Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Netanjahu si před volbami postěžoval Putinovi kvůli výhrůžkám z Íránu. Zmínil i Sýrii

Autor: ČTK - 
12. září 2019
22:41

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že Izrael nebude trpět výhrůžky Íránu, a upozornil, že islámská republika využívá syrské území k útokům na Izrael. Putin svému hostu řekl, že mu záleží na tom, kdo vyhraje nadcházející izraelské volby. Informovaly o tom agentura Interfax a izraelský list The Times of Israel. Netanjahu jednal s Putinem v černomořském letovisku Soči. Předtím se setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem.

Putin při setkání podle agentury RIA Novosti vyzdvihl bezpečnostní spolupráci mezi Izraelem a Ruskem. Podle izraelského listu The Times of Israel Netanjahu řekl, že blízké izraelsko-ruské vztahy a koordinace izraelských vojenských aktivit v Sýrii s Ruskem jsou výsledkem blízkého osobního vztahu s Putinem.

Předseda izraelské vlády také ale kritizoval íránské vojenské aktivity v Sýrii. „V uplynulém měsíci jsme zaznamenali prudký nárůst pokusů Íránu využít syrské území k tomu, aby na nás podnikal útoky,“ řekl izraelský premiér. Írán stejně jako Rusko v syrském konfliktu stojí na straně vlády prezidenta Bašára Asada. Izrael opakovaně v minulosti podnikl nálety na íránské cíle v Sýrii i v Libanonu, většinou tyto operace však nekomentuje.

Putin podle The Times of Israel o osobním vztahu s Netanjahuem přímo nehovořil, uvedl však, že Rusku velmi záleží na tom, kdo vyhraje izraelské parlamentní volby.

„Doufám, že ať už v Knesetu zasedne kdokoliv, bilaterální vazby obou zemí naše vztahy poženou kupředu,“ citoval Putina The Times of Israel. „Více než 1,5 milionu imigrantů z bývalého Sovětského svazu žije v Izraeli. Vždy jsme je považovali za naše lidi, krajany. Samozřejmě nejsme lhostejní k tomu, jací lidé usednou v izraelském parlamentu,“ uvedl Putin.

Netanjahu do Ruska přiletěl necelý týden před předčasnými parlamentními volbami, které se v Izraeli uskuteční 17. září. Letos to budou už druhé poté, co se Netanjahuovi nepodařilo sestavit koalici. Nynější Netanjahuova návštěva Ruska je letos již třetí.

Putin měl tento týden napilno: Přijal izraelského premiéra Netanjahua. Putin měl tento týden napilno: Přijal izraelského premiéra Netanjahua. | EPA

havran2 ( 13. září 2019 08:23 )

PUTIN SE DRŽÍ U MOCI JAKO STALIN !

Zobrazit celou diskusi