Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův fond expanduje na Balkán. Koupil opravnu letadel v Srbsku

Autor: ČTK, sova - 
29. listopadu 2019
16:26

Fond Hartenberg ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) koupil srbské letecké opravny Jat Tehnika. Cenu žádná ze stran obchodu nezveřejnila. Podle webu E15.cz, který v pátek o transakci informoval, vyšla koupě na vyšší stovky milionů korun. Nákup společnosti Jat Tehnika je první transakcí Hartenbergu v Srbsku.

Letecké opravny Jat Tehnika sídlí na bělehradském letišti Nikoly Tesly. Společnost, ve které pracuje 800 zaměstnanců, má mimo jiné certifikáty k údržbě všech variant letadel Boeing 737 nebo starších airbusů A320. Za dosud státní podnik původně srbská vláda požadovala nejméně 523 milionů korun, uvádí server E15.cz.

Fond Hartenberg koupil opravny letadel prostřednictvím stejně zaměřené polské společnosti Avia Prime, v níž má většinový podíl. „Akvizicí Jat Tehnika upevňuje Avia Prime svou pozici a stává se jedním z největších nezávislých opravárenských skupin ve střední a východní Evropě,“ řekl webu E15.cz investiční manažer Hartenbergu Dejan Kostić.

Holding investuje i do asistované reprodukce

Holding Hartenberg investuje mimo jiné do zdravotnického byznysu nákupem klinik asistované reprodukce, vlastní také třeba většinový podíl v Poliklinice Modřany. Loni koupil majoritní podíl v největším středoevropském internetovém prodejci spodního prádla Astratex. Působí rovněž v biotechnologii či potravinářství. Holding byl loni v zisku 489 milionů korun po zhruba osmimilionové ztrátě v roce 2017.

Hartenberg spadá pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

murQ ( 29. listopadu 2019 21:07 )

Zatím to moc nejde, je tu nový článek Brusel rozhodl o Babišově střetu zájmů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa