Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dědicové Altnera pohořeli u Ústavního soudu. Spor s ČSSD o stamiliony se vrací na start

Autor: Jakub Veinlich - 
11. října 2019
17:40

Letitý spor kvůli hlavnímu sídlu ČSSD bude opět řešit Obvodní soud pro Prahu 1. Podle zjištění Blesk Zpráv Ústavní soud zamítl stížnost dědiců advokáta Zdeňka Altnera proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, který letos v červnu vyhověl dovolání sociálních demokratů. V letité kauze požaduje rodina Altnera po vládní straně přes 338 milionů korun.

Podle Nejvyššího soudu (NS) nebylo ujednání ve smlouvě, kvůli kterému Altnerovi požadují soudní cestou po ČSSD 338 milionů korun, dostatečně určité. Potomci zesnulého advokáta proto proti rozhodnutí NS podali stížnost k Ústavnímu soudu. Ten jim ale podle zjištění Blesk Zpráv nevyhověl.

„Ústavní soud odmítl stížnost Altnerových proti rozhodnutí Nejvyššího soudu. Teď tedy bude celá věc pokračovat, jak bylo Nejvyšším soudem rozhodnuto, u soudu prvního stupně,“ potvrdil redakci místopředseda ČSSD Ondřej Veselý.  

Soudem první instance je v tomto případě Obvodní soud pro Prahu 1. A Veselý očekává, že se soud bude držet právního názoru Nejvyššího soudu. „Z našeho pohledu nám v tuto chvíli Altnerovi dědicové dluží asi 18 milionů korun,“ řekl Veselý Blesk Zprávám.

Sociální demokraté se teď podle mluvčí strany Barbory Gavendy budou radit, jak v celé věci budou dál postupovat, rozhodnutí Ústavního sodu prý ale strana vítá. 

Rozhodnutí Ústavního soudu, kterým tento soud pro zjevnou neopodstatněnost odmítl stížnost Altnerových namířenou proti rozsudku Nejvyššího soudu, jsme s potěšením vzali na vědomí a samozřejmě jej vítáme. Vnímáme toto rozhodnutí Ústavního soudu jako potvrzení, že řízení před Nejvyšším soudem bylo v pořádku a k žádnému zásahu do Ústavou zaručených práv pana Altnera ani jeho dědiců nedošlo. Vyčkáme nyní na postup soudu prvního stupně, kterému byla věc Nejvyšším soudem vrácena k dalšímu řízení," reagovala Gavenda.  

Altner: Mocní v této zemi nedodržují smlouvy

Syn po zesnulém Zdeňku Altnerovi, advokát Patrik Altner, je přesvědčený, že pokud by dlužníkem byl někdo jiný než vládní strana, výsledek by byl jiný.

„Jsem přesvědčen, že bylo porušeno právo na zákonného soudce při rozhodování na Nejvyšším soudu ČR, byť se s tím Ústavní soud neztotožnil. K uvedenému jen sděluji své přesvědčení, že pokud by naším dlužníkem nebyla vládnoucí politická strana, pravděpodobně by to dopadlo jinak,“ reagoval Patrik Altner v pátek pro Blesk Zprávy.


„Můj otec dlouhých 16 let bojoval za své nároky proti vládnoucí politické straně, aby se v této zemi nevyplatilo sebemocnějšímu subjektu nedodržovat smlouvy, bohužel poslední vývoj v této věci dle mého přesvědčení ukazuje, že mocní v této zemi dodržovat smlouvy nemusí,“ doplnil Altner.

Rozhodnutí Ústavního soudu dostaly obě strany do datových schránek v pátek.  

Soudy se táhnout 19 let

„My to rozhodnutí respektujeme, i když s ohledem na délku řízení, které bylo zahájeno 29. 12. 2000, je považujeme za nespravedlivé,“ uvedl v červnu po rozhodnutí NS advokát Altnerových Václav Veselý na tiskové konferenci nazvané „Mýty a fakta v kauze Lidový dům“.

Dcera zesnulého advokáta Veronika Altnerová chápe verdikt Nejvyššího soudu jen tak, že se celý proces protáhne. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu rozhodně neznamená vítězství ČSSD. Znamená to jen to, že Nejvyšší soud chce některé věci jen více vysvětlit,“ řekla v červnu na tiskové konferenci.

Nejvyšší soud 7. června vyhověl dovolání ČSSD a spor vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Podle rozsudku NS nebylo smluvní ujednání o odměně za Altnerovy právní služby, za které měla ČSSD zaplatit, dostatečně určité.

„ČSSD toto rozhodnutí přijala s pocitem zadostiučinění. Soud vyhověl našemu dovolání a rozsudek zrušil. Mrzí mě, že si sociální demokracie musela projít složitým obdobím, kdy jsme byli označováni za ty, kteří neplatí a nedodržují závazky,“ reagoval tehdy předseda ČSSD Jan Hamáček.

Podle rozhodnutí pražského městského soudu z března 2016 měla ČSSD zaplatit Altnerovi v souvislosti se zastupováním ve sporu o stranické sídlo v Praze, tedy Lidový dům, odměnu 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za uplynulá léta od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Sociální demokraté podle svých slov nabízejí Altnerovým smírčí jednání, rodina zesnulého advokáta prý ale odmítá na takové vyrovnání přistoupit.

Video  Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

zdenekksezvratil ( 12. října 2019 06:20 )

Kdopak tahá za nitky a boji se kdo?

agfor ( 11. října 2019 22:07 )

Co pořád remcáte ? Volili jste je ? Volili. Tak máte co jste chtěli.

zlymikes ( 11. října 2019 18:32 )

Demokracie a spravedlnost u nás? Nikoliv, tady rozhodují ve všem soudy, zcela nezávislé a neúplatné.

milan1959 ( 11. října 2019 17:59 )

Zloději z ČSSD to mají obšancované. Tak fungují soudy v banánové republice

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa