Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chyby v přiznáních ministrů: Zaorálek platil pokutu, Petříčkovy nemovitosti prověřují

Autor: vei - 
18. října 2019
10:04

Dva ministři za ČSSD mají problém se zákonem o střetu zájmu. Úřadům se nelíbí jejích oznámení o příjmech. Zaorálek kvůli špatným informacím o družstevním bytě už dostal pokutu, kterou i zaplatil, Petříček zatím na verdikt čeká. S informací přišel rozhlas.cz.

Garáž, byt nebo sklep. To je to, oč tu běží. Současný ministr kultury měl v podání nepřesnosti při přiznání družstevního bytu. Svůj prohřešek proti zákonu o střetu zájmu vysvětluje stejně jako jeho stranický kolega a šéf české diplomacie nedbalostí a zapomnětlivostí.

Na nesrovnalosti narazili redaktoři Radiožurnálu, když prověřovali, jak si ministři plní svou povinnost podávat úplná a pravdivá oznámení o příjmech, funkcích, majetku i závazcích.

Petříček ještě jako náměstek v roce 2018 podal nejprve špatný formulář pro přiznání, ale ministerstvo spravedlnosti, které má agendu pod palcem, má u ministra podezření na další prohřešek. Petříček nepřiznal všechny nemovitosti, chybu si prý bere jako ponaučení do příštích let.

 „Dopustil jsem se tam dvou chyb. Uvedl jsem jenom vlastnictví bytu, ale oni chtěli, abych to rozepsal: vlastnictví bytu, sklepa a garáže. A pak ještě, že v té době jsem nebyl vypsán z rejstříku jako ředitel jedné OPS (obecně prospěšné společnosti, pozn. red.),“ reagoval pro rozhlas Petříček, který byl do listopadu 2018 ředitelem Pražského analytického centra.

„Z mé strany nepozornost, na kterou mě úřady upozornily. Já jsem to následně obratem opravil,“ dodal.

Podezření ze spáchání přestupků předalo ministerstvo spravedlnosti Praze 7. „V jednom z uvedených případů bylo zahájeno přestupkové řízení, které stále běží, rozhodnutí očekáváme v řádu týdnů,“ uvedl pro iRozhlas mluvčí městské části Prahy 7 Martin Vokuš.

„Druhé oznámení nebylo jako přestupek projednáno a věc byla odložena, v tomto případě se jednalo o dílčí poskytnutí nepřesných údajů v majetkovém přiznání,“ přiblížil Vokuš.

Zaorálek už zaplatil

Úřady mohou hříšníky pokutovat až do výše 50 tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti spravuje příslušný registr od roku 2017 a úřadům předalo svá podezření zatím pouze v jednom případu. Tím byl současný ministr kultury a někdejší šéf Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Loni v lednu se o něj úřady zajímaly kvůli podání, které podával ještě jako ministr zahraničí ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Během kontroly oznámení byly u ministra Lubomíra Zaorálka zjištěny nedostatky z hlediska údajů v nich uvedených, a proto jsme věc předali Magistrátu města Ostravy jakožto příslušnému správnímu orgánu,“ vysvětlil Radiožurnálu mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Zaorálek pak novinářům v SMS zprávě přiznal, že v minulosti opravdu chyboval.  „Ale to už je dříve, před pár lety. Zapomněl jsem uvést podíl v družstevním bytě, protože jsem se ho chtěl vzdát, ale neučinil jsem to. Ale to jsem napravil, podílu se vzdal ve prospěch bývalé ženy, ale zaplatil jsem pokutu několik tisíc za opomenutí v minulosti,“ upřesnil ministr.

„Lubomír Zaorálek byl uznán vinným ze spáchání přestupku podle zákona o střetu zájmů, když jako veřejný funkcionář uvedl v oznámení o střetu zájmů nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje,“ uvedla ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

Za přestupek dostal Zaorálek pokutu. V jaké výši, není ale jasné. Rozhodnutí nabylo právní moci už loni 14. dubna. Podle ministerstva spravedlnosti nejvíc zákon o střetu zájmů porušují především komunální politici – případy jsou do tisíců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

egyptanka ( 18. října 2019 12:29 )

Proč mě to nepřekvapuje? Stále loupil,stále krad - sociální demokrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa