Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Taková drzost!“ Klaus se kvůli juniorovi dopálil, Pithart je zapšklý, Letná kýč na desátou

Autor: Tomáš Vašek, kal - 
19. listopadu 2019
20:40

Bývalý prezident Václav Klaus po událostech uplynulého víkendu přišel s gejzírem zloby. Hodně ho naštval nejen vulgární útok na jeho syna Václava Klause ml. 17. listopadu na Národní třídě, ale také další reakce na celý incident, ve kterém figurovalo i malé dítě. Exprezident Klaus přiznal, že se na oslavy 30 let svobody fakticky raději uchýlil do zahraničí. Diváci ČT ho mohli ale vidět v debatě s jeho souputníky z Občanského fóra, ze které kapala zášť mezi ním a bývalým českým premiérem Petrem Pithartem. Klaus ji pro Parlamentnílisty.cz přiživil.

„Tomuhle nefandím, to je naprosto jasné a známé,“ byla první slova exprezidenta Václava Klause poté, co byl na úvod rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz vyzván, aby okomentoval sobotní demonstraci v Praze. Tu zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii a už podruhé tak s účastí kolem čtvrt milionu lidí naplnil Letenskou pláň.

Kombinace lidí, kteří tam byli, to je kýč na desátou. Ti lidé si spolu ani nemají co říct, nicméně je sjednocuje ambice být u toho, být vidět a slyšet a těch několik totálně zprofanovaných uměleckých představitelů, kteří si nemohou pomoct, aby se nepřidali ke každé takové věci, to se člověk musí opravdu jenom usmívat,“ ohradil se Klaus nejen proti „ultimátům“, která spolek na Letné premiéru Babišovi vyjádřil, ale i vůči akci jako takové.

Klaus byl během oslav mimo republiku záměrně

„Přijměme, že žijeme v normálním standardním a stabilizovaném státě a tam nepatří ultimáta. Tam patří normální politický souboj, ale toto není forma normálního politického souboje,“ míní exprezident.

V rozhovoru se také v souvislosti s letenskou demonstrací Klaus vyjádřil, že podle něj byla oslava 30. výročí 17. listopadu „ukradena profesionálními revolucionáři“.

„To, že účastníci Listopadu 1989, jako prezident Miloš Zeman, který tehdy na Národní třídě byl, že se tam neodváží jít, nebo že já přijmu účast na konferenci kdesi v Bavorsku, protože nemám potřebu se tam setkávat a utkávat s těmi lidmi, nebo to, že můj syn, který byl jedním ze studentských lídrů a bylo na něj teď na Národní třídě křičeno… Co k tomu říci,“ řekl bývalý prezident a předseda vlády.

Video  Babiše vyzývali k demisi, opozici ke spolupráci. Minář shrnul protest na Letné  - abl
Video se připravuje ...

Zatímco během minulého týdne Klaus ještě mlžil, jak to s ním letos na Národní bude, nyní potvrdil, že na jubilejní výročí listopadových událostí raději odjel z republiky. Zahraniční cestu svého otce Blesk Zprávám potvrdil už v neděli exprezidentův syn Václav Klaus mladší.

„Táta je v zahraničí, volal nám a zajímal se, jestli jsme v pořádku,“ uvedl Klaus mladší s odkazem na incident z Národní třídy. Dodal, že to není poprvé, co exprezident Klaus 17. listopadu v centru Prahy chybí, ale prý „tak počtvrté“.

„V čem byl vychován můj syn? Taková drzost!“

Právě zmínka o incidentu, který v neděli potkal jeho syna, rozproudila Klausovi během rozhovoru krev. Redaktor totiž připomněl twitterový komentář Nadačního fondu proti korupci, který zněl: „Jen člověk vychovaný v absolutním sobectví a bezlásce bere své dítě do války. Litujeme Václava Klause ml.“

Právě fakt, že bývalý člen ODS a nynější lídr Trikolóry vzal s sebou na Národní třídu i malou dceru Elišku, rozvířil samostatnou debatu. Minimálně na sociálních sítích. Řada lidí kroutila hlavou nad tím, proč někdo útočí na muže s malým dítětem, přišlo jim to přes čáru. Jiní ale poslance přímo obviňovali z toho, že svého potomka „zatáhl“ do situace záměrně. Podle atmosféry ve společnosti údajně musel počítat s tím, že na něj přítomní budou negativně reagovat.

Video  Klaus ml. na Národní: Pískot, křik i potlesk  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Když se Klaus ml. přibližoval k pamětní desce obložené svíčkami, dav spustil hlasitý pískot a pokřik „Hanba!“ Kromě něj se ozývaly i vulgární nadávky. „Táhni s fotrem do p*dele¨!“ zněla například jedna z nich. V reakci na to vzal Klaus mladší svou holčičku do náruče a snažil se odejít.

Někteří z veřejných činitelů se po události rozhodli kolegu politika bránit. Učinil tak například poslanec Dominik Feri (TOP 09) nebo expremiér a bývalý kandidát na prezidenta Mirek Topolánek. Opačného názoru byl starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

„Takto neoblíbený člověk by s sebou – když už se jde ukázat – neměl tahat dítě… Odmítám předem všechny logicky znějící protiargumenty. Neměl prostě,“ napsal na twitteru přesvědčený Novotný. A reagoval i na Feriho příspěvek, který se nesl ve smířlivém duchu.

Jasný názor na vyjádření Nadačního fondu proti korupci měl i exprezident Klaus. „Fond proti korupci nemá cenu komentovat. Jakoukoli reakcí na tyto lidi bych se ponižoval. V čem byl vychován můj syn… Taková drzost něco takového vyslovit! Nemá smysl to jakkoli komentovat,“ řekl Parlamentním listům.

„Říkej Vrba a Vlasák!“ okřikl Pithart exprezidenta

Co Klaus okomentoval už obsáhleji, byla osobnost Petra Pitharta, se kterým diskutoval v pořadu, který 17. listopadu večer vysílala Česká televize. Spolu s nimi v diskusi vystoupil i bývalý dlouholetý poslanec ČSSD a expert na ústavní právo Zdeněk Jičínský. Jinak vůdčí postavy polistopadového Občanského fóra.

V průběhu debaty se oba bývalí vrcholní politici častokrát názorově střetli a zazněly i vzájemné připomínky ke způsobu vyjadřování toho druhého. Jedna z konfrontací Klause a Pitharta se týkala i ožehavého tématu kupónové privatizace a toho, nakolik byl majetek v Česku rozkraden.

„Orgány tehdy vůbec neměly na to, aby tu hospodářskou kriminalitu spojenou s tehdejší privatizací rozkryly. Kupónová privatizace nebyla něčím marginálním. Přece heslo ‚Kupónová knížka volí ODS‘ bylo volebním sloganem strany, kterou jsi vedl,“ obrátil se Pithart k zakladateli a tehdejšímu šéfovi občanských demokratů.

Takhle to znělo, přímo? To tedy určitě ne,“ odmítl Klaus a nesouhlasně kýval hlavou.

Ke konci debaty, když se její téma znovu nachýlilo k událostem privatizace, už Pithart nevydržel a okřikl Klause kvůli obratu, který s gustem používá. Když chce někoho ponížit, uvádí jeho příjmení v množném čísle. „(…) A tví ministři, ti Vrbové a Vlasákové,“ mluvil exprezident o bývalých členech Pithartovy vlády z let 1990 až 1992.

„Říkej Vrba a Vlasák, prosím tě!“ nabádal Pithart zvýšeným hlasem Klause ke správnému vzoru oslovení.

Klaus: Pithart je neuvěřitelně zapšklý a nikdy nestrávil prohru

V rozhovoru den po debatě se Klaus do bývalého federálního premiéra a exšéfa Senátu razantně opřel. „Někdo neoslavuje, někdo je zapšklý a moje včerejší debata s expremiérem Pithartem to dokazuje. Jeho nekonečná zapšklost a to, že byl poražen v demokratických volbách a nemůže se z toho vzpamatovat a teď kvůli tomu nespí, je tím nepřetržitě neurotizován a míra jeho zapšklosti je neuvěřitelná,“ svěřil se Klaus.

A pokračoval sdělením o tom, jak Pithartovi podobným poskytuje rady. „Těmto lidem říkám, že nebyli nikdy sportovci, nikdy nezažili, že někdy vyhrají a někdy prohrají. To jsou lidé, kteří neumějí zvítězit a prohrát a nedělní způsob, kterým to demonstroval Petr Pithart, byl úsměvný.“

Klaus se teď snaží dohledat, jestli heslo s kupónovou knížkou jeho ODS někdy používala. A prý ho ze všech stran přesvědčují, že ne.

Video  Václav Klaus o listopadu ´89: Havel prezidentem? To snad ne, zhrozil jsem se tenkrát  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hast ( 20. listopadu 2019 11:18 )

Pane jo,to je žluče.

domecek30 ( 20. listopadu 2019 10:50 )

ty tady nepíše "pravdu", ale napadáš a diktuješ druhým co smí dělat a kam smí chodit. A upozorňovat na překlepy a nedokázat ani opsat to, čemu se vysmíváš může opravdu jen debil

domecek30 ( 20. listopadu 2019 10:44 )

Tak si to po sobě přečti, ty prolhaná, a najednou kupodivu velice ublížená ,rypno

domecek30 ( 20. listopadu 2019 10:15 )

asi jsi chtěla napsat Mináše.. Když není co, opravují se překlepy, to zvládne každej debil. A ještě se ti do nepodařilo opsat "správně" po mně

domecek30 ( 20. listopadu 2019 10:11 )

kusinda1, nech na každém, aby si sám rozhodl, co bude komu žrát a co ne. Nech na každéím, a TY o tom rozhodovat NIKDY nebudeš, kdo si svoje dítě kam smí vzít . Na Letné jste je měli také a učili je navíc skandovat prasárny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa