Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dohra televizní války Klause a Pitharta: Potměšil si rýpl do exprezidenta

Autor: Nikola Forejtová - 
21. listopadu 2019
06:05

Václav Klaus a Petr Pithart se v debatě ČT pustili do sebe. Pithart útočil, že heslem ODS bylo v 90. letech „Kupónová knížka volí ODS“, Klaus o den později mluvil o „zapšklém“ Pithartovi. Ten nyní spor okomentoval pro Blesk Zprávy. A přidal se i herec Jan Potměšil, kterého naštvala Klausova poznámka, že letenská demonstrace byla kýčem na desátou. Co exprezidentovi vzkázal?

Spor o kupónovou privatizaci přerostl do výměny názorů osobního rázu. Exprezident Václav Klaus a expremiér Petr Pithart si na obrazovce ČT nic nedarovali. Do Klause se nyní pouští i herec Jan Potměšil, a to kvůli poznámce o letenské demonstraci. 

Pithart: Průběh privatizace jako fiasko

Někdejší premiér Pithart míní, že Klausem tolik opěvovaná privatizace neměla zdaleka tak příznivé dopady. „Bylo to naprosté fiasko. Neskočilo to hlavně ani původním návrhem Klause, jak jsem se s ním seznamoval. V počátku se mi líbil. Líbila se mi představa, že budou Češi v novinách hledat burzu,“ řekl Pithart Blesk Zprávám poté, co se o privatizaci dohadoval s Klausem na televizní obrazovce.

Fiaskem míní Pithart mimo jiné i to, že se řada držitelů napálila u podvodníků, kteří jejich kupony využili ke svému prospěchu. Mnoho neodkoupených akcií navíc skončilo pod fondy, které z velké části vlastnily banky. Knížku s kupony si mohl pořídit každý plnoletý občan za asi 1000 korun. Obsahovala deset kupónů a majitel se stával DIK (držitelem investičních kupónů). Pomocí poukázek se mohl ucházet o akcie různorodých podniků, které byly v příslušném kole prodávány.

K „podvodu století“, jak čachrování s akciemi nazval nynější prezident Miloš Zeman, si Pithart ještě přisadil.

Po třaskavější debatě s Klausem Pithart uznává, že úspěšná nebyla ani metoda privatizace, kterou prosazoval coby premiér. Tedy prodej podniků velkým akcionářům ze zahraničí.

Pithart se například přímo podílel na převzetí Škody Auto německým Volkswagenem. Pithartova vláda měla na starost prodej 35 velkých podniků, realizovat vše nestihla.

Expremiér se ale hájí. „V tom zkráceném mandátu, který jsme si sami, idiotsky a dobrovolně zkrátili na dva roky, jsme byli ve velikém spěchu a ovlivňovali jsme obě vlády. Byl tam časový stres a šlo opravdu o hodiny,“ řekl.

Neodpustil si ale ani další popíchnutí na adresu exprezidenta Klause a jeho kupónů. „Byl tam časový stres a závod o Škodovku a Kopřivnici. Klaus vyhrál u Kopřivnice. Přesvědčil vedení, že když tam bude 10 tisíc akcionářů, kteří tomu nebudou rozumět, tak si budou moci dělat, co chtějí,“ míní. 

Kupónová privatizace jako obrovský omyl?

„Kupónová privatizace byla obrovský omyl. Potřebovali jsme někoho, kdo by přinesl peníze a pomohl nám vyrovnat se světové konkurenci,“ myslí si tehdejší ministr průmyslu Jan Vrba. Uvedl to v rozhovoru pro Lidové noviny. 

Tak vypadala kuponová knížka v reálu. Tak vypadala kuponová knížka v reálu. | Profimedia/ Edmund Kijonka

Největší problém s knížkou nastal ve chvíli, kdy se objevil Viktor Kožený se slibem tzv. „zisku desetinásobku“, jak si myslí i Pithart.

Kožený propagoval slib investorům v tzv. harvardské skupině. Ta díky odkupování knížek převzala kontrolu nad majetkem v účetní hodnotě minimálně 60 miliard korun. Tržní hodnota se pak podle expertů zvedá na stovky miliard. Kožený je stíhán za to, že údajně „obral“ skoro čtvrt miliónů Čechů.  Prezident Zeman ho proto v Českém rozhlasu označil za „ekonomického zm*da“. 

„Orgány tehdy vůbec neměly na to, aby tu hospodářskou kriminalitu spojenou s tehdejší privatizací rozkryly. Kupónová privatizace nebyla něčím marginálním. Přece heslo ‚Kupónová knížka volí ODS‘ bylo volebním sloganem strany, kterou jsi vedl,“ obrátil se v ČT Pithart k zakladateli a tehdejšímu šéfovi občanských demokratů Klausovi. Ten to v tu chvíli zkoušel rozporovat, ale nedokázal to vyvrátit.

Politolog zpochybnil existenci hesla ODS

Měla ODS skutečně volební slogan, o kterém mluvil Pithart? „Byla to nejlepší reklama, jaká šla. Mít kuponovou knížku s podpisem ministra financí a předsedy ODS,“ řekl Blesk Zprávám politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Video  Jejich táta obral Čechy o miliardy: Dcery Koženého žijí v luxusu!  - Tereza Kühnelová
Video se připravuje ...

Užití zmíněného hesla ale odborník zpochybnil. „Podle mě je to nesmyslné, žádný takový slogan neměla, ale na beton to nepotvrdím,“ pokračuje politolog pro Blesk Zprávy. „Není vyloučené, že to zaznělo někde okrajově, to vyloučené není, ale hlavní slogan to určitě není,“ zmínil.

Ono heslo odmítal i samotný Klaus. „Takhle to znělo, přímo? To tedy určitě ne,“ reagoval Klaus a při debatě nesouhlasně kroutil hlavou. Také uvedl, že zapátrá, zdali to tak je. 

Sám Pithart nyní spor o heslo mírní. „Já to mám v paměti, ale nejsem profesionální historik,“ uvedl nyní Pithart. 

Potměšil: Klausovi přeji přátele

I televizní debata Klause a Pitharta ale byla důkazem, že otazníky kolem porevoluční privatizace nadále přetrvávají. Po téměř 20 letech od krachu harvardské skupiny se původní majitelé knížek stále domáhají svého zisku, prozatím neúspěšně. 

Mimo porevoluční záležitosti se ale v debatě řešily i záležitosti více než aktuální. Především pak demonstrace na Letné, která proběhla v sobotu 16. listopadu. 

Klaus se do protestujících opřel v pondělním rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz. „Kombinace lidí, kteří tam byli, to je kýč na desátou. Ti lidé si spolu ani nemají co říct, nicméně je sjednocuje ambice být u toho, být vidět a slyšet a těch několik totálně zprofanovaných uměleckých představitelů, kteří si nemohou pomoct, aby se nepřidali ke každé takové věci, to se člověk musí opravdu jenom usmívat,“ ohradil se Klaus.

Jedním z vystupujících na Letné byl i herec Jan Potměšil. Potměšil už v den protestu Blesk Zprávám řekl, že demonstrace je právem demokratů a na Klausova slova pro nás zareagoval. 

„Má smysl se zabývat tím, co si myslí Václav Klaus? Vždycky jsem se řídil jen svým srdcem a rozumem a vždycky jsem se přidal, když jsem v tom viděl smysl. Václavu Klausovi bych opravdu upřímně přál, aby měl tolik vzácných přátel, s nimiž jsem se já potkal na pódiu na Letné,“ uvedl. 

Video  Jan Potměšil  - Nikola Forejtová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 25. května 2020 16:24 )

Srdce p.Potmesila moc dobrého nepobralo,on a cela jeho rodina jsou velmi zlí lidé,může se stokrát za srdéčko držet,ale nikdo mu tu frašku neuvěří,skutky mluví za vše,škoda mluvit.

kriv ( 26. prosince 2019 12:02 )

Potměšil bude chválit každého kdo ho vezme na pódium.Ať se podívá do zrcadla a zaleze prase vylízaný a kdyby byl *** tak by mohl kandidovat v příštích volbách za demo blok.

kriv ( 26. prosince 2019 12:00 )

Potměšil bude chválit každého kdo ho vezme na pódium.Ať se podívá do zrcadla a zaleze prase vylízaný a kdyby byl *** tak by mohl kandidovat v příštích volbách za demo blok.

dobryclovek ( 23. prosince 2019 10:46 )

Potměšil!! tebe buh málo trestá že musíš kvičet hovna jelit blbu Mináře,Rolla dobře placených živnostníku.Přeci to co děláte vy šaškové umělecká luzo předčítání papíru s texty se dělo v roce 1949 za komunistu!! stejné texty psali stejná hovada jako ted a stejná hovada je přečítali to jste tak hluboko klesli že předčítáte články retardu!! když jsem viděl ty komunistické huby hrajicí soudru­hy,sou­druž­ky,par­tyzá­ny jak jste se udávali pomlouvali Svěrá­ku,Hru­šinský­ch,Tro­janu,­Macháč­ka,Ko­lářo­vé,I­sová,­Gais­lero­vá,Ště­páno­vá,haj­tra Basiková tebe vynášeli na podium jako první traktor při kolektivizaci JZD!! A vy budete kvičet hovna na náměsti hanba by vás mělala fackovat pitomci ubožáci!!

Ifigenie ( 24. listopadu 2019 03:32 )

Pan Potměšl je asi docela fajn člověk. Ale jestli měl přátele na té trapné protivládní akci na Letné, tak to je chudák, že ti přátelé mají takovou kvalitu, bohužel. Divím se, že se sám zúčatníl. Tato demonstrace milonového chlívku nebylo totiž nic jiného, než útok neúspěšných stran demobloku, které se nemohly dostat řádnou cestou voleb k vládě, tak to dělají takto přes nějakého Mináře. Jejich vůdci se pak skrývají mezi davem tupách řvoucích ovcí. Je to urážka plyšáku, protože tehdy, my blbci cinkali klíči za svobodné volby a dnes, když je máme , tak banda protivládních zmetků chce udělat převrat? A toho se Potměšil vesele zčastňuje? Trapné a smutné!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa