Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Rozkrádal ministerstvo, zabil lidi.“ Babišovy výpady Kalousek u soudu neodrazil

Aktualizováno -
8. dubna 2019
13:59
Autor: ČTK - 
8. dubna 2019
12:39

Soudy nebudou řešit spor poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně výroků ve Sněmovně. Odvolací senát středočeského krajského soudu potvrdil, že věc spadá pod sněmovní mandátový a imunitní výbor. Vyplývá to z justiční databáze. Kalousek žaloval Babiše za výroky před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD o tom, že „rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. Nejprve po premiérovi žádal omluvu, Babiš to ale opakovaně odmítl.

Řízení o Kalouskově žalobě na ochranu osobnosti zastavil už v lednu Okresní soud Praha-západ. Odvolání Kalouska a Babiše řešil Krajský soud v Praze koncem minulého týdne. „Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ uvádí u příslušné spisové značky databáze Infosoud.

Kalousek v pondělí řekl, že se k věci nemůže blíže vyjádřit, protože ještě nedostal odůvodnění. Spor podle něho ale nekončí. „Pokud je mi upíráno právo na nestranný proces, tak zcela určitě po poradě s právníkem přistoupíme k mimořádným opravným prostředkům,“ uvedl. Imunitní výbor podle Kalouska věc projednávat nebude, protože se na něj neobrátí. „Už jsem jasně řekl, že chci jít civilní cestou, nikoli disciplinární nebo trestněprávní,“ zdůraznil. Babišovu reakci ČTK zjišťuje.

Skutečnost, že se případ před výbor bez případného Kalouskova podnětu s největší pravděpodobností nedostane, potvrdil také jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). „V zásadě platí, že soud nemůže přikazovat mandátovému a imunitnímu výboru,“ řekl ČTK. Stoprocentně ale bude moci toto stanovisko potvrdit, až si prostuduje soudní rozhodnutí.

Babiš se v červenci 2018 na plénu Sněmovny do Kalouska ostře pustil a tykal mu. Kalouska před loňským hlasováním o důvěře vládě ANO a ČSSD označil za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Reagoval na poslancova slova o tom, že premiér při vysvětlování kauzy Čapí hnízdo křivě přísahal na zdraví svých dětí. „Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska, zloděj zlodějský, nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech,“ prohlásil tehdy předseda vlády. Kalousek následně požádal Babiše o omluvu, premiér to ale opakovaně odmítl.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny mimo jiné vede disciplinární řízení proti poslancům. Jeho jednání jsou, na rozdíl od jednání soudů, vždy neveřejná. Výboru v současné době předsedá Stanislav Grospič (KSČM). Z 19 členů jich osm reprezentuje hnutí ANO. TOP 09 má ve výboru jediného zástupce, a to právě Kalouska.

schwertrans ( 7. června 2019 07:18 )

PrasátkoPepíček. Je mi velice líto to naše prasátko, ale již se na tebe vaří voda. Pan řezník už se těší, jak si na tobě pochutná.

schwertrans ( 7. června 2019 07:14 )

PrasátkoPepíčku máš smlůlu. Již se na tebe vaří voda a řezník chrochtá blahem, jak si na tobě pochutná.

The_best_Babis ( 6. června 2019 19:40 )

The_­best_B­abis­:ODS­..pa­ne Fiala..kdy nám vrátíte s Top oo KDU 35mld?? Kdy již zavřou Kalouska do basy a Mináře s poruchou osobnosti bez vzdělání do blaznince?? Brecite jak je vše špatně...za celou dobu jsem tady neviděl jediné jméno na pozici před. Vlády..Nikdo jiný tady není.. jediný Babiš!! Je to správný politik a jediný hrdina od Masaryka..

halba ( 9. dubna 2019 16:41 )

A co svagr Kasak?

Pepicek1953 ( 9. dubna 2019 12:57 )

jen se divím že Míra Kalousek nikomu dodnes nevysvětlil jak to bylo s Andrlíkem a s padákama s jeho firmičky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa