Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Boj o hejtmanská křesla: Těhotenství Babišovy ženy, „vzkříšení“ Valachové a sok Jermanové

Autor: Jakub Veinlich - 
14. října 2019
08:20

Zhruba za rok budeme volit nové hejtmany a hejtmanky. Už teď se tvoří fronty na křesla vedoucích 13 krajů. O příležitost se hlásí středočeská poslankyně a první místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Bývalá ministryně školství se chce naplno vrátit do své politické domoviny. O post hejtmanky chce usilovat v Jihomoravském kraji. Středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) chce sesadit bývalý krajský mluvčí, dnes poslanec a starosta Martin Kupka z ODS. Naopak šéfka nejmenšího, tedy Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová do voleb nevydrží a raději se bude věnovat mateřským povinnostem.

V regionech se pomalu rozhořívá boj o místa na kandidátkách pro krajské volby. Čekají nás zhruba za rok. O funkce se hlásí také první adepti na posty hejtmanů v jednotlivých krajích. Přímo ve studiu Blesk Zpráv potvrdil svou ambici vést Středočeský kraj jeho bývalý mluvčí, nynější poslanec a starosta Martin Kupka z ODS.

„Pokusím se poprat o to, aby i ve Středočeském kraji se lidem žilo co nejlépe. Budu o to usilovat,“ řekl Kupka nedávno v pořadu Epicentrum.

Postavit se chce stávající hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (49), která mimo jiné při výkonu funkce přivedla v polovině března na svět dceru Emu. Křeslo hejtmanky předala ale jen dočasně po dobu šestinedělí. Kraj chce vést i po příštích volbách.

„Ano, ráda bych funkci obhajovala,“ reagovala na přímý dotaz Blesk Zpráv, zda půjde opět do voleb.

Vildumetzová končí. Dává přednost těhotenství před krajem

Zatímco Pokorná Jermanová řídí úřad a stará se zároveň o sedmiměsíční dceru, v kanceláři má kvůli tomu také postýlku a přebalovací pult, její kolegyně z hnutí ANO a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (46) kvůli těhotenství funkci opustí. Skončí předčasně ještě letos.

Se šťastnou novinou se na sociální síti pochlubila jen krátce po té, co i ji zarmoutila smrt legendárního zpěváka Karla Gotta.

„Tak je to tady. Radostná zpráva. Náš osobní život se změní. Doktoři nám potvrdili, že čekáme miminko a že je vše na dobré cestě. Jsme strašně moc šťastní. Jedna kapitola našeho života začne, jiná zase skončí,“ oznámila hejtmanka na sociálních sítích.

K radostné události hejtmance pogratuloval také její šéf z hnutí ANO a premiér Andrej Babiš, který byl „koaličnímu páru“ ANO a ODS loni v srpnu také na svatbě. Stejně jako před léty i středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové a jejímu o 15 let mladšímu kadeřníkovi Jakubu Pokornému. 

„Gratuluji! A přeji mnoho štěstí,“  vzkázal premiér Vildumetzové a jejímu manželovi Janu Mračkovi z ODS na facebooku. Mračková Vildumetzová připojila k radostné novině také jedno důležité politické rozhodnutí. Do budoucna chce zůstat jen poslankyní.

„Rozhodla jsem se, že nejpozději do konce roku předám funkci hejtmanky. V čele našeho kraje musí stát někdo, kdo se mu může věnovat 24 hodin denně. Moc děkuji všem za dosavadní spolupráci i podporu,“ vysvětlila Vildumetzová.

Nový hejtman bude přitom nosit při reprezentačních událostech také nový hejtmanský řetěz. Pro kraj ho vytvořil Petr Vogel, vedoucí ateliéru fakulty designu a umění Západočeské univerzity. O novém kandidátovi na hejtmana by měl jednat zastupitelský klub hnutí ANO v pondělí 29. října.

Valachová chce vzkřísit ČSSD na jižní Moravě

Nově zvolený šéf povede kraj jen do voleb příštího roku. V nich chce zkusit štěstí a získat hejtmanský řetěz také další žena. Tentokrát první místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. I když je nyní poslankyní za Středočeský kraj, ráda by řídila kraj Jihomoravský, odkud pochází.

„Přijala jsem nominaci na lídra do voleb na jižní Moravě od politického grémia strany,“ potvrdila Blesk Zprávám Valachová. Nominaci přijalo nejužší vedení strany minulý týden ve čtvrtek podle našich informací jednomyslně.

Nyní chce Valachová pole svých slov navštěvovat okresní organizace a žádat o podporu v kandidatuře. „V krajských volbách půjde především o co nejlepší výsledek sociální demokracie, abychom ukázali, že máme znovu sílu a to sílu vyhrát i ve sněmovních volbách v roce 2021. Přicházím s úplně jinou filozofií a jinou nabídkou,“ neskrývá chuť do dalšího politického boje politička, která je členkou strany čtyři roky, i když pro ni pracovala léta jako nestraník.

Sociální demokracie by se podle Valachové měla znovu otočit k lidem, aby znovu získala jejich důvěru. „Pokud jsme tým a věřím, že jsem, a pokud máme chuť znovu ukázat, že jsme demokrati a demokratky, tak věřím, že mi kandidatura v mé domovině, i když jsem poslankyní za střední Čechy, nemůže uškodit, ba naopak,“ věří si před schvalováním kandidátky Valachová.

Sama na jižní Moravě bydlí, má tu manžela a děti. „Nemám pocit, že je sociální demokracie dnes v situaci, kdy se každý poslanec má držet jen svých volebních hranic. Jsem v situaci, kdy všichni sociální demokraté máme být na barikádě a bojovat o co nejlepší výsledek ve volbách, které zcela zjevně budou o budoucnosti ČSSD a ne o křeslech hejtmanů,“ dodala Valachová.

Uspokojivý výsledek v krajských volbách by bylo pro Valachovou prý dvojciferné číslo. „Volby jdu vyhrát, pokud dostanu tu důvěru,“ dodala.

„Myslím si, že moje výhoda je ta, že na jižní Moravě a nejen v Brně mě lidé znají a moje známost je mnohem vyšší než paradoxně ve středních Čechách, a přesto jsem v tomto pro mne „nedomovském“ kraji získala nejvíc preferenčních hlasů na pozicích dvojek napříč republikou,“ hodnotí své šance Valachová, která se podle svých slov nebojí, že by neměla voličům na jižní Moravě co nabídnout.  

Spolupráce s bývalými předsedy 

O kandidátce by měla krajská organizace ČSSD na jižní Moravě rozhodnout 21. října. Do konce listopadu by mělo být jasné o definitivní podobě kandidátek.  

V budoucnu by prý podle svých slov chtěla také napravit vztahy s bývalými předsedy ČSSD a přitáhnout zpět sociální demokraty, kteří nejen v Jihomoravském kraji stranu opustili. 

Pokud by Valachová ve volbách za rok uspěla, zvážila by prý konec svého působení v Poslanecké sněmovně. „Nevylučuji to, ale nechci dělat účet bez hostinského,“ uzavřela Valachová. 

Podle posledního průzkumu společnosti Kantar pro Českou televizi celorepubliková podpora ČSSD klesá. Sociální demokraté by získali podle průzkumu pět procent hlasů, tedy minimum pro vstup do Poslanecké sněmovny. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 14. října 2019 22:15 )

Valachová, to je ty bývalá neschopná ministryně školství, co " zajistila" drahou, ale úplně zbytečnou inkluzi?

adeso ( 14. října 2019 11:22 )

vykopal bych je z politiky obě. Stačí že kradou a podvádějí chlapi, a ne hloupé nenažrané báby.

franz ( 14. října 2019 09:50 )

"Krasavice" se jen tak nedají. Sází na prostoduchost lidu.

zada ( 14. října 2019 09:17 )

KUpka je děs. Nemám slov)))) Zo je pravý naškorebený límec papalášského typu. Chytrý jak rádio jerevan a sáňky v létě. S ním si fakt pomůžete)))

moudivlacek ( 14. října 2019 08:24 )

Jermanová by měla jít na mateřskou a hlavně ze svého zaplatit ty svoje černý duše, který prováděly nějaké smyšlené "práce" a brali za to desetitisíce. ty peníze by se mohly přidat třeba kuchařkám ve školních jídelnách, který dělají aspoň něco smysluplného!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa