Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump, Macron i španělský král napsali Zemanovi: Blahopřejí Česku k svátku

Aktualizováno -
28. října 2019
00:00
Autor: kal - 
28. října 2019
09:05

Na Hradě se u příležitosti oslav 28. října, ale i 17. listopadu vrší gratulace od světových státníků. Blahopřejný list už poslal prezidentovi Miloši Zemanovi americký prezident Donald Trump, jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron, španělský král Filip VI. nebo maďarský prezident János Áder. Ozvala se i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. 

Právě gratulace od Ádera je zatím nejdůvěrnější a prezident ji začal se slovy: „Vaše Excelence, Milý Miloši.“ Maďarský prezident dále napsal: „Dovolte mi, abych Vám a všem občanům Vaší země touto cestou, při příležitosti národního svátku České republiky poblahopřál. S hřejivým pocitem zjišťuji, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou charakterizovány vzájemnou úctou a důvěrou mezi spojenci.“

János Áder zavzpomínal také na Zemanovu květnovou návštěvu v Budapešti, ale i na svůj pobyt v Česku na setkání prezidentů V4 „v malebném zámku Lány“. „Pane prezidente, ve Vaší zodpovědné práci Vám přeji mnoho úspěchů a pevné zdraví,“ dodal v gratulaci prezident.

Španělský král Filip VI. byl stručnější, když uvedl: „U příležitosti oslav státního svátku České republiky bych rád Vaší excelenci spolu s vládou a španělským lidem co nejsrdečněji poblahopřál. Přijměte, pane prezidente, mé nejsrdečnější přání osobní spokojenosti, pokoje a úspěchů drahému lidu České republiky.“

Čaputová připomněla listopadovou návštěvu

Se svým blahopřáním přispěla i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. V dopise Zemanovi připomínala, že si Slovensko a Česko drží přátelský a důvěrný vztah a prvopočátek tohoto propojení vidí právě v 28. říjnu. 

„Se vznikem Československa jsou neodlučitelně spojené hodnoty svobody, demokracie a pokroku. Jsem hrdá na to, že naše země se napříč náročnými historickými zkouškami k tomuto odkazu hlásí i dnes a pokládám za velmi důležité, aby jsme o jeho významu pravidelně mluvili.“ napsala Čaputová Zemanovi.

V blahopřání rovněž připoměla chystanou listopadovou návštěvu prezidenta Zemana na Slovensku, kde se účastní slavnostního otevření Českého domu v Bratislavě. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová  tvrdí, že vznik Československa položil základy slovenské státnosti. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že vznik Československa položil základy slovenské státnosti. | Blesk

Macron zmínil důvěrný vztah Česka a Francie

Srdečné blahopřání přidal i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Letos tento svátek připadá na rok třicátého výročí sametové revoluce, jakož i sté výročí přátelství našich dvou zemí, jež dosvědčuje založení českých sekcí ve Francii a Francouzského institutu v Praze v roce 1920,“ uvedl.

„Tento blízký a důvěrný vztah mezi Francií a Českou republikou založený na našem strategickém partnerství je v kontextu českého předsednictví Visegrádské skupiny a evropských i mezinárodních výzev, jimž musíme společně čelit, významnější než kdy dřív,“ dodal Macron.

Zahřát pak musel Zemana list od amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ho začal slovy: „Vážený pane prezidente, jménem lidu Spojených států amerických blahopřeji lidu České republiky ke 101. výročí vaší samostatnosti v roce 1918.“

Prezident USA dále uvedl: „Tento rok je zároveň 30. výročím sametové revoluce, a Spojené státy americké rovněž ctí a oslavují odvážné, oddané a vizionářské občany, kteří pomohli Československu vymanit se ze sovětského vlivu a komunistického útisku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomické svobody.“ Trump dodal, že ideály a hodnoty, které Spojené státy sdílejí s Českou republikou, utvářejí základy společné a pevné transatlantické aliance a přátelství.

„Americký lid je vděčný České republice za její mezinárodní závazek prosazovat mír, lidská práva a prosperitu. Oceňujeme přínos účasti České republiky v Afghánistánu a její podporu jako ochranné síly v Sýrii. Připojuji se k oslavám a připomínám si s Vámi tento důležitý milník a přeji Vám a Vaší zemi úspěšný rok,“ dodal americký prezident, za kterým Zeman chtěl dorazit do Bílého domu, ale zatím na to stále čeká.

Antonn Blha ( 28. října 2019 11:18 )

28. žádné Česko nikdy nevzniklo pitomci tak co chcete slavit? 🤮🤮

ingmarie ( 28. října 2019 10:31 )

Píšou to českému lidu , představovanému prezidentem jakó funkcí hlavy státu , nikoliv osobně Zemanovi. To jen jeho voliči si myslí , že českÿ lid nejlépe reprezentuje mstivý a nemocný stařec s otřesným chováním a slovníkem. To je obraz českého muže pro celý svět. Příští prezident by měla být žena aby napravila dojem.

a-z- ( 28. října 2019 09:32 )

Co jsme si, to jsme si...Je to od nich hezké, že si na něho na smrtelné posteli vzpomněli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa