Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš dal Škodovce broušenou karafu a chválí investory. Experti zmiňují „klacky pod nohy“

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
14. října 2019
21:58

Cenu „Odpovědný zahraniční investor v ČR“ získala automobilka Škoda Auto. Ocenění za mimořádný investiční přínos pro českou ekonomiku v pondělí večer předal firmě patřící do německé skupiny VW Group premiér Andrej Babiš (ANO). Vítěz zbrusu nového ocenění dostal od předsedy vlády luxusní karafu z broušeného skla i se skleničkami. Akce se zúčastnili i další ministři - Alena Schillerová si tak užívala popíjení sektu, podobně jako její kolegové Richard Brabec nebo Karel Havlíček. Společně pak předali cenu v podkategoriích Albertu, Vodafonu nebo společnosti Innogy. Cena má podle předsedy vlády udržet stabilní ekonomické prostředí a motivovat podnikatele. Ti ale mají podle některých expertů stále mnoho klacků, které jsou jim házeny pod nohy.

Historicky prvního udělování ceny Odpovědný zahraniční investor se v Lichtenštenjském paláci dočkal premiér Andrej Babiš a ministři za ANO. Hlavní cenu v podobě karafy z broušeného skla získala firma Škoda Auto.  

Ocenění je podle premiéra důležité v cestě za vytvoření stabilního a přívětivého prostředí pro podnikatele a ekonomy. „Doufám, že se jedná o novou tradici. Chceme udržet nejstabilnější ekonomiku v ČR. Vracíme se nyní na špičku,“ zmínil předseda vlády na udílení.

Premiér Andrej Babiš na prvním předávání cen Odpovědných zahraničních investorů (14. 10. 2019) Premiér Andrej Babiš na prvním předávání cen Odpovědných zahraničních investorů (14. 10. 2019) | Blesk:Jakub Poláček

O stabilním podnikatelském prostředí mluvila během předávání i ministryně financí Alena Schillerová, která v podkategorii Pozitivní společenský dopad předala diplom firmě Vodafone. „I díky vám se snižuje státní dluh, a to ze 41 procent k 30 procentům,“ uvedla a dodala, že by ráda podnikatelům a investorům v ČR připravila co nejlepší odrazový můstek.

Dalšími oceněnými byla pak firma Innogy a společnost Albert. Innogy uspěla v kategorii Příznivý dopad na životní prostředí, Albert pak v Pozitivním dopadu na region. 

Přívětivé prostředí? V ČR zatím na míle vzdáleno

České podnikatelské prostředí ale prozatím není tak přívětivé, jak Blesk Zprávám již dříve prozradil ekonom Lukáš Kovanda. Možné podnikatele i investory prozatím brzdí složitá administrativa, složitý počáteční rozlet, a dokonce i stotisícové pokuty za formální či neúmyslné prohřešky. 

Server podnikatel například uvedl absurdní příklad, kdy jednomu podnikateli nevznikla povinnost podat kontrolní hlášení, jelikož za daný měsíc nevystavil žádné faktury - neuplatnil tak nárok na odpočet DPH. Podnikateli přišla pokuta 50 tisíc korun, protože nereagoval na výzvu podat „negativní“ kontrolní hlášení.  A to i přesto, že ze zákona takovou povinnost nemá. 

Nenahrává ani fakt, že firmy - potažmo podnikatelé - musí přijít na kloub i tomu, jak vyplňovat kolem 1 300 formulářů. Dalším velkým mínusem je podle Kovandy, ale i opozičního poslance Jana Skopečka (ODS) hranice, kdy se stává člověk plátcem DPH. 

Současná hranice je na jednom milionu korun. To je podle expertů nízká částka. „Kdyby se to zvýšilo jako v 90. letech na 3 miliony, tak by tím odpadlo hodně papírování, ale to je věc, která je navázána na legislativu EU,“ zmíní Kovanda v rozhovoru pro Blesk Zprávy již dříve. 

Koalice se brání „desaterem“

Koaliční lídři se ale brání a v čele s předsedou vlády zmiňují, že se podnikatelům snaží stále více vyklízet cestu. 

Posledním počinem vlády, který je stále v běhu, je vytvoření „desatera“ pro podnikatele. V bodech, které mají pomoci se českým podnikatelům postavit na nohy, je například vytvoření jednotné databáze již zmíněných 1 300 formulářů, snížení legislativních změn či i změna stavebního úřadu. 

Darování karafy v desateru chybí, Babiš ale na tiskové konferenci po udělení zmínil, že doufá, že tato tradice zůstane uchována a zahraniční investory namotivuje k tomu, aby v České republice své peníze drželi a točili. 


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

3aaa ( 15. října 2019 20:57 )

Ani řádek, dvojice lidi odrazuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa