Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pieta za Gotta ve Sněmovně: Po minutě ticha se ozval i potlesk poslanců

Aktualizováno -
15. října 2019
17:10
Autor: simao, for, ČTK - 
15. října 2019
11:54

Poslanci uctili památku Karla Gotta. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) sice navrhoval, aby Mistrovi věnovali minutový potlesk, ale svůj nápad nakonec neprosadil. Potlesk ke Zlatému slavíkovi vždy patřil, vysvětloval Vondráček Blesk Zprávám. Gremium Sněmovny však rozhodlo jinak. Po tichu se ale sálem krátký, bezprostřední potlesk přece jen rozezněl. Blesk Zprávy se ptaly předsedy Lidovců a Pirátů, jaký mají na netradiční zahájení schůze názor. Podle obou předsedů byla pieta adekvátní, Ivan Bartoš ale připoměl brutální vraždu kurdské političky, na kterou si nikdo ani nevzpoměl a i ona by si pietu zasloužila. 

„Uctít památku pana Karla Gotta také ve Sněmovně, to jsem považoval za naprosto přirozené. Věděl jsem, že v tom najdeme shodu napříč kluby. Karel Gott spojoval lidi, nehledě na věk, národnost, vyznání a politiku. Zbývalo zvolit správnou formu,“ uvedl pro Blesk Zprávy Radek Vondráček (ANO).

„Pro zpěváka formátu Karla Gotta jsem hledal něco výjimečného, odpovídajícího jeho fenoménu. Navrhl jsem potlesk, který ke Karlu Gottovi vždy patřil. Gremium Sněmovny se nicméně přiklonilo k minutě ticha. Takže mohu potvrdit, že úterní schůze Poslanecké sněmovny začne minutou ticha pro Karla Gotta,“ pokračoval Vondráček.

Sněmovním sálem se po chvilce ticha ale nakonec přece jen rozneslo spontánní tleskání a našli se i tací, kteří semknuli ruce k tiché motlibě. 

Bartoš zavzpomínal na kurdskou političku

„Já v tom nevidím problém, jsem přesvědčen i tím zásahem, které Karel Gott pro společnost měl, ať už jsou názory různé. Přijde mi ale, že teď rezonovalo násilí na severu Sýrie, kde byla zavražděna kurdská politička a překvapivě - ačkoliv je na plénu jednání postup ČR k Sýrii -  tak tuto vzpomínku nikdo nenavrhl a nevznesl. To by mi přišlo neméně vhodné,“ uvedl pro Blesk Zprávy předseda Pirátů Ivan Bartoš na dotaz, jak na netradiční začátek jednání reaguje. 

Podle něj byla pieta vhodná a v pořádku a souhlasí s ním i Marek Výborný (KDU-ČSL). „Byl naprosto jedinečnou osobností české kultury a v tomto smyslu si zasloužil důstojné rozloučení. Minuta ticha potlesk odpovídal tomu jako prezentoval ČR v zahraniční,“ řekl Blesk Zprávám. 

Výborný doplnil, že by si uměl představit i úctu věnovanou Vlastně Chramostové, ale je mu cizí parazitovat na její či Gottově smrti. „Tohle mi přišlo důstojné,“ dodal. 

Marek Výborný nedávno přišel o svou milovanou ženu Marek Výborný nedávno přišel o svou milovanou ženu | Jiří Marek

Na podobných gestech by Sněmovna měla pod Bartoše spíše mírně šetřit. „Sněmovna byla vždy jednou nohou ve vědecké a kulturní oblasti. Vždyť navrhujeme ceny a vyznamenání. První reakce vlády ohledně státního pohřbu byla čistě Babišova PR, ale myslím že tato minuta za Karla Gotta byla v pořádku,“ doplnil předseda Bartoš. 

Vondráček o Gottově pohřbu: Silný zážitek

Šéf Sněmovny Vondráček se v sobotu s manželkou Vladimírou - stejně jako další politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) s manželkou Monikou či vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) - účastnil  i posledního rozloučení  v katedrále sv. Víta. 

„Celý sobotní ceremoniál byl pro mě silným zážitkem. Velmi si vážím toho, že jsem měl možnost sdílet tyto chvíle osobně s jeho rodinou a přáteli. Nikdy na to nezapomenu,“ řekl Blesk Zprávám Vondráček.

Video  Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem  - Česká televize
Video se připravuje ...

„Bylo to maximálně důstojné a zároveň lidské, upřímné rozloučení. Jako by tam s námi byl, zcela smířený, muž odcházející tak, jak žil - a to bylo pro mě osobně nejemotivnější,“ dodal Vondráček, který byl v neděli hostem i na další mši za Karla Gotta. Tentokrát uspořádané v Bratislavě.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd  - Česká televize
Video se připravuje ...

Minuta ticha byla i na Slovensku

Také slovenští poslanci přitom v úterý uctili Gottovu památku minutou ticha. Učinili to v úvodu nynější schůze Národní rady. K uctění Karla Gotta vybídl poslance šéf sněmovny Andrej Danko. Někteří poslanci či přítomní členové vlády vyhověli další Dankově výzvě a během minuty ticha tleskali.

Danko se v sobotu spolu se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim zúčastnil zádušní mše ve svatovítské katedrále. Gott během své dlouhé pěvecké kariéry často vystupoval i na Slovensku. V roce 1966 vyhrál ve slovenské metropoli první ročník československého festivalu populárních písní Bratislavská lyra s písní Mám rozprávkový dom, kterou zpíval slovensky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 15. října 2019 17:52 )

Kluci ZA KOLIK takové ptákoviny sesmolíte ???
Fakt mizérie bez nápadu. Zas jen urážky

marmat ( 15. října 2019 17:49 )

Evka4: NAPROSTÝ SOUHLAS !!! Snad půjde kandi­dátku­....Dou­fejme.

marmat ( 15. října 2019 17:46 )

Bartoš NENÍ v PS nýmand...Neměl blafat a potichu číhat, kdo a co neudělal(!)
Měl se přihlásit s takovým doplňkem sám a včas....Matlat s Gottem pietu za Kurdskou političku s pietou za Gotta "současně" je sci-fi Trucpodnik Pirátů !!!

avina ( 15. října 2019 14:26 )

Doufám, že hajný Schwarzenberg nebude spát, Kraďousek nebude ožralý, Němcová nepůjde středem sálu, Fiala bude mít hubu zavřenou,piráti i Ferri budou učesaní-bez vší- atd.

avina ( 15. října 2019 14:23 )

Pan R.Vondráček se pěkně vyjádřil.Byla to slova politika na svém místě- rozumný muž.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa