Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Neználek Babiš sklízí posměch. Kádr zahraničního obchodu nevěděl o výjezdní doložce?

Autor: Jakub Veinlich - 
19. listopadu 2019
16:20

Kdo chtěl vycestovat za hranice Československa, musel projít složitým martyriem, aby dostal povolení. Pryč se mohlo jen na zvláštní povolení – takzvanou výjezdní doložku. Bez ní mohli cestovat jen vyvolení. Včetně dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO), který pracoval v zahraničním obchodu. O podobných praktikách prý ale nevěděl, za což teď sklízí ťukání na čelo a posměch.

Aby byl československý občan ochráněn, měl sedět doma. Třeba i za cenu ostnatého drátu. Když už se rozhodl pro vycestování, musel projít složitým úředním procesem. A ani tak do poslední chvíle nevěděl, zda ho někam pustí. Výjezdní doložka, tedy úředně schválený dokument, byla nezbytnou podmínkou pro vycestování jinam než do zemí východního bloku.

„Dnes (v neděli, pozn. red.) byla na výstavě v Národním muzeu vystavena tzv. výjezdní doložka. Mladí to dnes ani nepochopí,“ řekl pro iDnes Andrej Babiš. Premiér zároveň v neděli 17. listopadu, v den 30. výročí sametové revoluce, zalitoval v projevu v Národním muzeu svého předlistopadového členství v KSČ.

Babiš sám přiznal, že s výjezdní doložkou žádnou zkušenost nemá a ani ji nepotřeboval. Byl přitom 17. listopadu 1989 v Maroku.

„Tehdy jsem jako pracovník zahraničního obchodu, jehož pracovní náplní bylo cestovat do zahraničí, ani nevěděl, že bez toho lidi nemohou vycestovávat do zahraničí. Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ tvrdí dnes Babiš.

Video  Proslov premiéra Andreje Babiše v Národním muzeu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Premiér také čelí další vlně kritiky. První dorazila poté, co si 17. listopadu vzal na Národní třídu kravatu s ruskou trikolorou – a tu národní si vyměnil až při cestě do Národního muzea. Nejtvrdší kritika přišla na Babišovu hlavu tradičně z řad opozice.

Europoslankyně ODS: Premiér si dělá nepokrytě srandu

„Podle mě si z nás pan premiér už úplně nepokrytě dělá srandu. Tohle už fakt není normální...,“ komentovala například Babišův výrok europoslankyně Veronika Vrecionová z ODS na svém twitterovém účtu.

Video  Do Babiše šila Mirka Němcová z ODS: Nad ránem chodili vždycky estébáci. Se Zemanem rozdělují společnost.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Andrej Babiš je buď pitomec, nebo si myslí, že občané jsou pitomci. V obou případech musí skončit,“ přisadil si ještě k tomu Vrecionové stranický kolega, bývalý náměstek na ministerstvu školství Jiří Nantl.

A objevily se také různé vtípky, někteří lidé si dělají z Babiše legraci, zda ví, co to byla pohraniční stráž, nebo když prý premiér nepochopil, k čemu je výjezdní doložka, jak mohl pochopit, k čemu je vázací akt.

Video  Babiš prošel přes Václavák. „Ostuda,“ stěžoval si na neuklizený nepořádek.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Jinými slovy nám pan asi premiér říká: jsem totální ignorant, byl jsem z prominentních poměrů a ten režim mu asi nejspíš v tomto směru vyhovoval,“ kritizovala pak Babiše první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Objevily se ale i vtipné komentáře. Jeden z nich přidal například falešný účet pod jménem Jaroslav Faltýnek, který glosuje kroky premiéra Babiše. Tentokrát na svůj twitterový účet přidal i fotografii.

Co byla výjezdní doložka?

Výjezdní doložka platila v Československu od roku 1948 a lidé mohli začít volně cestovat až od 4. prosince 1989. Kdo vycestoval bez tohoto dokumentu, byl stíhaný pro trestný čin opuštění republiky. K výslechu chodili jak rodinní příslušníci, tak například i spolupracovníci.

marmat ( 20. listopadu 2019 09:57 )

ellaella : Trollové jsou placeni za provokování ... nikoliv za seriozní diskuzi....
Takoví by byli podstatně dražší !!!!!!!!

marmat ( 20. listopadu 2019 09:53 )

A ostatní si načtete, když nebudete líný dítě......

marmat ( 20. listopadu 2019 09:48 )

BABISE_NECHCEMEN) zato Vaše postupy, udání a intriky stady a do Bruselu neustále pořek­vapu­jí/šo­kují­...je to halt obrovská fuška DRTIT vítěze

xiioma ( 20. listopadu 2019 08:34 )

jjusa, meleš pořád dokola, co tam máš nového?

murQ ( 19. listopadu 2019 23:38 )

to jde? charakterně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa