Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Rozvod u Babiše: Exministryně Malá dráždí fotkami s kamarádkou ze Sněmovny

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. listopadu 2019
06:05

Přišla o ministerstvo, strávila tam pouhých 13 dní. Taťána Malá (ANO) však zůstala poslankyní. A po roce a půl mimo úřad pro Blesk Zprávy přiznala, že je rozvedená. „Divočina“ kolem jejího konce po plagiátorské aféře ji stála nejen křeslo, ale i vztah. Pro Malou však jde život dál a ničeho prý nelituje. Spolu s kamarádkou z ANO Monikou Obornou jsou pak sněmovními „princeznami“ Instagramu.

Jestli lze považovat Moniku Babišovou (45) či vicepremiérku Alenu Schillerovou (55, za ANO) za královny Instagramu, poslankyně z ANO Taťána Malá (38) a Monika Oborná (30) jsou sněmovními „princeznami“ sociálních sítí. Dvojice pohledných blondýnek si neváhá čas od času pořídit selfie přímo ze sněmovního sálu. 

A Malá má opět důvody k úsměvům. Zažila si však za poslední rok a půl krušné chvilky. V červenci 2018 přišla po pouhých 13 dnech o křeslo ministryně kvůli plagiátorské aféře. Dodnes si myslí, že neudělala nic špatného. Matka tří školou povinných dětí se však vedle toho také rozvedla. 

Krach vztahu

Původní profesí právnička Malá byla vdaná za brněnského advokáta a insolvenčního správce Ondřeje Malého - o 12 let staršího. Členem ANO se stal i on - již v listopadu 2013.

„Zásadní změna byla, že jsme se rozvedli. Byla to největší změna, naše manželství tu divočinu prostě nevydrželo,“ přiznala pro Blesk Zprávy Malá.

Nyní se snaží věnovat vedle práce poslankyně a krajské radní svým dětem. „Člověk si ve vypjaté situaci, která u mě nastala, uvědomí, co je v životě opravdu důležité. Snažím se věnovat volný čas, který mám - a je ho bohužel někdy opravdu málo -, dětem,“ říká matka dvou dcer a jednoho syna. Všechny její tři děti jsou školou povinné.

Opisování naprosto vylučuji, říká Malá

K plagiátorské aféře, která ji připravila o křeslo ministryně, dnes Malá říká: „V životě nelituji nikdy ničeho, co jsem zažila, prožila. Ať jsou to věci, které jsou dobré nebo špatné, všechno vás posune. I tenhle zážitek, byť byl hodně tvrdý, mě posunul o pořádný kus dál. A to jak osobně, tak profesně.“ 

Malá se do problémů dostala kvůli podezření  z plagiátorství u diplomky z práv na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde promovala v roce 2011.

Fotogalerie 17. listopad 2019: 30 let svobody 271 fotografií

„Já tím, že mám v tomhle směru čisté svědomí a dodnes mě nekontaktovala ani škola, já jsem neviděla ani závěry komise, která zasedla, prostě vůbec nic, tak se mně to velmi těžko hodnotí. Nemohu vyloučit, že jsem v té práci udělala chyby, ale naprosto vylučuji, že jsem ji opsala. Ať jednu, nebo druhou,“ zmínila i další diplomku z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, kterou absolvovala v roce 2005. I proto má před jménem tituly Ing. i Mgr. O ně ani přes podezření nepřišla.

ANO selfie: Zleva Alena Schillerová, poslankyně Monika Oborná, Andrej Babiš a exministryně Taťána Malá ANO selfie: Zleva Alena Schillerová, poslankyně Monika Oborná, Andrej Babiš a exministryně Taťána Malá | Facebok / Instagram Taťány Malé, Facebok / Instagram Moniky Oborné

Exministryně: Asi jsem se někomu nehodila

V čem dnes s odstupem času vidí Malá důvod svého rychlého konce ministerské kariéry? „Beru to tak, že jsem se na tom místě prostě někomu úplně nehodila a bylo potřeba podniknout všechno pro to, aby to bylo jinak,“ míní.

A hájí se dál: „Za strašně nespravedlivé považuji to, že někdo posuzuje práci napsanou před 15 lety dnešním stigmatem. Já jsem neměla ani takové možnosti, jako mají studenti dnes, projet, jestli jsem někde něco neudělala špatně, nezapomněla apod. A oni se mě ani nezeptali na můj postoj, vše jsem se dozvěděla pouze z médií, to mi přijde při vší úctě vůči mojí Alma mater jako trošičku nedůstojné.“

Fotogalerie Letná proti Babišovi: listopad 2019 144 fotografií

Celou záležitost tak nadále považuje za jistou křivdu. „Jak nejsem člověk, který se vyžívá v nějakých křivdách apod., tak toto jako křivdu vnímám. Ani jsem neměla možnost vidět výstupy školy. Výstup je, že moje práce má znaky plagiátu, to vím z tiskových zpráv, ale nevím, jaké to jsou, kolik to je. Evidentně to tedy plagiát není, protože to by se nežinýrovali a řekli by to,“ doplnila poslankyně.

Po Malé skončil i Krčál z ČSSD

Malá není sama, kdo se kvůli diplomkám a jiným závěrečným pracím dostal do potíží. Týden po Malé se řešila další plagiátorská kauza - u bakalářské práce Petra Krčála (ČSSD), který si ministerské křeslo užil jen o něco málo déle než Malá. Nastoupil 27. června, skončil 18. července a v čele ministerstva práce a sociálních věcí ho nahradila Jana Maláčová (ČSSD). 

„Celé ty kauzy kolem diplomových prací - i kdyby se to netýkalo mě - vnímám jako selhání systému. Já se obávám, že do stejných problémů by se mohl dostat každý druhý student, jehož diplomku bychom si teď zpětně prošli. Spíš je to otázka možná k zamyšlení, jestli ty diplomové práce splňují účel, který mají, a jestli je to systémově dobře nastaveno,“ upozorňuje nyní Malá.

Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou | Facebok / Instagram Taťány Malé, Facebok / Instagram Moniky Oborné

„Nelze vyloučit, že jsem neudělala chyby, nikdo není dokonalý. Ale měla jsem k tomu nějaké posudky, z prací jsem měla áčko a béčko a byla jsem v dobré víře, že je vše v pohodě,“ doplňuje a dodává: „Vždycky, když bude chtít něco najít, tak najde. A to je to, co mě na tom mrzí. Nikdo mi nevyčítal mojí politickou práci nebo něco podobného, ani jsem nedostala šanci ukázat, co bych zvládla, anebo nezvládla. Ale byla to třináctidenní obrovská zkušenost a já bych to neměnila.“

Přesunula se trvaleji do Prahy

Malá odešla z ministerstva, rozvedla se a začala zčásti nový život i proto, že nakonec opustila i místo náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje. Proč? Kvůli neustálému přejíždění z Brna do Prahy. 

„Ale zůstala jsem krajskou radní, protože ta moje stěžejní práce se přesunula do Prahy. Jsem mj. odpovědná za komunikaci s vládu a centrálními orgány. Opustila jsem pozici oblasti investic, protože toho cestování mezi Prahou a Brnem bylo opravdu hodně a bylo potřeba řešit zásadní projekty pro Jihomoravský kraj,“ říká ke své současné práci pro kraj.

Z Malé je mj. bojovnice za zachování motorkářské Velké ceny Brna. „Snažím se jednat s vládou o podpoře Moto GP, to bylo gró mé práce minulý rok. Povedlo se nám dojednat s vládou financování Velké ceny, s Milanem Hniličkou řeším hodně případné financování multifunkční hokejové haly v Brně a těch témat je celá řada,“ podotýká.

S kamarádkou ve sněmovní lavici

V „mase“ 200 poslanců není neviditelná. Aktivní je právě i na sociálních sítích. „Instagramovou aktivitu beru především jako svoji soukromou, facebookovou beru jako součást života, bez té prezentace nejde fungovat,“ říká.

A k poslankyni Monice Oborné, vedle které sedí a se kterou se čas od času ve Sněmovně vyfotí a pošle foto do světa, podotýká: „Ona je moje opravdu výborná kamarádka.“

Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou Exministryně Taťána Malá s kamarádkou z ANO a taktéž poslankyní Monikou Obornou | Facebok / Instagram Taťány Malé, Facebok / Instagram Moniky Oborné

Malá nevylučuje, že bude kandidovat v krajských volbách 2020. „Pokud dostanu podporu, tak mám chuť a energii. Ta práce v Jihomoravském kraji je úzce spojena s prací poslankyně. Tak, jak to mám já nastaveno, tak komunikuji intenzivně s ministry a orgány státní správy ve prospěch Jihomoravské kraje. A je otázka, na jaké pozici to bude. Samozřejmě pro mě je práce v Poslanecké sněmovně v tuto chvíli priorita, nicméně pořád vidím to, že mohu Jihomoravskému kraji poměrně hodně pomoci,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

Peníze pro realitky a schůzky s lobbisty

Co dnes exministryně řeší ve Sněmovně? Třeba novelu zákona o realitním zpostředkování týkající se úschov v realitkách. Ta má dle ní ochránit peníze běžných klientů.

„Je to aktuální téma, které prošlo třetím čtením Poslaneckou sněmovnu. Pozměňovací návrh, který jsem předložila s paní poslankyní Válkovou a Dominikem Ferim měl jednoznačně ochránit peníze klientů tak, aby realitní kanceláře mohly dělat úschovy, ale za nějakých podmínek, abychom ošetřili to, že lidé nepřijdou o peníze, které si za celý život naspořili, protože spousta lidí realizuje nějaký realitní obchod jednou, dvakrát v životě. A já mám za to, že je třeba je chránit,“ apeluje Malá.

Věnuje se též přípravě zákona o lobbingu - je členem protikorupční skupiny, kterou vede šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Malá: Lobbing k práci potřebujeme, na tom je shoda

„Dneska bohužel mezi veřejností panuje takové to povědomí, že lobbing je něco špatného. Ale v protikorupční skupině jsme se shodli všichni zástupci všech politických stran, že lobbing ke své práci prostě potřebujeme. Protože my sami nejsme schopni mít nastudované všechny oblasti práce, života apod.,“ vysvětluje Malá.

„Na lobbisty nelze prohlížet jen jako na ty, kteří lobbují v nějakém vlastním zájmu nebo z ekonomických důvodů a z vlastního prospěchu, ale mnohdy je to i ve veřejném zájmu a pomáhají nám dostat se ke spoustě informací. Tím, že se potkáte s více lidmi a máte více informací, můžete se i lépe rozhodovat. Na druhou stranu je také potřeba to nějak legislativně ošetřit, to je bez diskuse. Aby se minimalizovalo riziko korupce,“ dodává exministryně spravedlnosti.

 

rukka ( 27. ledna 2022 11:34 )

nas-ralsis do huby - už je ANNO v pcherdeli . to sou ale paradoxy - tolik si jim věřil

rukka ( 27. ledna 2022 11:32 )

soudružka malá zřejmě někde slyšela cicí slovo - ale jak říká, na její dílo se fakt nekouká dnešním "stigmatem" - ale prizmatem . Asi je trošku míň bystrá??

Jarabak ( 18. listopadu 2019 16:50 )

Dráždí leda tak nějakýho agrofer´táka nebo jiný druh komouše. Já když se na ten její agrofertí xicht podívám, tak si řeknu akorát fuj. Normálně nejsem jako moc vybíravej, ale nadšenou agroferťačku nikdy.

ingmarie ( 18. listopadu 2019 13:58 )

BABIS_JEDINE_BABIS ( 18. listopadu 2019 09:35 )

Asi takhle.Letná 16.11­.2019­....nud­ná,bez energie,mdlá a zmatená, nezajimavá a vynucená . Mnoho lidí tam bylo jen ze zvedavosti a na výletě....,lidi nevedeli cemu tleskat a kdy piskat..😁,..Zrzoun a vystupující na podiu uplný propadák...fraška uplně mimo a bez zájmu.Zájem o něj a milion chcanek rapidně klesa!Babiše NIKDY neporazí a podminky si muze diktovat max.v restauraci.😁 Milion chcanek končí a skvěleho premiera p.Babiše to muze jen potěsit 👍👍👍🍀P.S.ANO uz ma 54 % !!!👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa