Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovy přestřelky s poslanci: „Totální blb, kecy, psí bouda. A Kalousek vám nedal nic“

Autor: Nikola Forejtová - 
28. listopadu 2019
19:41

Premiér Andrej Babiš (ANO) schytal ve Sněmovně další porci kritiky. A to nejen za svou slabší docházku na interpelace. Při těch písemných chyběl v 90 procentech případů, upozornili Piráti, se kterými se dnes premiér opět ostře dohadoval a použil i svůj oblíbený argument o psí boudě. A tak bylo ve čtvrtek ve Sněmovně pořádně veselo. Pro Blesk Zprávy pak Babiš okomentoval svou chabou docházku, kterou slíbil napravit.

„Už dvě hodiny tady nepracuji, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat,“ prohlásil premiér Andrej Babiš 6. listopadu poté, co se ve Sněmovně zdlouhavě projednával daňový balíček. Uvedl, že zbytečně prodřepěl s poslanci 5 hodin, což pro něj mohlo znamenat 10 schůzek.

Ve Sněmovně je však premiér spíše příležitostným hostem, než stálým „štamgastem“. Opoziční Piráti mu dokonce vypočítali neúčast na písemných interpelacích na 90 procent případů. Babiš sám se vlažným vztahem ke Sněmovně netají, již dříve uvedl, že je to žvanírna. Slíbil však, že svou docházku napraví.

Psí bouda a Piráti - anarchisté

Právě s Piráty se však Babiš dnes ve Sněmovně dostal opět do sporu. A to kvůli Národnímu investičnímu plánu, který slíbil dodat do Vánoc. „Já nevím, proč to už dopředu vaše anarchistické hnutí všechno destruujete, všechno kritizujete,“ odmítal premiér pirátskou kritiku.

„Sám jste nepostavil ani psí boudu,“ obořil se předseda vlády na šéfa poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka. Babišova přítomnost přitom zaručila i další četné spory a přestřelky s opozičními představiteli, během kterých Babiš připouštěl: „Stát není firma, bohužel. Snažím se to řídit jako firmu, ale není to firma.“ 

Slabá docházka premiéra

S Babišovou docházkou na interpelace to skutečně není slavné. Server iRozhlas.cz pak přišel s celkovou účastí premiéra na sněmovních hlasováních. Jeho účast je vůbec nejnižší, dosahuje pouhých 27 procent. Nutno dodat, že hlasování ale o celkové docházce zcela nevypovídá. Zákonodárci totiž mohou být ve Sněmovně přítomní, ale nemusí nutně hlasovat. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) během interpelací ve Sněmovně. Zatímco on dorazil, ministerská místa zejí prázdnotou. Premiér Andrej Babiš (ANO) během interpelací ve Sněmovně. Zatímco on dorazil, ministerská místa zejí prázdnotou. | Blesk - Nikola Forejtová

Na písemné interpelace premiér dorazil od září 2018 pouze dvakrát, ve čtvrtek 28. listopadu pak potřetí. S ústními je na tom předseda vlády trochu lépe. Podle Echa24 byl přítomen ve 43 procentech.

Nad docházkou se podivovala mj. poslankyně Věra Kovářová (STAN), která je také rekordmankou v počtech interpelací na účet premiéra Babiše. Se svými otázkami a požadavky se na něj obrátila dvaatřicetkrát. Neopomněla premiéra oslovit právě i s problémem chabé docházky. 

Babiš nakonec její přání vyslyšel a na její kritiku odpověděl. „Je pravda, že se mi to v posledních týdnech často překrývalo s jinými pracovními povinnostmi,“ uvedl. „Podle kalendáře minimálně dvakrát ještě určitě dorazím a rád odpovím na všechny otázky,“ dodával v odpovědi Kovářové, se kterou se však dnes dostal do křížku.

Vyčítali si populistické kecy

Právě Kovářová dnes Babiše interpelovala opět. „Opakovaně se snažíme navýšit dotační tituly na výstavbu školek a škol. Pane premiére, jaké reálné kroky chcete učinit, aby rodiče neměli problém s hledáním školek?“ tázala se Kovářová.

„Vy to zase zlehčujete, že Babiš je totální blb, který objevil, že nejsou školky. No, já to vím už dávno. Ale já jsem pro to něco udělal, na rozdíl od vás. Vy jste neudělali vůbec nic,“ udeřil Babiš. „Jste žena, tak se budu mírnit, ale ty populistický kecy si nechte,“ zareagoval také premiér. 

Poslankyně Kovářová slova o populismu Babišovi vrátila a na oplátku připomněla, že právě ANO hlasovalo v roce 2013 proti návrhu na zřízení dotačního titulu pro školky. „Řekl jste, že jsem žena, že se budete mírnit - pane premiére, že se budete mírnit a ať si nechám ty populistické kecy. Takže vy jste muž, já se mírnit nebudu. Tak si ty kecy taky nechte,“ nedala se Kovářová.

Kalousek vám nedal ani korunu“

Babiš však připomněl i to, že v dobách, kdy byl ministrem financí a poslankyně Kovářová starostkou v Chýni, se do její obce poslalo na dotacích 185 milionů. „Dostali jste to díky mně! To bylo ještě před tím, než mě Sobotka (expremiér) vyrazil. Vy jste neudělala nic,“ šil do Kovářové Babiš a dodal: „Tady za dveřmi jste mi řekla, že do vaší Chýně vám Kalousek nedal ani korunu. A za mě, za ministra financí, jste dostala 185 milionů do vaší obce, abyste mohla přijít na otevření a tam mít ten projev. O to vám hlavně jde, abyste měli ty projevy. Díky mojí práci.“

Není to poprvé, co se Kovářová dostala s Babišem do křížku. Premiér jí v minulosti označil za zoufalou kvůli tomu, že jej nařkla z využívání armády falešných profilů, opěvujících jeho příspěvky na facebooku.

Nekonfliktní vztahy se Zemanem

Kovářová dnes poukázala i na dobré vztahy Babiše s prezidentem Milošem Zemanem. „Velmi dobré vztahy s prezidentem. No, to jste mě pobavila, já mám nekonfliktní vztahy s panem prezidentem. Vím, že naše společnost žije hlavně v konfliktech, že by se to někomu líbilo, kdybychom měli konfliktní vztahy,“ reagoval Babiš, když se ho Kovářová dotazovala na doplnění Ústavního soudu dalšími nominanty.

Do konce roku by přitom měly proběhnout ještě dvě písemné a ústní interpelace. „Slíbil, že promluví s prezidentem a že přijde. Je chlap, a já věřím, že chlap své sliby splní,“ řekla Kovářová Blesk Zprávám. 

Babiš: Docházka mi nevycházela, ale mohu aspoň vyvracet bludy

Blesk Zprávy: Pane premiére, po čase jste opět zavítal na interpelace. Proč na ně nechodíte častěji?

Babiš: Interpelace byly důležité, jsem rád, že jsem tam šel - po delším čase. Lituji, že nechodím častěji, je to velká příležitost pro mě vyvracet bludy opozice. Jsem spokojený, že jsem tam byl, a není to tak, že bych tam nechodil naschvál. Mám další i zahraniční povinnosti. Takže to nevycházelo.

Jak vnímate výtky, že ve Sněmovně nejste přítomen?

Babiš: Já chci řešit premiérské věci. Nešel jsem do politiky, abych byl poslancem a mluvil tam, ale abych pracoval ve vládě. Navrhovali jsme už dávno klouzavý mandát, který ale nebyl přijat. Nemůžu dělat zodpovedně premiéra i poslance. Dělám premiéra a každou neděli píšu (týdenní hlášení na facebooku - pozn. red.), a to je moje role.

Co jste říkal na dnešní porci kritiky? A chtěl byste pohnout s návrhem, aby měli poslanci omezený čas ke sněmovním projevům jako takovým?

Babiš: To měl za úkol Vondráček, ale to neprošlo. Ptal jsem se proč, protože to funguje i v Německu. U nás může někdo mluvit tři dny, a pak nám tu stojí zákony.

Šokuje mě, jak všichni dokáží mluvit, i když ví, že to tak není. Ale někteří poslanci přitom komunikují slušně a normálně, a já pak taky komunikuji slušně a normálně. Je to o lidech. Piráti apriori vystupují nepřátelsky a já s tím nic neudělám.

Kdy tedy přijdete na další interpelaci?

Na ústní přijdu pátého ještě.

Na Mikuláše? Takže donesete uhlíky?

Ne, to ne. Chovají se už slušně.

 

 

marmat ( 29. listopadu 2019 16:38 )

Kdo nezvládl emoce z nabídky služeb a luxusních možností o kterých se mu za komouse ani nezdálo , nedopadl dobře 🤯 Ono to chtělo opravdu mít chutě na uzdě 🤔Byl to skok z Trabanta do Mercedesu...Pokud pak není na provoz...!?😨

marmat ( 29. listopadu 2019 16:28 )

Za totace nikdo půjčky nenabízel a hlavně nebylo NA CO SE ZADLUŽIT 😜🤓prázdné regály fronta na banány, toaletní papír i dámské vlo.ky😱
Nefungovaly hypotéky a necestovalo se na dluh v OP byl uveden zaměstnavatel.

marmat ( 29. listopadu 2019 11:50 )

Nautilus Tomíčka příliš řešíte......jeho role s dalšími trolly je prostá:
PROVO­KOVAT­....­...NE­DISKU­TOVAT🤮

marmat ( 29. listopadu 2019 11:48 )

Vám chybí kulový- naprosto evidentně.....jen trochu inteligentní diskuze a budete běžný Trollí provokatér...takto jste velmi dětinský a zoufalý 😰

marmat ( 29. listopadu 2019 11:43 )

Jste sám anonym01 nebo její klon.... každopádně kdo si půjčuje a myslí, že nemusí vracet je leda vrah věřitele v blbý detektivce....jinak JOUDA z Bangladéše....velmi pomatená mysl😫soustrast 😱

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa