padaly velmi rychle a nebyly příliš pozitivní. Lidé posílali Ovčáčkovi pod příspěvek i fotografii výkalů s poznámkou, že jej (Ovčáčka) potkali po cestě do práce.

Více o stíhání Andreje Babiše čtěte ZDE

fimiz ( 6. prosince 2019 22:16 )

Babiš šedne http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor/-Mam-radost-Na-rete-spoustu-lidi-Milion-chvilek-chysta-akci-a-reakce-jsou-tu-Mnohdy-plne-hnevu-606039

marmat ( 6. prosince 2019 20:21 )

Jako agitka na Hlavní nádraží "DOBRÝ"

marmat ( 6. prosince 2019 19:47 )

„Mám radost! Na**rete spoustu lidí!“ Milion chvilek chystá akci a reakce jsou tu. Mnohdy plné hněvu....
...Protože by zničili park na Karláku, bude to na Václavák a HLAVNÍ NÁDRAŽÍ !!!!

marmat ( 6. prosince 2019 19:38 )

JEDEN ,jediný audit!!! 48 hodin permanentních stíhacích akcí, naprosto hysterických reakcí a útoků opozice i médií
Výsledkem honu je havárie TOP 09 s Piráty a výzva sólistovi Hřibovi k rezignaci!
Opravdu "banánová republika"

marmat ( 6. prosince 2019 19:31 )

20:30 5. 12. 2019 Miloš Zeman
„(Pavel Zeman) chce, aby policie něco došetřila. Ne prošetřila, ale došetřila. Proti tomu chcete demonstrovat? To je nesmysl".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa