Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maláčovou dojal Špidlův vnuk, pro autisty chystá 150 milionů. Experti: Cenná kapka v moři

Autor: Nikola Forejtová - 
8. září 2019
18:07

Ministerstvo práce a sociálních věcí vůbec poprvé vyhradilo peníze výhradně na podporu ubytovacích a sociálních služeb pro lidi s autismem. Nemocí trpí v Česku asi 200 tisíc lidí, míst ve specializovaném zařízení je ale zoufale málo. Podle ředitelky Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) Magdalény Thorové mají jen v Libčicích nad Vltavou 60 lidí, kteří čekají na to, až se pro ně v domově se zvláštním režimem uvolní místo. 150 milionů, které nabídne dotační výzva, jsou podle ní kapkou v moři, ale velmi cennou. Ministryni Janu Maláčovou (ČSSD) k tématu dostal i příběh vnuka expremiéra Vladimíra Špidly. 

S autismem se v ČR podle údajů z roku 2018 potýká kolem 200 tisíc lidí, experti ale upozorňují, že reálné číslo může být ještě větší. „Mně osobně nejvíce zasáhl příběh mého milého kolegy Vladimíra Špidly. Ten se pravidelně stará o svého autistického vnuka s obrovskou láskou a odhodláním. Před všemi takovými lidmi se hluboce skláním,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Blesk Zprávám.

Exministr resortu, který nyní Maláčová řídí, potvrdil, že český systém k autistům není přívětivý a je právě na ČSSD, aby se za odstranění bariér prala. „Pomoc není dostatečná. Sice se při hledání nakonec najde vše potřebné, ale kvantitativně to není v pořádku. O tom, jestli se k pomoci dostanete, rozhoduje manažerská zdatnost rodičů. A když je někdo oslabený, třeba nemocný, tak je to hodně těžké,“ míní Vladimír Špidla.

150 milionů? Cenná kapka v moři!

Ministerstvo vůbec poprvé vyhlásilo dotační výzvu na investiční peníze, která poběží od 11. září do 13. října tohoto roku. Zapojit se do ní mohou kraje, obce obecně prospěšné společnosti, církve, náboženské společnosti, ústavy, sociální družstva nebo třeba spolky a obchodní společnosti. Dotace se budou poskytovat na novou výstavbu nebo rekonstrukci budovy a pořízení vnitřního vybavení jako polohovací postele, antidekubitní matrace a dalšího nábytku,“ vysvětluje Maláčová.

Ze 150 milionů si bude chtít ukrojit například NAUTIS. „Naším cílem je postavit bytové zařízení a ty peníze by nám velmi pomohly, postavili bychom stavbu na Zelené louce, která bude technicky řešena tak, aby tam asistenční služba nemusela pracovat tak intenzivně jako třeba v nemovitosti, kde to technicky zvládnuté není,“ odpovídá ředitelka Thorová na dotaz Blesk Zpráv, na co by peníze z výzvy chtěli využít.  

„Obecně je to kapka v moři, investiční peníze jsou potřeba každý rok. Doufám, že se to bude znovu opakovat a organizace budou mít dostatek času na to, aby se na to připravily,“ míní dále Thorová. Nyní mají jen měsíc na to, aby připravili plány, architektonický nákres a potvrdili rozpočet. Thorová ale zmiňuje, že je ministerstvo upozorňovalo o možnosti výzvy dopředu, ale i tak je málo času na to, aby se výzvu podařilo zpracovat. 

Že se jedná o velmi užitečné, ale stále nedostatečné finanční pokrytí, se s ředitelkou NAUTIS shoduje i ředitelka spolku Děti úplňku Veronika Žáčková. „Výše té částky nás potěšila a vnímáme jí jako doklad toho, že MPSV se kritickou situací bydlení dospělých osob s PAS opravdu zabývá. Nutno dodat, že nedostatek služeb pro lidi s PAS v ČR je opravdu výrazný, takže tento dotační titul rozhodně nelze považovat za definitivní řešení problému,“ vysvětluje Blesku.

Děti úplňku ale o peníze žádat nebudou, protože nejsou poskytovateli sociálních služeb. „Náš spolek se v současné době věnuje především propojování rodin, osvětě, advokačnímu úsilí a pilotním projektům v oblasti komunitní podpory rodin,“ dodává.

Thorová: Kapacity jsou zbytečné, když nejsou lidi

Žáčková tak naráží na problém, o kterém se zmiňuje i Thorová. Výzva se týká pouze investičních peněz, nikoliv provozních. „Je třeba řešit podporované zaměstnání, ranou péči a mzdy zaměstnanců. Když už máte nemovitost a nemusíte stavět, tak potřebujete provozní peníze. Třeba na auta a na lidi,“ podotýká a zdůrazňuje, že právě o sociální pracovníky, kteří by měli dostatek sil a psychické odolnosti, je velká nouze.

„Je důležité, aby vznikala malá zařízení komunitního typu, nikoliv aby se investovalo do velkých ústavů. Rodiče ví, že jejich dítě nemusí být ve velkokapacitním komplexu šťastné, protože je tam na deset lidí jeden člověk a to prostě nelze,“ řekla Blesk Zprávám Thorová.

Vysvětluje, že autista potřebuje zvláštní a specializovanou péči, jeden pracovník je tak schopný kvalitně se postarat jen o pár lidí najednou. Složitá a náročná práce pak není dostatečně finančně ohodnocena, což motivaci pokračovat a vůbec do podobné práce jít výrazně snižuje.

Maláčová si je problému vědoma. „Lidé s autismem mají specifické potřeby.  Je nezbytné podpořit ty sociální služby, které této skupině osob služby sociální péče poskytují, aby se zvýšila kapacita a zlepšila celková dostupnost a kvalita služeb pro ně a jejich rodiny. Navrhujeme, aby dotace na sociální služby ze státního rozpočtu byly mandatorním výdajem, což by zajistilo jak krajům, tak i poskytovatelům služeb dostatečnou jistotu v kontinuálním příjmu z veřejných zdrojů, aby bylo možné kvalitně plánovat sociální služby,“ odpověděla Blesk Zprávám na otázku, jaké podpory se rodiny s autisty dočkají v budoucnu.

Zvyšování kapacit a rekonstrukce objektů nicméně podle expertů pár problémů vyřeší. Technicky zvládnutý prostor, kde nemusí být sociální pracovník neustále na pozoru, mu práci trochu ulehčí a několika rodinám se otevřou dveře a posunou se na čekací listině. „Třeba v Libčicích nad Vltavou máme 8 klientů a dalších 60 je v pořadí,“ dodává Thorová na závěr,“ zmiňuje ředitelka NAUTIS závěrem.

santikxauz ( 9. září 2019 02:57 )

Zrušit zbytečné mise a peníze použít pro autisty.

majojo ( 8. září 2019 21:07 )

Osud Špidlova vnuka jistě není záviděnízhodný, ale o toho strach nemám. Ne každý autista ale má dědečka a babičku s výsluhou eurioposlanců v Bruselu.

Monikay ( 8. září 2019 19:26 )

teprve jeho případ s nimi pohnul.

xxxx678- ( 8. září 2019 19:09 )

ANO bude mit nejmeně 40%.❤👍
Piraty voli jen vyhuleny mozci a gumy.
STOP⁰9 má uplně konečnou.
CSSD je v propadlišti dejin.Konečná.
KSČM bude nejmeně na 10%.
SPD velmi posílí!
ODS? škoda slov..
Ostatni je odpad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa