Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Od tance k vědě. Putinova dcera získala titul kandidátky věd na prestižní univerzitě

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
25. května 2019
15:22

Jekatěrina Tichonovová, označovaná v médiích za mladší dceru ruského prezidenta Vladimira Putina, je od nynějška kandidátkou fyzikálně matematických věd, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Tichonovová v pátek na prestižní Lomonosovově univerzitě obhájila svou práci věnovanou výzkumu vestibulárnímu aparátu, při které podle svých slov zúročila své zkušenosti s akrobatickým rock'n'rollem. „Děkuji, že jste mi dovolili zabývat se tím, co je současně praktické a romantické,“ řekla v závěrečném proslovu Tichonovová.

Vestibulární aparát, nacházející se v labyrintu vnitřního ucha obratlovců, má na starosti vnímání rovnováhy. Práce Tichonovové byla věnována možnostem korekce signálů vestibulárního aparátu do mozku a obnově pocitu rovnováhy v podmínkách neobvyklé gravitace či nemoci. Tento výzkum by měl pomoci hlavně pilotům a kosmonautům. Podle médií byl text původní z 95 procent, citáty pocházely z publikací jednoho z vědeckých vedoucích práce.

Vědec s otázkami nebyl na obhajobu vpuštěn

Pro udělení titulu hlasovali pedagogové podle BBC jednomyslně. Nikdo z přítomných při obhajobě předloženou práci nekritizoval. Jediný vědec, který měl k práci otázky a výhrady, profesor Givi Gorgiladze z Institutu lékařsko-biologických problémů Ruské akademie věd, nebyl na obhajobu podle BBC vpuštěn.

Nevelký sál, kde se obhajoba konala, byl plný. Přišla asi stovka lidí, včetně desítky novinářů, kteří byli nakonec vpuštěni na poslední chvíli.

Tichonovová dorazila v doprovodu rektora, který byl vědeckým vedoucím její práce, což dělá jen vzácně: od roku 2009 šlo o čtvrtý případ. Tichonovová ale byla jedinou studentkou, které rektor Viktor Sadovničij vedl diplomovou práci (v roce 2011).

Rektor ve svém vystoupení prozradil, že Tichonovová je vzděláním orientalistka, specialistka na Japonsko. Na jednom semináři ale za ním zašla a vyjádřila přání zabývat se aplikovanou matematikou - a „díky své pracovitosti skvěle zvládla magisterskou disertaci“, a tak po sedmi letech předkládá disertaci kandidátskou. „Získáváme úctyhodnou odbornici ve velice komplikované oblasti. Takových vědců není mnoho,“ zdůraznil rektor Viktor Sadovničij.

Žena z publika komentovala politiku, vzali jí mikrofon

Oponent, bývalý kosmonaut Vladimir Solovjov, ocenil práci jako „zajímavou, potřebnou, složitou a kvalitní“. Inesa Kozlovská, která se na oponentuře také podílela, ocenila „důmyslné kresby, důležité pro ženy“.

Do obhajoby zasáhla i žena z publika, která nejen pochválila autorku „skvělé práce“, ale také vybízela ke „sjednocení tváří tvář americkému Kongresu a jeho protiplagiátovému programu, který je ve skutečnosti programem CIA“. Možná by Rusové měli raději diktovat své podmínky Západu, než aby Západ diktoval Rusům, usoudila. Pak byl ženě podle reportérek BBC rychle odebrán mikrofon a už se k němu nedostala.

Hned po udělení vědecké hodnosti Tichonovová opustila sál a skupina mladých lidí, „se zevnějškem nepodobným studentům matematicko-fyzikální fakulty“ zablokovala novinářům přístup ke kandidátce věd.

O Tichonovové jako Putinově mladší dceři psaly v roce 2015 agentury Reuters a Bloomberg, za dceru ruského prezidenta ji loni označilo komuniké amerického ministerstva financí. Sám Putin to nikdy nepotvrdil, ani nepopřel, prezidentovo soukromí Kreml přísně tají.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

oldedek ( 25. května 2019 19:02 )

Vladimír Vladimírovič je asi dost lakomej - na to co si "vydělal" mohl holce už taky koupit z kandidátky rovnou Doktorku fyzikálně matematických věd ...

.tg.bb ( 25. května 2019 17:57 )

Dcerka se zjevně potatila

Zobrazit celou diskusi