Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpráva o Zemanově zdraví? Nemocnice napíná, prezident „přiznal“ jen bolavé nohy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. října 2019
16:10
Autor: ČTK, vei, for - 
23. října 2019
12:35

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral ve čtvrtek zveřejní kompletní zdravotní dokumentaci, hlásil prezident Miloš Zeman ve středu při odchodu z Poslanecké sněmovny. Sám zopakoval, že nemá jiný zdravotní problém než bolavé nohy, a na dotaz novináře doplnil, že nemíní kvůli svému zdravotnímu stavu skončit ve funkci. Jenže ÚVN čekání na zprávu protahuje a nebude dřív než v 18 hodin.

„Před 18. hodinou to vydávat nebudeme,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí střešovické nemocnice Jitka Zinke.

ÚVN podle Deníku N už ve středu popřela, že zveřejní kompletní zdravotní dokumentaci. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že Hrad ponechává postup plně na nemocnici, která je k tomu kompetentní. Podle vyjádření náměstka ředitele střešovické nemocnice Ivana Jeřábka pro Deník N půjde o shrnutí stavu a aktuálních výsledků.

Zeman byl v ÚVN v pražských Střešovicích minulý týden na čtyřdenním pobytu. Ukončil jej v neděli, Hrad jej označil za rekondiční. ÚVN po ukončení pobytu uvedla, že Zeman byl v neděli v dobré kondici a v nemocnici nepodstoupil žádný zákrok.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček prezidentův pobyt v nemocnici zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být Zeman „absolutně fit“. Prvním vystoupením prezidenta na veřejnosti od hospitalizace byl středeční projev ve Sněmovně, kde podpořil vládní návrh státního rozpočtu na příští rok.

Prezident ještě připustil problémy se sluchem

„Pan doktor Zavoral zítra (ve čtvrtek) zveřejní moji kompletní zdravotní dokumentaci, ze které vyplývá, že můj jediný problém jsou bolavé nohy,“ řekl Zeman, který předtím připustil ještě problémy se sluchem.

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka.  - abl
Video se připravuje ...

„S panem prezidentem jsem byl v poslední době několikrát a dnes působil odpočatě a plný energie,“ uvedl pro Blesk Zprávy vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek na adresu kondice hlavy státu uvedl: „Pan prezident přišel… je vidět, že už nějaký rok má… na druhou stranu projev, který říkal, tak ho říkal z hlavy, což je podivuhodné.“

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček pak zmínil: „Já jsem slušně vychován, takže zdravotní stav nebudu komentovat. Především pak v negativním duchu, v jakém to je na sociálních sítích. To nepatří do výbavy slušného člověka. Nemusíme s ním souhlasit v tisíce a jedné věci a taky s ním nesouhlasíme v tisíce a jedné věci, ale komentovat zdraví nebudu.“

Zeman: Okolí mi říká, že vypadám dobře

Prezident ve středu při příchodu do budovy novinářům řekl, že mu jeho okolí říká, že vypadá dobře. K cestě do prvního patra, kde je jednací sál, využil stejně jako loni výtah, v minulosti používal slavnostní schodiště.

Při čekání na své vystoupení ve Sněmovně Zeman využil křeslo, aby nemusel stát. Dlouhodobě má problém s nemocnýma nohama - v důsledku cukrovky trpí neuropatií. Svému doprovodu v té souvislosti citoval někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, že se dožil vysokého věku, protože nestál, ale seděl.

„Budeš zase uzen“, dostal Vondráček varování

Před poslanci měl Zeman asi třináctiminutový projev, sám ho hodnotil jako stručný. „Jindy povídám,“ řekl svému doprovodu cestou na krátké jednání se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Vondráčkovi před cestou do jeho kanceláře řekl „budeš zase uzen“, čímž odkázal na dřívější konstatování předsedy Sněmovny, že se při setkání s prezidentem, který je silný kuřák, cítil jako moravské uzené. Zeman na doporučení lékařů nedávno omezil kouření ze 60 na 40 cigaret denně.

Zdravotní stav prezidenta Zemana budí pozornost dlouhodobě. Už v době, kdy byl předsedou Poslanecké sněmovny (1996 až 1998) a premiérem (1998 až 2002), Zeman neskrýval vášeň pro tabák, nezříkal se pití alkoholu a jeho jídelníček často obsahoval nepříliš zdravá jídla.

V době, kdy předsedal vládě, se opakovaně potýkal s ledvinovou kolikou, v září 2001 byl kvůli ní několik dní hospitalizován. K málo známým výraznějším zdravotním potížím patřil i úraz z března 2001, kdy si při státní návštěvě Indie natáhl šlachy na noze a několik dní používal hůlku.

Alkohol i kouření jsou prezidentovou vášní

V době, kdy se chystal vstoupit do přímé prezidentské volby, absolvoval Miloš Zeman malé chirurgické zákroky. Nejprve mu v únoru 2012 v nemocnici Na Bulovce operovali šlachu v palci levé nohy, o půl roku později se pak podrobil operaci očí, při níž mu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Mezi prvním a druhým kolem volby pak vzbudilo pozornost jeho přiznání, že denně vypije „pět nebo šest skleniček vína a skleniček slivovice tak dvě nebo tři“.

Video  Prezident Zeman se dočkal uvítání ve Sněmovně.  - abl
Video se připravuje ...

Zemanova životospráva se opět stala věcí veřejnou po převzetí funkce prezidenta v březnu 2013. Například v květnu téhož roku, když při odemykání komory s korunovačními klenoty působil unaveně a několikrát zavrávoral. Podle oficiálního prohlášení měl virózu, v médiích se spekulovalo o opilosti. V srpnu 2013 pak lékaři nově ustaveného koncilia oznámili, že Zeman trpí polyfunkční neuropatií, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kvůli které hůře cítí nohy.

Během prvního roku prezidentského mandátu se Miloš Zeman potýkal i se zraněním, které si koncem října 2013 přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně. Šéf jeho lékařského koncilia Martin Holcát vyloučil, že by za úrazem mohl být alkohol nebo mrtvice, jak spekulovala některá média. Se zraněním se tehdy prezident léčil více než měsíc, zpočátku se pohyboval na vozíku, později s pomocí berlí, od prosince pak začal jako oporu používat hůlku.

Únavu na cestách Hrad přičítal náročnému programu

Během roku 2017 působil Zeman mnohokrát unaveně, zřejmé to bylo především při jeho cestě do Číny a Vietnamu. Hrad přičítal únavu náročnému programu. Sám Zeman se již v září 2016 svěřil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 pak hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a prezidentovo výrazné zhubnutí. Za velké riziko ovšem Kalaš označil to, že Zeman „hodně kouří“.

V listopadu 2017 se na veřejnosti objevily spekulace o tom, že prezident trpí rakovinou, napsal to třeba na sociálních sítích brněnský politik Svatopluk Bartík. Hrad to rázně odmítl a argumentoval mimo jiné tím, že Zeman v září 2017 podstoupil preventivní prohlídku na tomografu, která neodhalila žádný nový problém. Bartík sice tvrzení brzy stáhl, Zeman nicméně oznámil, že na něm bude požadovat omluvu a pět milionů korun. Nyní se případem zabývá soud; policie v minulosti pravomocně odložila trestní oznámení Hradu pro podezření z pomluvy.

Prezident ve druhém mandátu výrazně zhubl

Loni v lednu před volbou hlavy státy, v níž Zeman obhájil funkci, šéf konzilia Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Prezidentův lékař Miloslav Kalaš řekl, že Zemanův stav je takový, aby mohl nadále vykonávat funkci. Společně s dalšími lékaři znovu odmítl, že by Zeman onemocněl rakovinou.

Prezident, který mívá při veřejných vystoupeních problémy s chůzí a od prvního zvolení na Pražský hrad výrazně zhubl, se ke svému zdraví vyjádřil letos v červnu. Řekl tehdy, že chce omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Nechutná mu maso a jí jen sladké.

Letos v září Zeman podstoupil několikahodinovou lékařskou prohlídku v Ústřední vojenské nemocnici, podle jejího ředitele lékaři u prezidenta nenašli žádný zdravotní problém. Zeman nicméně oznámil, že jej kvůli dehydrataci čeká několik infuzí, které mu mají dodat minerály.

V říjnu Zeman absolvoval čtyřdenní rekondiční pobyt v nemocnici. Pražskou Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) opustil v neděli 20. října, podle lékařů je v dobré kondici. V nemocnici nepodstoupil žádný zákrok.

Tak_i-tak ( 24. října 2019 17:53 )

Tuhle jsem osobně bohužel mel možnost potkat knížete ....
Ty vooooole to je troska....
O dvou holich ujde s doprovodem 20 cm...za hodinu..neco bleptá....uplně mimo....
A naš jura boy prezident 🧡❤🧡❤💖 Zeman? Oproti němu sportovec a pětibojař!
Tak tu držte vsichni tu svou smradlavou hubu plnou sra.ček a komplexů

xiioma ( 24. října 2019 17:41 )

Slyšela, je to hnus!

xxxx678 ( 24. října 2019 17:31 )

Slyšela jsi, co řekl ten bolševik..Grospič?

xiioma ( 24. října 2019 17:27 )

Zpráva bude vydána až to oznámí Kreml.

Marquiz52 ( 24. října 2019 17:01 )

tak jo. Ale začni první u sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa